Épülnek az óvóhelyek a duna-deltai lakosoknak, az éjszaka megkapták az első dróntámadásokra figyelmeztető riasztást is

2023. szeptember 13. – 12:04

Épülnek az óvóhelyek a duna-deltai lakosoknak, az éjszaka megkapták az első dróntámadásokra figyelmeztető riasztást is
Épülnek az óvóhelyek Plauru településen, Tulcea megyében – Fotó: Honvédelmi Minisztérium / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A román-ukrán határ melletti Tulcea megyei települések lakói keddről szerdára virradóra megkapták az Ukrajna elleni orosz dróntámadásokra figyelmeztő első Ro-Alert üzeneteket – közölte a megye katasztrófavédelmi felügyelősége az Agerpressel.

Az üzenetet 1 óra körül kapták meg mobiltelefonjaikra Isaccea város, illetve Luncaviţa, Grindu, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina és Văcăreni község lakói.

„Tárgyak zuhanhatnak le a légtérből. Őrizzék meg hidegvérüket! Keressenek menedéket pincékben vagy polgári védelmi óvóhelyeken. Óvóhely hiányában maradjanak bent a házban, távol az ablakoktól és a külső falaktól. Becsült időtartam: 90 perc” – ez volt olvasható a Ro-Alert üzenetben.

A katasztrófavédelem eddig nem kapott információkat Románia területét érintő incidensekről.

A múlt hét végén döntött úgy az országos vészhelyzeti bizottság, hogy Ro-Alert üzenetekben figyelmeztetik az ukrán dunai kikötők elleni orosz támadásokról a határ menti települések lakóit, miután a hatóságok megerősítették, hogy egy orosz drónhoz hasonlítható repülő tárgy darabjai lezuhantak a Tulcea megyei Ceatalchioi község területére.

A terület, ahova a jelek szerint egy orosz drón zuhant le és robbant fel Plauru közelében, Tulcea megyében, 2023. szeptember 7-én – Fotó: George Calin / Inquam Photos
A terület, ahova a jelek szerint egy orosz drón zuhant le és robbant fel Plauru közelében, Tulcea megyében, 2023. szeptember 7-én – Fotó: George Calin / Inquam Photos

A vészhelyzeti bizottság 31-es számú határozata szerint intézkednek az Ukrajnával határos területeken tartózkodó román állampolgárok figyelmeztetéséről, tájékoztatásáról és védelméről. Az orosz-ukrán konfliktusövezetben használt harci eszközökhöz tartozó elemek román területre való zuhanásának veszélye esetén a védelmi minisztérium értesíti a katasztrófavédelmi főfelügyelőséget (IGSU), amely Ro-Alert üzeneteket küld ki az érintett lakosságnak és elrendeli a riasztórendszerek aktiválását.

Korábban a védelmi minisztérium tájékoztatott arról, hogy óvóhelyeket létesítenek a Tulcea megyei Plauru községben, ahol korábban orosz harci drón maradványait fedezték fel.

A munkálatokat a 10. mérnöki dandár mintegy 50 fős katonai különítménye végzi, két előregyártott betonelemekből készült óvóhelyet építenek, amelyek 9,6 méter hosszúak, 2 méter szélesek és 1,5 méter magasak. Miután elkészültek, átadják őket Ceatalchioi község önkormányzatának.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!