Roma

RSS

14 civil szervezet sérelmezi a csíksomlyói tűzkárosultak ügyének kezelését

Arra kérik a kormányt, hogy ellenőrizze, hogy használták fel az erre a célra adott állami támogatást.

„A hajléktalan lét már nincs annyira megbélyegezve Sepsiszentgyörgyön, mint évekkel ezelőtt”

A Máltai Szeretetszolgálat hajléktalanszállót és nappali foglalkoztatót is működtet a városban, november végéig pedig szociális konyhát is indítanak. Szükség is van rá, mert a magas árak miatt egyre többen igénylik a szolgáltatásaikat. Székely Róbert programkoordinátorral beszélgettünk.

Ultimátumot kaptak a csíkszeredai arénában élő romák a kiköltözésre, de kijelölt hajlékaik egyelőre lakhatatlanok

A vasárnapi határidő tarthatatlan: a roma családok számára lakásként kijelölt lakókonténerek zömének közművesítése még nem történt meg, sőt többségük még mindig szigetelés nélkül áll és bútorozatlan.

Az európai cigányság 80 százaléka él szegénységben

A cigányság továbbra is a kirekesztés és a megkülönböztetés megrázó mértékével kénytelen szembenézni, miközben az elért eredmények elégtelenek és túl lassúak – állapította meg egy 12 országban elvégzett uniós kutatás.

Más megyébe helyeztetnék át a Zilahon bántalmazott roma nő ügyét, ahol az igazságszolgáltatás „nem az agresszor cinkosa”

Az E-Romja romajogi aktivista szervezet vezetője szerint szinte semmi esélye egy egyedülálló, mélyszegénységben élő, 3 gyerekes roma nőnek kivívni az igazát a bíróságon egy számos erőforrással rendelkező férfival szemben, aki ráadásul egy volt rendőr.

Kéjelegve vonják meg a romáktól a segélyt Hargita megye egyes településeinek polgármesterei

Hargita megye egyes részein ugyan megvan a szándék a romák helyzetének javítására, de elmondható, hogy eleve halmozottan hátrányos helyzetből indulnak azok, akiknek magyar az anyanyelve. Hargita megye első roma szabadegyetemén jártunk.

Vízvezeték szeli át a somlyói romák telepét, készülődnek az arénások a konténeres életre

Nemsokára elhagyják a csíksomlyói roma családok a csíkszeredai Erőss Zsolt Arénát, amely ideiglenesen otthonukként szolgált több mint másfél éven keresztül. A lakhatás rendezésének sikeressége nagy horderővel bír, hiszen évtizedekre meghatározhatja a családok sorsát. Helyszíni riport.

Megvan az áttörés: Kós Hubert Európa-bajnok 200 vegyesen

A gyorson fordította a maga javára a döntőt a 19 éves úszó.

Konténerekbe költöztetik a csíkszeredai Erőss Zsolt Arénában másfél éve élő roma családokat

A csíkszeredai romatelep egy része másfél évvel ezelőtt égett le, azóta próbálja az önkormányzat a fedél nélkül maradt, ideiglenesen az Erőss Zsolt Arénában elszállásolt családok lakhatását megoldani.

Gelu Duminică szociológus a megvert roma nő esetéről: a szegény romáknak nem jár igazság

A bíró véleménye szerint, ha valaki megaláz és megüt, neked hallgatnod kell, és elfogadni, hogy másodrendű állampolgár vagy – írta a roma aktivista.

Bírságot kell fizetnie vagy börtönbe mennie a zilahi buszpályaudvaron a sofőr által seprűnyéllel ütlegelt roma nőnek

Az ötgyerekes anya hat hónap börtönt kockáztat, míg a sofőr felfüggesztettel megúszta.

Khetane néven szerveznek fesztivált Pataréten: „nem csak egy manelefesztivál lesz”

A Khetane romani nyelven azt jelenti, hogy együtt, és a szervezők azt remélik, hogy a fesztivál összehozza a közösségeket, és elősegíti a kolozsváriak közötti társadalmi kapcsolatok újraépítését.

„Léptünk volna be a cukrászdába, amikor Edu, az ötéves fiú visszahúzott. Azt mondta, neki oda nem szabad bemenni”

Ezt a történetet Csata Orsolya csíkszeredai tévés újságíró mesélte, aki a tavaly leégett csíksomlyói romatelepről elköltöztetett gyerekekből toborzott futócsapatot. Eltökélten küzd a helyi roma közösség kirekesztése ellen, a sport csak az egyik eszköze. Interjú.

Mindkét pilóta elszundíthatott az ITA légitársaság New York-i járatán

Baj nem lett belőle, a kapitányt viszont kirúgták.

Tézis az Arénáról

Szeretném tisztán és jól érthetően kimondani a konklúziót: olyan társadalomban élünk, melyben alapszabály, hogy a politikus, aki kiállna a roma emberek emberi és szociális jogainak maradéktalan érvényre juttatása mellett, nem lehetne többé politikus.

Kiss Tamás: Az ellenzék számlálóbiztosaként mutattam meg, hova kell tenni a szavazólapon a keresztet a Fideszhez

A kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatója szerint nem a választási csalástól kellett tartania az ellenzéknek. Az a tény, hogy nincs vidéki beágyazottságuk az ellenzéki pártoknak, már félsiker volt a Fidesz számára.