Novák Katalin kijelentése kicsapta a biztosítékot a román külügynél

2022. május 21. – 09:56

Másolás

Vágólapra másolva

A román külügyminisztérium jelezte, hogy nehezményezi a nem hivatalos romániai látogatáson tartózkodó magyarországi államfő, Novák Katalin kijelentéseit. A külügyi tárca leszögezte, Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére, legfeljebb kulturális kapcsolatot ápolhat a más államokban élő magyar etnikumú állampolgárokkal.

A külügyminisztérium egyik államtitkára Magyarország bukaresti nagyköveténél kifogásolta az erdélyi magánlátogatáson tartózkodó Novák Katalin magyar és angol nyelvű Facebook-bejegyzésének szövegét, amelyben az államfő arról számolt be, hogy Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével találkozott.

Köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él. A magyar az magyar, s pont

– írta közösségi oldalán Novák Katalin

Magyarország csak kulturális kapcsolatokat ápolhat a romániai magyarokkal

A román külügyminisztérium a nemzetközi jogra hivatkozva közölte, egyetlen állam sem formálhat semmilyen jogot más államok polgáraival kapcsolatban. A román külügyminisztérium európai ügyekért felelős államtitkári szinten telefonon megkereste a romániai magyar nagykövetet, és közvetítette a román fél kifogásait a kijelentésekkel kapcsolatban.

A magyar etnikumú román állampolgárok önazonosságával kapcsolatos – etnikai, kulturális, vallási és nyelvi – jogok tiszteletben tartásának felelőssége elsősorban Romániára hárul, amelynek állampolgárai, rokon államként (anyaországként) Magyarország legfeljebb a kulturális kapcsolatok megerősítésében lehet érdekelt, miként arra a Velencei Bizottságnak a Nemzeti kisebbségek számára az anyaállamok által biztosított kedvezményes bánásmódról 2001-ben kiadott jelentése, illetve az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa a Szuverenitás, felelősség és nemzeti kisebbségek című 2001-es nyilatkozata is rámutat

– olvasható a külügyminisztérium közleményében.

A román külügyminisztérium szerint ily módon a magyar köztársasági elnök nyilatkozata nem felel meg az európai szabványoknak és nincs összhangban sem az 1996-ban Temesváron megkötött magyar–román alapszerződés, sem a húsz éve aláírt magyar–román 21. századi stratégiai partnerségi nyilatkozat szellemével.

Románia továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy pragmatikus kapcsolatokat ápolhasson Magyarországgal, a román és magyar állampolgárok érdekében, etnikumuktól függetlenül.

Amint beszámoltunk róla, Novák Katalin az Erdélyi Református Egyházkerület meghívására érkezett Erdélybe, a magyarlapádi templomavatás és a nagyenyedi kollégiumi látogatás után szombaton Gyulafehérváron a Bethlen Gábor fejedelem szobrának leleplezésén vesz részt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!