Listát készítettek a háborús övezet közelében élő romániai lakosokról, akik a támadások súlyosbodása esetén elköltöznének

2023. szeptember 11. – 10:28

Másolás

Vágólapra másolva

A Duna-deltában található Ceatalchioi (Csatalköj) község városházája véglegesítette Plauru faluban élők listáját, akik elköltöznek, ha a helyzet súlyosbodik, írja a Spotmedia.

Eközben Chilia Veche-ben (Ókilia) a lakosok közül senki sem akar elköltözni, ezért a falu közelében egy tábort hoznak létre, ahol az emberek vészhelyzetben éjszakázhatnak.

Ceatalchioi polgármestere, Tudor Cernega elmondta, hogy Plauru falu elköltözni kívánó lakosainak listáját közel negyvenen írták alá. „Közülük csak nyolcnak nincs hová költöznie, ha esetleg szükségük lenne rá” – mondta Cernega polgármester.

„Senki sem akarja elhagyni az otthonát, és mindenki azt mondta, hogy tiszteletben tartja a megfogalmazott ajánlásokat. A megyei rendkívüli helyzetek bizottsága úgy döntött, hogy 7-8 kilométeres körzetet alakítanak ki sátrakkal, ahol az emberek éjszakázhatnak, ha a helyzet úgy kívánja” – mondta Timur Ciauș Chilia Veche polgármestere.

Ceatalchian és Chilia Veche községben egy mentőcsónakot és egy első beavatkozó és parancsnoki járművet telepítettek az orosz agresszió miatt.

A térségben újabb, az orosz hadsereg által használt drónhoz hasonló alkatrészdarabokat találtak – közölte szombaton a román védelmi minisztérium. Az esetről részletesen olvashatnak ebben a cikkben.

A román határ közelében történő Ukrajna elleni orosz támadások és a térségben talált dróndarabok miatt a határmenti települések lakói hetek óta stresszben élnek.

A történtek miatt Chilia polgármesteri hivatala azt tanácsolta a lakosoknak, kerüljék az éjszakai utazást, ne folytassanak beszélgetést idegenekkel, ne közlekedjenek éjszaka a Dunán motorcsónakokkal, mivel a motorok hangját összetéveszthetik a szomszédos állam elleni támadásban használt drónok hangjával.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!