Arra kérik a duna-deltai lakosokat, hogy ne közlekedjenek éjszaka a Dunán motorcsónakkal

2023. szeptember 10. – 15:58

Másolás

Vágólapra másolva

A duna-deltai Chilia település polgármesteri hivatala felszólította a lakosokat, hogy ne közlekedjenek éjszaka a Dunán motorcsónakokkal, mert a motorok hangja összetéveszthető a drónokéval, és ezzel megtéveszthetik a parti őrséget, a katonaságot, írja a News.ro. Ugyanakkor azt is kérte az önkormányzat a polgároktól, ha fel nem robbant lőszert találnak, ne szállítsák el a robbanóanyagokat a helyszínről, hanem értesítsék a hatóságokat.

A román határ közelében történő Ukrajna elleni orosz támadások és a térségben talált dróndarabok miatt a határmenti települések lakói hetek óta stresszben élnek. A hatóságok tanácsai nem oldják meg a helyzetet, de legalább felhívják a figyelmet arra, hogy milyen helyzeteket kell kerülniük, illetve mire legyenek nagyon figyelmesek. Chilia polgármesteri hivatala például az alábbiakat tanácsolta a lakosoknak: „őrizzék meg a nyugalmukat, ne essenek pánikba, védjék a gyermekeket, az időseket és a nőket. Kerüljék az éjszakai utazást, ne folytassanak beszélgetést idegenekkel, ne közlekedjenek éjszaka a Dunán motorcsónakokkal, mivel a motorok hangját összetéveszthetik a szomszédos állam elleni támadásban használt drónok hangjával, próbáljanak meg segíteni az idős vagy veszélyeztetett családtagjaikon vagy akár az ilyen kockázati kategóriába tartozó szomszédjaikon, sürgősen értesítsék a rendőrséget, a helyi közigazgatási hatóságokat, ha fel nem robbant lőszereket találnak felfedezéséről” – áll a Chilia Veche-i városháza közleményében.

„Mindannyian egy próbatételen megyünk keresztül, amelyből csak akkor kerülhetünk ki épségben, ha betartjuk a szabályokat és együtt cselekszünk. Rendkívül fontos, hogy a fenti ajánlásokat mindannyian betartsuk” – hangzik a város üzenete.

Újabb, az orosz hadsereg által használt drónhoz hasonló alkatrészdarabokat találtak Románia területére hullva – közölte szombaton a román védelmi minisztérium.

A román haditengerészet egységei átkutatták a Tulcea megyei Plauru település térségét, a területet lezárták, a roncsdarabokat vizsgálják. Az esetről részletesen olvashatnak ebben a cikkben.

Klaus Iohannis államfő szerint ezzel megsértették Románia légterét, veszélyeztetve a térségben élő román civileket. Iohannis telefonon értesítette az esetről Jens Stoltenberget, a NATO főtitkára teljes szolidaritásáról és védelmi garanciájáról biztosította Romániát.

Az ügyben bekérették a külügyminisztériumba az Orosz Föderáció bukaresti nagykövetségének ügyvivő megbízottját is, és a román fél tiltakozását fejezte ki Románia légterének megsértése miatt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!