Több tíz kilométerre az ukrán határtól ismét drónmaradványokat azonosítottak be a Duna-deltában

2023. szeptember 13. – 13:23

Másolás

Vágólapra másolva

A Román Légierő IAR 330 Puma helikopterének személyzete szerdán 11.30 óra körül a Tulcea megyei Nufărul és Victoria települések térségében több tíz méteres területen szétszóródva olyan törmeléket azonosított, amelyek egy drónból származhatnak – közölte a védelmi minisztérium.

A Nufărul és Victoria községek, amelyek körzetében felfedezték a roncsokat, az ukrán határtól több tíz kilométerre, a Dunának a Szent-György ága mentén találhatóak; jóval messzibb vannak az ukrajnai Izmajiltól, amelyet az utóbbi napokban intenzíven támad az orosz hadsereg, mint Plauru, ahol az eddigi drónmaradványokra bukkantak.

Ha bebizonyosodik, hogy a katonaság által talált darabok az orosz hadsereg által használt drón maradványai, akkor két hét alatt ez lenne a harmadik, amely román területen landolt.

A román légierő egy különleges alakulatot küldött a helyszínre terepkutatás céljából, a szakértői elemzéshez szükséges bizonyítékok begyűjtését is ők fogják elvégezni.

Az első drónos incidens felfedezésekor még tanácstalan volt a román kormány, és először cáfolta a hírt, majd napokkal később erősítette meg, hogy valóban orosz harci drón zuhant Románia területére. A NATO is állást foglalt, szolidaritásáról biztosította az országot. Amikor a második drón darabjait beazonosították, Iohannis államelnök azonnal értesítette Stoltenberget. Antony Blinken, az amerikai külügyminiszter, aki épp Kijevben tárgyalt, azonnal telefonos kapcsolatba lépett a román külüggyel, és megígérte, több F-16-ost fognak Romániába irányítani. Az ügyben bekérették a külügyminisztériumba az Orosz Föderáció bukaresti nagykövetségének ügyvivő megbízottját is, és a román fél tiltakozását fejezte ki Románia légterének megsértése miatt.

A határmenti duna-deltai településeken kihirdették, hogy, aki el szeretne költözni a háborús övezetből a támadások súlyosbodása esetén, annak alternatívát biztosít a román kormány. A védelmi minisztérium egységei óvóhelyeket építenek, és most már telefonos riasztóüzeneteket is küldenek a lakosoknak, hogy időben figyelmeztessék őket az esetleges dróntámadásokra. Ugyanakkor arra kérik a lakosokat, éjszaka ne közlekedjenek motorcsónakjaikkal a Dunán, mert a csónakok hangja összetéveszthető a harci drónokéval.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!