A csendőrséggel biztosítanák a rendet Orbán tusványosi beszéde alatt

2023. július 20. – 14:33

Másolás

Vágólapra másolva

A szokásosnál feszültebben várja mindenki a 32. Tusványos szombati csúcspontját, amikor a szabadegyetem hagyományaihoz híven Orbán Viktor fog „a nemzethez szólni”. A belügyminisztériumhoz intézett beadványt Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke, amelyben azt kéri, hogy a rendfenntartó szervek vonuljanak ki a tusványosi rendezvényhelyszínre szombaton, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszédét ne tudják megzavarni a román nacionalisták, akik napok óta szervezkednek, hogy kivonuljanak Tusványosra. A tanácselnöki levél tartalmáról Hargita Megye Tanácsának weboldalán számolt be a politikus egy román nyelvű közleményben. Ebben elrettentő példaként említi az úzvölgyi temetőben történteket, és jelzi, kérésével épp az ott előforduló randalírozást szeretné megakadályozni.

A motorjai az akciónak ugyanis ugyanazok a szervezetek, akik Üzvölgyébe is kivonultak: Mihai Tîrnoveanu, a Nemzet Útja román nacionalista csoport vezetője és az Ortodox Testvériség nevű szervezet is készül. Vezetőjük, Dan Grăjdeanu egy hete tett közzé egy mozgósító videót, amelyben felidézi az úzvölgyi katonatemető esetét, ahol nemrégiben 150 fakeresztet állítottak fel, „a legkevesebb 150” ott elesett román hős emlékére. A Tusványos idei mottójára (A béke ideje) utalva pedig kijelentette, hogy ők is csak békét szeretnének, ezért nem fognak kiabálni, káromkodni, nem fognak semmit más csinálni, csak trikolórokat lengetnek. „Ne legyünk gyávák, nincs semmi veszély, tele lesz a hely csendőrökkel, és senki nem bánthat azért, hogy lengetjük a zászlókat saját országunkban” – biztatta társait Grăjdeanu.

A szervezők emiatt regisztrációhoz kötötték a belépést, erről már a megnyitón tájékoztatták a közönséget. Mindazoknak, akik részt akarnak venni Orbán szombati előadásán, regisztrálniuk kell. Az űrlapon a teljes nevet, e-mail címet, a személyi igazolvány számát, illetve a lakcímet kell beírni.

Borboly Csaba a rendvédelmi szervek közbelépését kérte szombaton Tusnádfürdőn, „hogy ne tegyük ki a közösséget újabb szégyennek, mint július 8-án az Úzvölgyében történt”.

Orbán Viktor szerdán érkezett meg Tusnádfürdőre, miután Bukarestben magánebéden vett rész Marcel Ciolacu román miniszterelnökkel, Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével és a román közlekedésügyi miniszterrel, Sorin Grindeanuval, a beszélgetés témája a Budapest-Bukarest gyorsvasút megépítése volt többek között, de a román kormányfő Ukrajna támogatásának fontosságát is hangsúlyozta a magyar miniszterelnöknek. A magyar kormányfő a bukaresti találkozót követően azonnal Tusnádfürdőre utazott, szerda délután már onnan posztolt Facebook-oldalára

Orbán Viktor szombaton tartja meg hagyományos tusványosi beszédét a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban. Most is ott lesz mellette Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök elmondta, hogy azért döntött a beadvány mellett, mert a törvényt mindenkinek tisztelnie kell, és az állami szerveknek közbe kell lépniük, hogy megállítsák ezeket az embereket. Szerinte azért fontos ez, hogy Tusványos ne váljon egy ugyanolyan randalírozás helyszínévé, mint az úzvölgyi temető volt. A beadványban azzal indokolta kérését, hogy több ország politikai személyiségei és diplomatái vesznek részt a nyári tábor rendezvényein, és ha olyan tüntetésekre kerülne sor, mint Úzvölgyében, ártana a román állam megítélésének.

A tavaly Tîrnovoeanu egy másik férfi kíséretében Orbán beszéde közben felemeltek egy bannert, amelyen a „Valami örök: Erdély, román föld!” felirat volt olvasható. Kifütyülték őket, kiabáltak velük, leköpték őket, Orbán pedig drogosokhoz hasonlította a két román embert, holott „szelídek voltunk”, mondta el később a Nemzet Útja vezetője. Tîrnoveanu szerint ekkor fogadták meg, hogy idén visszatérnek Tusnádfürdőre, és nem lesznek már „egyedül”.

Az incidens után Tîrnoveanu felszólította a román elnöki hivatalt és a kormányt, hogy tiltsa be Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a román állam területén tett „magánlátogatásait”, mivel ezek valójában politikai jellegűek, és olyan célkitűzései vannak, amelyek súlyosan sértik a román alkotmányt.

A tavalyi Orbán-beszéd nagy port kavart a román politikai berkekben is, több liberális és szociáldemokrata politikus szóvá tette, hogy megengedhetetlen, hogy a magyar miniszterelnök a szomszédos Romániában mondja el Európa-ellenes és oroszbarát, valamint rasszista meglátásait. A szélsőjobbos ellenzéki párt, a Románok Egyesítéséért Szövetség a kormányt tette felelőssé az ott elhangzottakért, mondván, hogy a román állam kivonult Székelyföldről, és teljesen átengedte a tömbmagyar régió irányítását a magyar politikumnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!