Orosz dróntörmelék zuhant Románia területére

2023. szeptember 6. – 15:09

Orosz dróntörmelék zuhant Románia területére
Izmajil kikötője a Duna-delta romániai részén fekvő Plauru településről – Fotó: Andreea Campeanu / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda kora reggel újabb orosz dróntámadás érte az délnyugat-ukrajnai Izmajilt. A védelmi miniszter, Angel Tîlvăr a támadás után közölte, hogy román területre zuhantak egy orosz drón részei – írja a Sky News alapján a Telex.

Az Agerpres szintén beszámolt arról, hogy egy drón részeit találták meg a Duna-deltában. Az eredetüket vizsgálják, a helyszínen van a honvédelmi miniszter is. A drónmaradványokat keddről szerdára virradó éjszaka fedezték fel. A honvédelmi minisztérium szóvivője szerint egyelőre nem lehet okozati összefüggést tenni a maradványok és a román határmenti ukrán célpontok elleni támadások között, de tárgyalnak a légtér megfigyelésének és védelmének megerősítéséről.

Izmajilt a héten több támadás is érte. A város a Duna mentén, az ukrán-román határon fekszik, az ukránok már korábban is azt állították, hogy az orosz drónok egy része Romániában zuhant le. Ezt akkor a védelmi minisztérium cáfolta.

A keddi támadás után Klaus Iohannis a Digi24 tévécsatornának azt nyilatkozta, bár a védelmi minisztérium tájékoztatása szerint nem esett drón vagy törmelék Románia területére,

„voltak támadások, amelyeket a határunktól 800 méterre igazoltak. Tehát nagyon, nagyon közel”.

Izmajilt azért támadják fokozottan az oroszok, mert az ukrán gabonatermékek fő exportútvonalává vált, miután Oroszország júliusban kilépett az ENSZ és Törökország által közvetített fekete-tengeri gabonamegállapodásból.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!