A Románia területére hullott dróndarabok miatt bekérette a külügy az orosz nagykövetség ügyvivőjét

2023. szeptember 10. – 13:22

Másolás

Vágólapra másolva

Bekérették a külügyminisztériumba szombaton az Orosz Föderáció bukaresti nagykövetségének ügyvivő megbízottját, miután Románia területén, az ukrán határ közelében dróndarabokat találtak. Iulian Fota stratégiai ügyekért felelős államtitkár közvetítette a román fél tiltakozását Románia légterének megsértése miatt.

Az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott tájékoztatás szerint a külügyminiszter megbízásából szombaton sürgősen bekérették az orosz nagykövetség ügyvivő megbízottját, akinek Iulian Fota stratégiai ügyekért felelős államtitkár közvetítette, hogy a román fél tiltakozik Románia légterének megsértése miatt, miután szombaton olyan dróndarabokat találtak az ország területén, a román-ukrán határ közelében, amelyek az Ukrajna elleni orosz agresszióban az orosz erők által használt drónokhoz hasonlóak.

A román államtitkár elítélte, hogy az orosz erők rendszeres, indokolatlan és kegyetlen támadásokat intéznek az ukrán lakosság és a polgári infrastruktúra ellen, többek között a Duna partján, közel a román határhoz, ami veszélyezteti a környéken élő román állampolgárok biztonságát.

Iulian Fota államtitkár határozottan felszólította az orosz felet, hogy hagyjon fel az ukrán lakosság és infrastruktúra elleni akciókkal, beleértve azokat is, amelyek bármilyen módon veszélyeztetnék a térségben élő román állampolgárok biztonságát és védelmét – olvasható a közleményben.

A védelmi minisztérium szombaton közölte, hogy a román haditengerészet katonái orosz drón darabjaira bukkantak a Tulcea megyei Plauru településtől mintegy 2,5 kilométerre.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!