A Románia területére hullott dróndarabok miatt bekérette a külügy az orosz nagykövetség ügyvivőjét

2023. szeptember 10. – 13:22

Másolás

Vágólapra másolva

Bekérették a külügyminisztériumba szombaton az Orosz Föderáció bukaresti nagykövetségének ügyvivő megbízottját, miután Románia területén, az ukrán határ közelében dróndarabokat találtak. Iulian Fota stratégiai ügyekért felelős államtitkár közvetítette a román fél tiltakozását Románia légterének megsértése miatt.

Az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott tájékoztatás szerint a külügyminiszter megbízásából szombaton sürgősen bekérették az orosz nagykövetség ügyvivő megbízottját, akinek Iulian Fota stratégiai ügyekért felelős államtitkár közvetítette, hogy a román fél tiltakozik Románia légterének megsértése miatt, miután szombaton olyan dróndarabokat találtak az ország területén, a román-ukrán határ közelében, amelyek az Ukrajna elleni orosz agresszióban az orosz erők által használt drónokhoz hasonlóak.

A román államtitkár elítélte, hogy az orosz erők rendszeres, indokolatlan és kegyetlen támadásokat intéznek az ukrán lakosság és a polgári infrastruktúra ellen, többek között a Duna partján, közel a román határhoz, ami veszélyezteti a környéken élő román állampolgárok biztonságát.

Iulian Fota államtitkár határozottan felszólította az orosz felet, hogy hagyjon fel az ukrán lakosság és infrastruktúra elleni akciókkal, beleértve azokat is, amelyek bármilyen módon veszélyeztetnék a térségben élő román állampolgárok biztonságát és védelmét – olvasható a közleményben.

A védelmi minisztérium szombaton közölte, hogy a román haditengerészet katonái orosz drón darabjaira bukkantak a Tulcea megyei Plauru településtől mintegy 2,5 kilométerre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!