„Mondja el Magyarországon, ne jöjjön ide ezekkel a vállalhatatlan nézetekkel” – romániai reakciók Orbán tusványosi beszédére

2022. július 25. – 17:49

frissítve

„Mondja el Magyarországon, ne jöjjön ide ezekkel a vállalhatatlan nézetekkel” – romániai reakciók Orbán tusványosi beszédére
Fotó: Szennyes Krisztián / Tusványos Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Sorra érkeznek a reakciók Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszédére a román politikai pártok részéről: elsőkként a kormánykoalíció tagjai, a szociáldemokraták és a nemzeti liberálisok küldtek ki sajtóközleményt, de a közösségi médiában megszólalt Alin Mituță europarlamenti képviselő is, a Renew Europe frakció tagja. Körképünkből nem maradt ki a román külügy véleménye sem, és azt is megnéztük, hogyan reagált Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului vezetője arra, hogy az Erdély román föld! molinójának felmutatása után távoznia kellett a tusványosi rendezvény helyszínéről.

Két év kihagyás után rendezték meg ismét Tusványost, amelynek elmaradhatatlan programpontja Orbán Viktor beszéde. Magyarország kormányfője hozta a megszokott formáját, és a hosszúra nyúlt fejtegetésének volt néhány sarkalatos kijelentése, amely máris bejárta Európát. Orbán tusványosi beszédének legnagyobb részét a külpolitikai értékelés tette ki, és ez gyakorlatilag megfelelt a várakozásoknak, az oroszpárti megnyilvánulások, a Brüsszel-kritika, Soros felemlegetése régóta a miniszterelnök eszköztárába tartoznak, bár annak beismerése, hogy Magyarország elszigetelődött, nemcsak az Európai Unióban, de még a visegrádi négyek között is, új eleme volt az orbáni retorikának.

Ami azonban igazi nóvumként könyvelhető el, az a „poszt-nyugat” fogalmának használata és sajátos tartalommal való megtöltése. Orbán értelmezésében a poszt-nyugat az nem más, mint Nyugat-Európa kevert fajú lakossága, amely eltávolodott a klasszikus nyugati értékektől és a kereszténységtől. Ez a Nyugat jelenti a legnagyobb veszélyt a magyarokra, akik „nem kevert fajúak és nem is akarnak azok lenni”. A miniszterelnök ebből a tézisből vezette le Magyarország szembenállását az Európai Unióval.

A nemzetközi sajtó nyomban lecsapott ezekre a kijelentésekre, a romániai médiában sem maradt visszhang nélkül Magyarország miniszterelnökének a rasszizmust súroló kijelentése, és az EU-, illetve NATO-ellenes kijelentései sem, azonban a román politikai pártok csak késve reagáltak a Tusványoson elhangzottakra.

Szociáldemokraták: Románia nem kéne az Európa-ellenes és oroszbarát kijelentések helyszíne legyen

„Csak addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér” – mondja egy magyar eredetű közmondás. Ezt természetesen ismerniük kell a magyar vezetőknek is, akik minden évben eljönnek Romániába, hogy részt vegyenek a Tusnádfürdőn szervezett különböző rendezvényeken. Csakhogy az utóbbi időben, de különösen ezekben a napokban, a közmondásos magyar bölcsességből hiányzik az a fajta politikai magatartás, amit egy másik állam területén vendégeskedve tanúsítaniuk kellene – indítja közleményét a Szociáldemokrata Párt (PSD), amelyet a politikai alakulat nevében Paul Stănescu, a párt főtitkára jegyez.

„Hadd legyek nagyon világos és kategorikus a magyar vezetők nacionalista politikai kommunikációjával kapcsolatban: sem Orbán Viktor miniszterelnök, sem a magyar kormány tagjai nem használhatják fel Romániát arra, hogy Európa-ellenes és oroszbarát üzeneteket fogalmazzanak itt meg.

Ha kritizálni akarják az EU és a NATO közös fellépését, és jóslatokat akarnak megfogalmazni arról az agresszióról, amelynek Oroszország Ukrajnát kiteszi, akkor tegyék ezt Magyarország területéről, ahol szabadon elmondhatják, amit akarnak. Egy másik állam területén az ilyen üzenetek nem megfelelőek” – fogalmazta meg a szociáldemokrata álláspontot a főtitkár.

Stănescu szerint nincs szükség arra, hogy a román közéletben mérgező módon keveredjenek a itteni politikusok által megfogalmazott, az európai ügyek megerősítése és támogatása melletti egyértelmű kötelezettségvállalásokkal kapcsolatos üzenetek az olyan propagandával, amely negatívan befolyásolja Románia külpolitikai helyzetét.

„Azt mondani, hogy az EU elvesztette a háborút, teljesen felesleges, felületes és hiteltelen, különösen, ha egy amúgy politikailag elszigetelt állam bonyolult helyzetéből beszélsz az EU-ban” – jelentette ki a politikus.

A szociáldemokraták azt is aggasztónak találják, hogy a sportot politikai célokra használja fel a magyarországi kormány

Amint a Transtelexen is megírtuk, Orbán Viktor erdélyi látogatásán két futballmérkőzésre is ellátogatott, az első a sepsiszentgyörgyi labdarúgó csapat meccse volt, amely a szlovéniai Olimpija Ljubljana ellen játszott az Európa Konferencia Liga selejtezőjének második fordulójában. A telt ház előtt megrendezett mérkőzés előtt a szurkolók elénekelték az Ismerős Arcok Nélküled című dalát, a végén a Székely himnuszt, majd a magyar kormányfő valóságos „szelfigyárat” üzemeltetett be.

A csütörtök esti, sepsiszentgyörgyi meccsnézés után szombaton este az FK Csíkszereda lelátójának avatóján tekintett meg egy labdarúgó-mérkőzést Orbán. A két meccs közé belefért a tusványosi beszéd is.

 Politikus szurkolók Orbán Viktor körül. Balról jobbra: Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke, Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere, Orbán Viktor miniszterelnök, Diószegi László a futballklub tulajdonosa és Potápi Árpád János, fideszes országgyűlési képviselő, nemzetpolitikáért felelős államtitkár – Fotó: Sepsi OSK Facebook-oldala
Politikus szurkolók Orbán Viktor körül. Balról jobbra: Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke, Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere, Orbán Viktor miniszterelnök, Diószegi László a futballklub tulajdonosa és Potápi Árpád János, fideszes országgyűlési képviselő, nemzetpolitikáért felelős államtitkár – Fotó: Sepsi OSK Facebook-oldala

Ennek kapcsán tért ki a Szociáldemokrata Párt a közleményében arra is, hogy szerintük „aggasztóvá válik a magyar kisebbség lakta területeken a sportnak az etnikai autonómia eszközeként való felhasználása. Ahelyett, hogy a sport a magyarok és románok közötti egészséges versenyt, egységet és jó megértést szolgálná, bizonyos politikai célok felé sodródott. Magyar koalíciós partnereinknek sürgősen tisztázniuk kell a sport elterelésének ezt a módját. Elfogadhatatlan, hogy a szemünk láttára torzuljon el a sport valódi küldetése” – olvasható még a közleményben.

A nyilatkozatban arra is felhívja a figyelmet Stănescu, hogy véleménye szerint ezeknek a kissé kínos és provokatív pillanatoknak el kell tűnniük. A Románia és Magyarország között épülő hivatalos diplomáciai kapcsolatokat nem szabad mindenféle politikai provokációval megváltoztatni.

A sport etnikai célokra való felhasználása kapcsán egyébként a szociáldemokrata politikus ugyanazt az alapelvet fogalmazza meg, amely már számtalanszor elhangzott az erdélyi magyarok autonómiatörekvései kapcsán:

„Az etnikai kritériumokon alapuló autonómia elfogadhatatlan, és ellentétes az alkotmánnyal: az ország egysége és oszthatatlansága szent”.

Liberálisok: A románok sokkal euróapaibbak, mint Orbán Viktor, és jobb lenne, ha a politikus inkább Magyarországon keresne magának közönséget

A szociáldemokraták nyilatkozatának közzététele után jelent meg a liberálisok reakciója. A politikai alakulat véleményét szintén a párt szóvivője tolmácsolta, aki a News.ro hírügynökségnek nyilatkozott a tusványosi beszéd kapcsán. Ionuț Stroe liberális parlamenti képviselő szerint az Orbán-beszéd „a Kreml-propaganda kézikönyvéből származó passzusokat” tartalmaz. Aggasztónak nevezte, hogy Orbán Viktor úgy döntött, hogy ezeket az üzeneteket a romániai magyar közösségnek, a román állampolgároknak közvetíti, megpróbálva kedvező irányba terelni a hallgatóság véleményét a putyini politika tekintetében.

A szóvivő a koalíciós partnernek, az RMDSZ-nek is üzent nyilatkozatában: „Megértem RMDSZ-es kollégáim azon törekvését, hogy jó házigazdák legyenek, hiszen ők képviselik a magyar kisebbséget.” A politikus szerint azonban nem arról van szó, hogy ebből koalíciós ügyet csináljanak, ahogyan azt a PSD egyes képviselői javasolják, hiszen tudomása szerint „a kormány RMDSZ-es miniszterei 100%-ban szolidárisak Romániával és az EU Oroszországgal kapcsolatos intézkedéseivel” – tette hozzá Stroe.

Stroe elmondta, meggyőződése, hogy az RMDSZ vezetői továbbra is a tolerancia és az együttműködés modelljét fogják hirdetni Romániában úgy, mint eddig tették, és nem az ellenségeskedést fogják hirdetni, ahogy Orbán teszi. Egyébként a szövetség politikusainak feladata tisztázni, hogy változott-e valami – jelentette ki a liberális képviselő.

A PNL szóvivője szerint „szerencsére a románok sokkal európaibbak, mint Orbán Viktor, és jobban megértik, mennyire káros Oroszország fellépése. Ajánlott, hogy Orbán Viktor Magyarországon keressen közönséget, mert Romániában nem fog találni” – mondta Ionuț Stroe.

„Láttuk már más, kisebb európai országok vezetőit, akik közelebb is vannak az orosz határhoz, és mégis bátrabban viselkednek Vlagyimir Putyinnal szemben, mint Orbán Viktor. Ha megnézzük a többi nyilatkozatot, Orbáné semmiben sem hasonlít egy európai vezető beszédére, minden az európai szellemiséggel ellentétes. Erdély a tolerancia mintaképe egész Európa számára, a magyar miniszterelnök pedig idejön, hogy rasszizmussal határos kijelentéseket tegyen a ”fajkeveredésről„, amelyeknek semmi közük a mi közös értékeinkhez” – mondta Stroe.

Román külügyminiszter: Sajnálatos, hogy az Orbán-beszéd Romániában hangzott el

Bogdan Aurescu külügyminiszter a Digi24.ro-nak adott interjújában szintén helyteleníti Orbánnak a tusnádfürdői nyári egyetemen tett kijelentéseit: „Sajnálatos, hogy Romániából ilyen eszméket terjesztenek” – mondta a külügyminiszter, aki hangsúlyozta, hogy Románia nem ért egyet az ott elhangzottakkal.

Aurescu ugyanakkor megjegyezte, hogy a magyar külügytől kapott ígéretnek megfelelően a Tusnádon jelen lévő politikusok nem foglalkoztak a romániai közvélemény számára érzékeny kérdésekkel, mint például a hargitai és kovásznai magyarok autonómiájának helyzete.

„Figyelemmel kísértük a magas rangú magyar tisztviselők minden nyilatkozatát, akik magánlátogatáson tartózkodtak Romániában, hogy részt vegyenek a tusványosi rendezvényen. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter legutóbbi, 2022. július 12-i bukaresti látogatása során előrevetítettük ezt a pillanatot, és konkrétan tárgyaltunk a magyar kormánytagok és politikusok romániai magánlátogatásáról is, többek között a tusványosi nyári táborban való jelenlétükkel összefüggésben. Ez alkalommal határozottan és világosan hangsúlyoztam annak szükségességét és fontosságát, hogy a magyar tisztviselők megnyilvánulásait a 2002-es kétoldalú stratégiai partnerség – amelynek elfogadása óta már két évtized telt el –, és az 1996-os román-magyar jószomszédsági szerződés logikája és szelleme kellene meghatározza. Felhívtam a figyelmet a magyar politikusok felelősségteljes magatartásának szükségességére a romániai magánlátogatás során. Szijjártó miniszter úr arról biztosított, hogy a tusványosi eseményen résztvevő politikusok figyelembe veszik ezeket az elvárásokat, és felelősségteljes hozzáállást tanúsítanak a kétoldalú kapcsolatok iránt. Akkor azt mondta nekem, hogy Magyarország érdeke is, hogy a kétoldalú kapcsolat ne sérüljön” – részletezte a román külügyi tárca vezetője a tusványosi rendezvényt megelőző egyeztetések részleteit.

Bogdan Aurescu – Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP
Bogdan Aurescu – Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

A miniszter elmondta, hogy a magyar fél tiszteletben tartotta a megállapodásnak ezt a részét, abban az értelemben, hogy a nyilvános beszédek – beleértve Orbán Viktor beszédét is – , nem voltak provokatívak Románia irányába, és nem kerültek szóba vagy említésre olyan érzékeny témák, mint az „etnikai alapú autonómia vagy a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek kollektív jogainak biztosítása”.

Ugyanakkor a tárcavezető tisztázta, hogy viszont számos más provokatív kijelentés hangzott el az EU-ról, az európai szolidaritásról, az Oroszország elleni szankciókról, a nyugati értékekről, és hozzátette, sajnálatos, hogy abban a bonyolult globális kontextusban, amellyel minden uniós tagállamnak szembe kell néznie, Romániából ilyen eszméket terjesztenek, különösen mivel az ország hivatalos álláspontja homlokegyenest ellentétes az Orbán által meghirdetett „tézisekkel”.

„Egyértelmű, hogy nem érthetünk egyet velük. Nem is beszélve a faji kérdésekkel kapcsolatos kijelentésekről, amelyek elfogadhatatlanok” – jelentette ki Aurescu.

Az orosz-ukrán háború kapcsán elhangzottakkal kapcsolatban a román külügyminiszter nyomatékosította, hogy Románia nem osztja az orbáni nézeteket, amelyektől egyértelműen elhatárolódik, mert ezek befolyásolják az Ukrajna támogatására irányuló európai szolidaritást.

„Románia támogatta és feltétel nélkül támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, különösen a jelenlegi helyzetben. Támogattuk és továbbra is támogatjuk – a nemzetközi joggal összeegyeztethető módon – Ukrajna erőfeszítéseit, hogy szembeszálljon az orosz agresszióval. Egyértelmű, hogy Ukrajna az agresszor Oroszország illegális agressziójának áldozata, és Ukrajnát támogatni kell abban, hogy ellenálljon és győzzön. Az EU, az USA és más nemzetközi partnerek által hozott szankciók szükségesek és hasznosak, Románia támogatta és továbbra is támogatja az Oroszország elleni európai és nemzetközi szankciórendszer megerősítését, amely már most is hatályban van” – hangsúlyozta a külügyminiszter.

Román hírtelevízió szalagcíme: Orbán rasszista beszédet mondott Tusványoson

Magyarország szélsőjobboldali miniszterelnöke, Orbán Viktor az európai és nem európai fajok „keveredését” támadta egy beszédében, amely azonnal felháborodást váltott ki az ellenzéki pártok és európai politikusok körében – írja a The Guardian, amelynek a tudósítását átvette a Digi 24 román hírtelevízió is, ahol most azzal a szalagcímmel fut, hogy „Orbán Viktor rasszista kijelentéseket tett Tusványoson”.

„Mi (a magyarok) nem vagyunk vegyes faj... és nem is akarunk vegyes fajjá válni” – mondta Orbán szombaton. Hozzátette, hogy azok az országok, ahol európaiak és nem európaiak keverednek, „már nem nemzetek”. Orbán már évek óta hangoztat hasonlókat, de ezek a megjegyzések egyértelműen szélsőséges kifejezésekkel voltak megfogalmazva – tudósítja a román nézőket a Digi 24, és arról is informál, hogy Orbán Viktor 2014-ben itt mondta el először, hogy „illiberális demokráciát” akar építeni Magyarországon.

A szociáldemokraták és liberálisok mellett az ellenzéki USR PLUS politikusa, Alin Mituță román EP-képviselő is dühösen reagált Orbán megjegyzéseire. „Faji vagy etnikai ”tisztaságról„ beszélni, különösen egy olyan vegyes régióban, mint Közép- és Kelet-Európa, nemcsak téveszme, hanem veszélyes dolog is. Akárcsak Orbán maga” – írta a képviselő a Twitteren.

A szélsőjobboldali AUR is reagált Orbán tusványosi jelenlétére, George Simion, a párt társelnöke a Facebook-oldalán azt írja: „Sajnálom, megint igazam volt: ahol Bukarest hiányzik, ott Budapest kijelöli a területét”. Ezzel a mondattal, az egyébként ismerten Orbán-rajongó szélsőjobbos vezér arra utalt, amit már többször szóvá tett különböző politikai beszédeiben: szerinte a román állam kivonult Székelyföldről, és teljesen átengedte a tömbmagyar régió irányítását a magyar politikumnak.

Mihai Tîrnăveanu: Orbán Viktornak bocsánatot kellene kérnie

Amint a helyszíni tudósításunkban is megírtuk, a Calea Neamului (A Nemzet Útja) vezetője volt az, aki megzavarta Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszédét szombat délelőtt Tusványoson. A férfi Van, ami örök – Erdély román föld szöveggel, román nyelven feliratozott molinót tartott a magasba, a mutatvány azonban csak néhány pillanatig tartott, mert a tömeg szitkozódásai közepette elvették tőle a molinót, és elvezették.

Az incidens után Tîrnoveanu felszólította a román elnöki hivatalt és a kormányt, hogy tiltsa be Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a román állam területén tett „magánlátogatásait”, mivel ezek valójában politikai jellegűek, és olyan célkitűzései vannak, amelyek súlyosan sértik a román alkotmányt, nevezetesen az etnikai kritériumokon alapuló területi autonómia megszerzése – részletezi az ultranacionalista mozgalmár a közösségi oldalán, aki arra is felszólítja a román hatóságokat, hogy hassanak oda, hogy a magyar miniszterelnök hivatalosan kérjen bocsánatot a román állampolgároktól, mivel azzal a gesztussal, hogy őt kivezették a rendezvényről, minden románt megsértettek.

Az incidenst ráadásul Orbán egy szerinte sértő megjegyzéssel kommentálta, írja még Tîrnăveanu: „Orbán Viktor a következő becsmérlő kifejezéssel szólt a rendőrökhöz, miközben azok a feldühödött tömegtől védtek minket, és a kijárathoz kísértek – ‘Udvariasan, ahogy a budapesti rendőrök teszik, amikor drogosokat evakuálnak a hidakról’. A sértő aspektuson túlmenően ez a felszólítás az eltávolításomra szimbolikus jelentőséggel bír, mivel de facto gyakorolja a társszuverenitás koncepcióját, amelyet Magyarország Romániára akar kényszeríteni. Példátlan, hogy egy államfő egy másik állam területén utasításokat adjon az adott ország rendőreinek, és rágalmazza az adott állam polgárait.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!