Épülnek az óvóhelyek a duna-deltai lakosoknak, az éjszaka megkapták az első dróntámadásokra figyelmeztető riasztást is

2023. szeptember 13. – 12:04

Épülnek az óvóhelyek a duna-deltai lakosoknak, az éjszaka megkapták az első dróntámadásokra figyelmeztető riasztást is
Épülnek az óvóhelyek Plauru településen, Tulcea megyében – Fotó: Honvédelmi Minisztérium / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A román-ukrán határ melletti Tulcea megyei települések lakói keddről szerdára virradóra megkapták az Ukrajna elleni orosz dróntámadásokra figyelmeztő első Ro-Alert üzeneteket – közölte a megye katasztrófavédelmi felügyelősége az Agerpressel.

Az üzenetet 1 óra körül kapták meg mobiltelefonjaikra Isaccea város, illetve Luncaviţa, Grindu, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina és Văcăreni község lakói.

„Tárgyak zuhanhatnak le a légtérből. Őrizzék meg hidegvérüket! Keressenek menedéket pincékben vagy polgári védelmi óvóhelyeken. Óvóhely hiányában maradjanak bent a házban, távol az ablakoktól és a külső falaktól. Becsült időtartam: 90 perc” – ez volt olvasható a Ro-Alert üzenetben.

A katasztrófavédelem eddig nem kapott információkat Románia területét érintő incidensekről.

A múlt hét végén döntött úgy az országos vészhelyzeti bizottság, hogy Ro-Alert üzenetekben figyelmeztetik az ukrán dunai kikötők elleni orosz támadásokról a határ menti települések lakóit, miután a hatóságok megerősítették, hogy egy orosz drónhoz hasonlítható repülő tárgy darabjai lezuhantak a Tulcea megyei Ceatalchioi község területére.

A terület, ahova a jelek szerint egy orosz drón zuhant le és robbant fel Plauru közelében, Tulcea megyében, 2023. szeptember 7-én – Fotó: George Calin / Inquam Photos
A terület, ahova a jelek szerint egy orosz drón zuhant le és robbant fel Plauru közelében, Tulcea megyében, 2023. szeptember 7-én – Fotó: George Calin / Inquam Photos

A vészhelyzeti bizottság 31-es számú határozata szerint intézkednek az Ukrajnával határos területeken tartózkodó román állampolgárok figyelmeztetéséről, tájékoztatásáról és védelméről. Az orosz-ukrán konfliktusövezetben használt harci eszközökhöz tartozó elemek román területre való zuhanásának veszélye esetén a védelmi minisztérium értesíti a katasztrófavédelmi főfelügyelőséget (IGSU), amely Ro-Alert üzeneteket küld ki az érintett lakosságnak és elrendeli a riasztórendszerek aktiválását.

Korábban a védelmi minisztérium tájékoztatott arról, hogy óvóhelyeket létesítenek a Tulcea megyei Plauru községben, ahol korábban orosz harci drón maradványait fedezték fel.

A munkálatokat a 10. mérnöki dandár mintegy 50 fős katonai különítménye végzi, két előregyártott betonelemekből készült óvóhelyet építenek, amelyek 9,6 méter hosszúak, 2 méter szélesek és 1,5 méter magasak. Miután elkészültek, átadják őket Ceatalchioi község önkormányzatának.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!