Több tíz kilométerre az ukrán határtól ismét drónmaradványokat azonosítottak be a Duna-deltában

2023. szeptember 13. – 13:23

Másolás

Vágólapra másolva

A Román Légierő IAR 330 Puma helikopterének személyzete szerdán 11.30 óra körül a Tulcea megyei Nufărul és Victoria települések térségében több tíz méteres területen szétszóródva olyan törmeléket azonosított, amelyek egy drónból származhatnak – közölte a védelmi minisztérium.

A Nufărul és Victoria községek, amelyek körzetében felfedezték a roncsokat, az ukrán határtól több tíz kilométerre, a Dunának a Szent-György ága mentén találhatóak; jóval messzibb vannak az ukrajnai Izmajiltól, amelyet az utóbbi napokban intenzíven támad az orosz hadsereg, mint Plauru, ahol az eddigi drónmaradványokra bukkantak.

Ha bebizonyosodik, hogy a katonaság által talált darabok az orosz hadsereg által használt drón maradványai, akkor két hét alatt ez lenne a harmadik, amely román területen landolt.

A román légierő egy különleges alakulatot küldött a helyszínre terepkutatás céljából, a szakértői elemzéshez szükséges bizonyítékok begyűjtését is ők fogják elvégezni.

Az első drónos incidens felfedezésekor még tanácstalan volt a román kormány, és először cáfolta a hírt, majd napokkal később erősítette meg, hogy valóban orosz harci drón zuhant Románia területére. A NATO is állást foglalt, szolidaritásáról biztosította az országot. Amikor a második drón darabjait beazonosították, Iohannis államelnök azonnal értesítette Stoltenberget. Antony Blinken, az amerikai külügyminiszter, aki épp Kijevben tárgyalt, azonnal telefonos kapcsolatba lépett a román külüggyel, és megígérte, több F-16-ost fognak Romániába irányítani. Az ügyben bekérették a külügyminisztériumba az Orosz Föderáció bukaresti nagykövetségének ügyvivő megbízottját is, és a román fél tiltakozását fejezte ki Románia légterének megsértése miatt.

A határmenti duna-deltai településeken kihirdették, hogy, aki el szeretne költözni a háborús övezetből a támadások súlyosbodása esetén, annak alternatívát biztosít a román kormány. A védelmi minisztérium egységei óvóhelyeket építenek, és most már telefonos riasztóüzeneteket is küldenek a lakosoknak, hogy időben figyelmeztessék őket az esetleges dróntámadásokra. Ugyanakkor arra kérik a lakosokat, éjszaka ne közlekedjenek motorcsónakjaikkal a Dunán, mert a csónakok hangja összetéveszthető a harci drónokéval.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!