Úzvölgye: az eltávolított betonkeresztek helyett most fakereszteket állított törvénytelenül a Nemzet Útja

2023. július 8. – 17:40

Úzvölgye: az eltávolított betonkeresztek helyett most fakereszteket állított törvénytelenül a Nemzet Útja
Fakereszteket állítanak fel a Calea Neamului szervezet szimpatizánsai az úzvölgyi katonatemetőben az eltávolított betonkeresztek helyére – Fotó: Facebook / Legitima Aparare

Másolás

Vágólapra másolva

Száz-százötven fős csapat érkezett busszal Mihai Tîrnoveanu felhívására az úzvölgyi haditemetőhöz szombaton koradélután, újramérték a parcellát, ahonnan eltávolították a betonkereszteket, és fúrófelszerelés segítségével állítottak fel a magukkal hozott fakereszteket, tudósított a Székelyhon.ro.

A beszámoló szerint a helyszínen jelen volt egy ortodox pópa is, aki megáldotta a kereszteket, illetve nagy létszámban vonult ki a rendőrség és a csendőrség is, de nem avatkoztak közbe. A temető kapujára három román nemzeti lobogót is kitűztek a jelenlévők.

Szombaton George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke is a helyszínről posztolt, nehezményezte, hogy túl nagy számban vonultak ki a rendfenntartók, pedig valójában a temetőt nem kellene megvédeni a román hősöktől.

A Nemzet Útja (Calea Neamului) szervezet vezetője, Mihai Tîrnoveanu már csütörtökön jelezte, hogy elkészültek a keresztek, amelyeket szombaton terveznek felállítani az úzvölgyi katonatemetőben.

Pénteki bejegyzésében Tîrnoveanu azt írta, jogos a 150 kereszt felállítása, hiszen dokumentumok bizonyítják, hogy 148 román hőst temettek el a temetőben, ugyanakkor megjegyezte, hogy a fakereszteket a felállításuk után is lehet engedélyeztetni, az előzetes engedély beszerzése pedig túl sok időbe telne. Emellett azt is kilátásba helyezte, hogy ha a magyar fél megtámadja a bíróságon a keresztek felállítását, akkor ők is megtámadják a magyar katonák emlékére Csíkszentmárton község által kihelyezett fakeresztek felállítását, amelyeknek szerinte szintén nincs semmiféle engedélye.

Az MTI megkereste Birtalan Sándort, Csíkszentmárton polgármesterét – amelynek területén a katonatemető is található – aki elmondta: a székelyföldi község lakói nem készülnek Úzvölgyébe, nem kívánnak reagálni a provokációra. „Bízunk a román igazságszolgáltatásban, és abban, hogy a csendőrség, rendőrség teszi a dolgát” – jelentette ki. Hozzátette, hogy Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök kapcsolatban áll a hatóságokkal, akik tudnak Tîrnoveanuék tervéről.

A moldvai és székelyföldi megye határán fekvő, közigazgatásilag Csíkszentmártonhoz tartozó elnéptelenedett Úzvölgye település sírkertjéből 2023. június 29-ére virradóra távolították el a törvénytelenül felállított betonkereszteket, miután jogerős bírósági ítélet kötelezte erre Dormánfalva polgármesteri hivatalát.

Dormánfalva önkormányzata 2019 márciusában saját közvagyonává nyilvánította az úzvölgyi katonatemetőt, és áprilisban önkényesen román parcellát alakított ki a sírkertben. Korábban a temetőt a székelyföldi Csíkszentmárton község gondozta, és a magyar közösség magyar katonatemetőként tartotta számon. 2019. június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű felszentelésén, amit a székelyek élőlánccal próbálták ezt megakadályozni. Egy héttel az erőszakos cselekmények után az illetékes hatóság tisztázta, hogy nem az úzvölgyi katonatemetőben nyugszik az a 149 román katona, akik nevének a felolvasása is részét képezte a temető erőszakos elfoglalása utáni ceremóniának.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!