Az USA további F-16-os repülőgépeket küld a romániai NATO légi rendfenntartó misszió megerősítésére

2023. szeptember 9. – 10:28

Másolás

Vágólapra másolva

Antony Blinken amerikai külügyminiszter közölte Románia külügyminiszterével, akivel csütörtökön telefonon beszélt, hogy az Egyesült Államok további F-16-os vadászgépeket küld a NATO romániai légirendészeti missziójának megerősítésére – közölte Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivő.

„A két fél további együttműködésről tárgyalt a légtér biztonságának fenntartása érdekében, beleértve további amerikai F-16-os vadászgépek jövőbeli rotációját a NATO romániai légtérrendészeti missziójának megerősítésére” – áll a külügyminisztérium honlapján közzétett közleményben, amit a News.ro idéz.

Blinkennek – aki Kijevben tartózkodott – Luminița Odobescu külügyminiszterrel folytatott megbeszélésére akkor került sor, amikor Románia bejelentette, hogy Tulceában a szomszédos országban zajló háborúból származó lehetséges drónmaradványokat találtak, így a két diplomata az incidens romániai kivizsgálásáról is tárgyalt.

A telefonbeszélgetésre az amerikai fél kezdeményezésére került sor, és az ukrán folyami kikötők elleni orosz támadások Romániára gyakorolt hatásairól is beszéltek. „Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta a Romániával való szolidaritást, és köszönetet mondott az Ukrajnának nyújtott támogatásért, valamint az ukrán gabona tranzitjának megkönnyítése érdekében hozott intézkedésekért. Luminița Odobescu megköszönte a támogatást, és hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a Fekete-tengeren és a térségben zajló fejleményekre odafigyeljen a NATO” – közölte a bukaresti külügyminisztérium.

Ami a további F-16-os vadászgépek küldését illeti, a bejelentést Kathleen Kavalec, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete is megerősítette pénteken az Angel Tîlvăr román védelmi miniszterrel folytatott megbeszélésén. A védelmi tárca szerint Kavalec „közvetítette az Egyesült Államok készségét, hogy továbbra is segítséget nyújtson Romániának nemzeti területe hatékonyabb védelméhez, többek között azzal, hogy hamarosan az amerikai légierő harci repülőgépjeit Romániába telepíti a NATO légirendészeti misszióinak kiegészítésére”.

Másrészt Románia otthont ad egy F-16-os repülőgépek pilótáinak képzését ellátó központnak, ahol ukrán pilótákat is fognak képezni, Tilvăr megköszönte az amerikai fél támogatását a képzési központ projektjének előmozdításában. „Azzal, hogy ez a központ működőképessé válik, Románia magas színvonalú képzési környezetet biztosít, a legmodernebb technikai eszközökhöz való hozzáféréssel nemcsak a román pilótáknak, hanem a szövetséges és partnerállamok, köztük Ukrajna pilótáinak is” – mondta a védelmi miniszter.

Angel Tîlvăr miniszter augusztus végén írta alá a Holland Királyság Védelmi Minisztériumával és a Lockheed Martinnal megkötött szándéknyilatkozatot a romániai F-16-os kiképzőközpontról. A projekt megvalósításához a Holland Királyi Légierő F-16-os repülőgépek telepítésével járul hozzá a 86. „Gheorghe Mociorniță repülőhadnagy” légibázison.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!