Béke, béke, béke! Papok is, politikusok is a hivatalos szlogent idézték a tusványosi megnyitón

2023. július 19. – 12:01

Béke, béke, béke! Papok is, politikusok is a hivatalos szlogent idézték a tusványosi megnyitón
A 32. Tusványos megnyitója – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda reggel hivatalosan is útjára engedték Székelyföld legnagyobb politikai fesztiválját, a 32. Tusványost. A szervezők beszéltek a hívatlan vendégekről, békéről és medvékről, Orbán tusványosi beszéde kapcsán pedig bejelentették, hogy (Tîrnoveanuék érkezése miatt) regisztrációhoz kötik.

Mivel mással kezdődött volna a 32. Tusványos, mint imával és áldással? A katolikus segédlelkész prédikációjába beleszőtte: örül, hogy a szervezőket is elérte a béke, de a fiatalokat is szeretné, ha az Istentől kapott békét megélnék a bulizás mellett.

Butyka Zsolt már a megnyitón levonta a következtetést, hogy a legjobb és legszebb Tusványos lesz, majd hozzátette, hogy végre Tusnádfürdő is partner a szervezésben. A vízellátás akadozása kapcsán megjegyezte, hogy jövőre reméli: se a medve, sem a víz nem okoz gondot.

A szombati hívatlan vendégek kapcsán mindenkit békére és fegyelmezett magaviseletre intett.

Toró T. Tibor szerint az idei Tusványoson a békét éljük meg, a béke jegyében zajlik, mert soha ilyen közel még nem kerültünk a harmadik világháborúhoz, a politikában nem az érvek és erkölcs számít, hanem hogy ki tudja a másikat legyőzni, ehhez pedig a karaktergyilkosság is eszköz lett. Szerinte a pártérdek mindent felülmúl. A romániai politikában pedig a magyar kártya örök lesz, mindegyik román párt előveszi, ha szükség lesz rá.

„Azt kell mondjuk, nem engedünk a 48-ból, mi a békében hiszünk, mert az sosem elég, nem hiszünk és nem fogadjuk el a törzsi ösztön fősodorrá tételét, nem akarunk testvérgyilkos stratégiákat sem” – jelentette ki Toró, hozzátéve, hogy ennek jegyében szervezték meg az idei nyári egyetemet. Az együttműködésre és összefogásra teszik a hangsúlyt, mondta a főszervező, aki a „román barátoknak” is üzent.

Toró a megnyitón az elhunyt „harcostársakra” is emlékezett, Répás Zsuzsannát említette, aki szintén hosszú éveken keresztül részt vett a rendezvény szervezésében.

Potápi Árpád János szerint ez nem csak közéleti-politikai találkozó és nemzetpolitikai fórum, de egész Kárpát-medencének fontos találkozóhelye. Azt mondta, az élmények, Tusványos programja, illetve a közéleti események, amik gyakran a kormány politikájában is visszaköszönnek, megérik az ittlétet. Potápi szerint Tusványos jó alkalom nem csak a jövőbe tekintésre, de az elmúlt év kiértékelésére is. Az eseményt pedig azért is a béke jegyében szervezik, mert a kárpátaljai magyarok miatt fontosnak tartják ezt.

A magyarok tízezrei élnek száműzetésben Magyarországon (?) és máshol „csak azért, mert magyarok”

Szerinte azzal, hogy valaki Tusványosra jön, részt vesz a nemzetépítésben, mert a nemzeti összetartozás megerősítése zajlik az eseményen, az elmúlt években pedig ezt sokak élhették át.

A kormányközeli sajtónak is köszönetet mondott, szerinte az egységes magyar média nélkül nem lennének láthatóak a Tusványoson elhangzott üzenetek.

Azt is megtudtuk, hogy Potápi mit tud lerajzolni: Nagy Magyarországot, lovat és nőt, ami szerinte az identitását is kifejezi. Egy anekdota után pedig megjegyezte, most itt mindenki pont olyan rendes ember, mint a többi.

A megnyitón sokszor szóba jött a Sepsi OSK is, aminek 4 megszerzett kupája Németh Zsolt szerint a mérce, ezt kell elérni. Németh szerint 1990 óta vannak alapvető értékeik, például, hogy Tusványos a béke szigete. A politikus szerint sok év telt el, de ezek az értékek mindig jelen voltak és vannak, ezekhez ragaszkodnak.

Németh leszögezte, Orbán és Tőkés is a békéről fog beszélni, a részvétel pedig regisztrációhoz kötött „mindenki biztonsága érdekében”.

A háború és béke gondolatát tovább fejtegetve eljutott addig, hogy a háborúból akár kimaradnak, akár nem, ne a vesztes oldalon végezzenek. Magyarország már egyszer ezt elszenvedte és nagy árat fizetett.

Németh azt is kijelentette, a békéhez el kell ítélni Oroszország agresszióját, és ki kell állni Ukrajna önvédelmi jogai mellett. Kiemelte, az orosz stratégiában az ukrajnai orosz kisebbség vélt sérelme csak ürügyként szolgál. Utalva ezzel arra, hogy Oroszország Ukrajna megtámadását ezzel indokolta. Németh szerint azonban ez a lépés nemzetközi szinten megnehezíti a kisebbségi törekvéseket.

Tîrnoveanu, a Nemzet Útja vezetőjének a szombati Orbán-beszédre való bejelentkezése kapcsán megjegyezte, „nem szabad felülni a provokációnak, de határozottnak is kell lenni.”

Volt egy medvés bon mot-ja is, amivel nem tudni, hogy a román nacionalistákra utalt-e vagy sem: „A macikkal pedig ne kezdeményezzünk párbeszédet, mert a macik gyakran félbeszakítanak bennünket.”

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!