Arra kérik a duna-deltai lakosokat, hogy ne közlekedjenek éjszaka a Dunán motorcsónakkal

2023. szeptember 10. – 15:58

Másolás

Vágólapra másolva

A duna-deltai Chilia település polgármesteri hivatala felszólította a lakosokat, hogy ne közlekedjenek éjszaka a Dunán motorcsónakokkal, mert a motorok hangja összetéveszthető a drónokéval, és ezzel megtéveszthetik a parti őrséget, a katonaságot, írja a News.ro. Ugyanakkor azt is kérte az önkormányzat a polgároktól, ha fel nem robbant lőszert találnak, ne szállítsák el a robbanóanyagokat a helyszínről, hanem értesítsék a hatóságokat.

A román határ közelében történő Ukrajna elleni orosz támadások és a térségben talált dróndarabok miatt a határmenti települések lakói hetek óta stresszben élnek. A hatóságok tanácsai nem oldják meg a helyzetet, de legalább felhívják a figyelmet arra, hogy milyen helyzeteket kell kerülniük, illetve mire legyenek nagyon figyelmesek. Chilia polgármesteri hivatala például az alábbiakat tanácsolta a lakosoknak: „őrizzék meg a nyugalmukat, ne essenek pánikba, védjék a gyermekeket, az időseket és a nőket. Kerüljék az éjszakai utazást, ne folytassanak beszélgetést idegenekkel, ne közlekedjenek éjszaka a Dunán motorcsónakokkal, mivel a motorok hangját összetéveszthetik a szomszédos állam elleni támadásban használt drónok hangjával, próbáljanak meg segíteni az idős vagy veszélyeztetett családtagjaikon vagy akár az ilyen kockázati kategóriába tartozó szomszédjaikon, sürgősen értesítsék a rendőrséget, a helyi közigazgatási hatóságokat, ha fel nem robbant lőszereket találnak felfedezéséről” – áll a Chilia Veche-i városháza közleményében.

„Mindannyian egy próbatételen megyünk keresztül, amelyből csak akkor kerülhetünk ki épségben, ha betartjuk a szabályokat és együtt cselekszünk. Rendkívül fontos, hogy a fenti ajánlásokat mindannyian betartsuk” – hangzik a város üzenete.

Újabb, az orosz hadsereg által használt drónhoz hasonló alkatrészdarabokat találtak Románia területére hullva – közölte szombaton a román védelmi minisztérium.

A román haditengerészet egységei átkutatták a Tulcea megyei Plauru település térségét, a területet lezárták, a roncsdarabokat vizsgálják. Az esetről részletesen olvashatnak ebben a cikkben.

Klaus Iohannis államfő szerint ezzel megsértették Románia légterét, veszélyeztetve a térségben élő román civileket. Iohannis telefonon értesítette az esetről Jens Stoltenberget, a NATO főtitkára teljes szolidaritásáról és védelmi garanciájáról biztosította Romániát.

Az ügyben bekérették a külügyminisztériumba az Orosz Föderáció bukaresti nagykövetségének ügyvivő megbízottját is, és a román fél tiltakozását fejezte ki Románia légterének megsértése miatt.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!