Vállalkozás

RSS

Ipari alpinista vállalkozás vehette át a Kovászna Megye Fiatal Vállalkozói Díjat

Idén is elismeréseket osztottak a fiatal háromszéki vállalkozóknak.

Fák ültetéséből csinált működő üzletet egy csíkszeredai vállalkozó

Legutóbb Csíkszentkirály szélén, a környék egyetlen gyurgyalag-költőtelepe mellé emeltek bokros-fás zöld falat, hogy a költési időszakban a madarakat elválasszák a közelben nyüzsgő emberek és gépek zajától. De hogyan kapcsolódik az ajándéktárgyak gyártása a környezetvédelemhez, és mennyire vevő erre az erdélyi társadalom? Vállalkozói profil.

Tíz százalékkal nőtt a fizetésképtelenné váló cégek száma

Olyan megye is volt, ahol a cégbíróság szerint csökkent a fizetésképtelenséget jelentő vállalatok száma, az adatok viszont az üzleti környezet romlásáról árulkodnak elsősorban.

PFA vagy a kft.? Számítási példákkal mutatjuk, melyik vállalkozási formát érdemes választani januártól

Szakértő segítségével néztük meg, milyen szempontokat kell figyelembe venniük azoknak, akik cégalapításon gondolkodnak, vagy hamarosan döntést kell hozniuk a tevékenységük folytatásának formájáról.

Digitalizációval az életképesebb vállalkozásokért (x)

Egy, a közelmúltban megjelent felmérés szerint a romániai cégek digitális intenzitása rendkívül alacsony, az európai átlagtól pedig messze elmarad. Ugyanakkor rendkívül magas lett a vállalkozói kedv, az újonnan bejegyzett vállalkozások száma jelentősen nőtt.

Cégbíróság: 20,4 százalékkal több cég függesztette fel idén a tevékenységét, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában

2022 első nyolc hónapjában 9598 cég függesztette fel tevékenységét Romániában.

A reneszánszukat élik a szobanövények, de hogyan lesz ebből működő vállalkozás?

Már rég gondolkodtak vállalkozásalapításban, de a lendületet a járvány alatti lezárások hozták meg Kassay Emesének és anyjának, Mártának a Green Room Plant Studio létrehozásához. A szobanövények értékesítésével foglalkozó vállalkozás egy webáruházzal indult, mára viszont több szolgáltatással is bővült a kínálatuk. Vállalkozói profil.

Mit szólnak a minimálbér-emeléshez a már most túlélő üzemmódra kapcsolt vállalkozások?

Megtorpanás és rossz hangulat jellemzi a cégeket és cégvezetőket a Transtelexnek nyilatkozó székelyföldi vállalkozói szervezetek vezetői szerint, akik úgy vélik, hogy a helyzeten a minimálbér emelésével kapcsolatos politikai elképzelések sem segítenek.

25 ezer eurót kaphatnak vállalkozás alapítására Kovászna, Hargita és Maros megyei fiatal munkanélküliek

Az új kiírás azoknak a 18-30 év közötti fiataloknak szól, akik nem vesznek részt oktatásban vagy szakképzésben sem.

„Nem csak neve van, hanem íze is” – Mi lehet a Sóváradi Házi Fagylalt titka?

Bíró Kinga néhány éve költözött haza férjével Svájcból, és alapították meg kézműves fagyikészítő vállalkozásukat Sóváradi Házi Fagylalt néven. Arról is beszélgettünk, hogyan készül a sült fagyi, és milyen ízek passzolnak egy szalonna- vagy barbecue fesztiválhoz. Vállalkozói profil.

Vállalatoknak és önkormányzatoknak szóló uniós támogatásokról döntött a kormány

Energiahatékonyságot célzó beruházások mellett az élelmiszeriparban és építőanyagiparban tevékenykedő cégek kaphatnak vissza nem térítendő támogatásokat.

Miért tört ki ekkora balhé a kata szigorítása miatt?

Mi fán terem a kata, és mi ez a botrány körülötte? Hogyan változtat rajta a kormány, és miért? Tényleg fehéredhet ettől a gazdaság? Na és mi lesz a katásokkal? Telex Gyorstalpaló az egyéni vállalkozók hirtelen jött szívatásáról.

Közel 30 ezer cég szűnt meg Romániában ebben az évben

A legtöbb megszűnt cég nagy- és kiskereskedelemmel foglalkozott.

Mi a titka a The Choco project parajdi sós vagy pálinkás csokijának?

A csíkszeredai Bálint Eszter és Burján Zsolt két éve alapította a The Choco project nevű vállalkozását. Az alapelképzelésük az volt, hogy eseményekre fognak kézműves csokoládét készíteni, a világjárvány miatt viszont előre menekültek, és a termékük saját polcon, dobozos termékként jelent meg székelyföldi üzletláncokban. Azt mondják, hogy a The Choco project nem is annyira róluk, hanem a csokoládéról szól. Vállalkozói profil.

Dühösek a vállalkozók, mert az ő pénzükből akarják helyzetbe hozni a kereskedelmi kamarákat

Egy tervezet szerint a cégeknek 10 és 100 euró közötti éves illetéket kellene fizetni a kereskedelmi kamaráknak. A vállalkozókat arra is kényszerítenék, hogy kompetencia bizonylatot szerezzenek.

„Amikor az első házunknak nekiláttunk, tudtuk, hogy mi ebből egy vállalkozást akarunk építeni”

Az első keréken guruló miniházukat másfél évig építették, ma már másfél naponta fejeznek be egyet. A csíkszeredai Eco Tiny House idén lesz 5 éves, de már 80 alkalmazottnak adnak munkát, és az európai piacvezetői pozíciót célozzák. Interjú Szakács Botonddal, a startup egyik alapítójával.

Indulnak a Kreatív Kolozsvár új vállalkozásfejlesztési programjai

Már csütörtökön este jön az első esemény: vállalkozókkal és tanácsadókkal beszélgetnek arról, hogy honnan és mikor érdemes tőkét bevonni egy vállalkozás fejlesztésére.

Nemezborítást kapna és energetikailag független lenne a „glamping sátor”, az Erdély Pitch nyertes ötlete

Viszonylag könnyen szétszedhető és szállítható sátorszerű építmény ötletével nyerte meg az Erdély Pitch 2022 ötletverseny bukaresti döntőjét a Glampinger.