Marine Le Pen

RSS

Példátlan választási eredmény után nehéz kormányzás elé néz Emmanuel Macron

A pártszövetsége az élen végzett, de elvesztette parlamenti többségét, és nem igazán akad, aki együttműködne vele. A szélsőjobb feljött, a baloldal összeszedte magát, és mindkettő az elnök megakasztását ígéri. Nagyfokú kreativitás, ad hoc kormányzás, de idővel akár új választás is jöhet.

Macronék végeztek az élen, de elbukták abszolút többségüket a francia nemzetgyűlési választáson

A baloldali összefogás lett a második, de Le Penék is nagyot erősödtek. Az eredmény teljesen bizonytalanná teszi Macron reformterveit. Többen úgy vélték, a jobbközéppel egyezkedhetne, de A Köztársaságiak kijelentették, hogy ellenzékben maradnak.

A francia szélsőjobb vezetőjével, Le Pennel tárgyalt Orbán Viktor Párizsban

Sem a brüsszeli bürokraták, sem a baloldal nem képes megvédeni az európaiakat és családjaikat, hangzott el a találkozón.

Erőszakos összecsapások voltak Franciaországban a rendőrök és a csalódott szélsőjobbosok között

Az utcán tüntettek Le Pen hívei, akik dühösek voltak a választási eredmények miatt, a nacionalista politikus ugyanis nagyon kikapott Macrontól.

Macron nyerte a francia elnökválasztást Le Pennel szemben

Végül több mint 58 százalékot ért el, míg a szélsőjobboldali jelölt 41-et. Macron az első francia elnök 2002 óta, akit újraválasztanak. Az elnökválasztás még alig ért véget, sokan máris a parlamenti választásra készülnek.

Macron diktálta a tempót a francia elnökjelölti vitán

Lezajlott Marine Le Pen és Emmanuel Macron francia elnök utolsó elnökjelölti vitája. Az összecsapás alatt nagyrészt Macron volt nyeregben, aki a Le Pen által felvett orosz hitel mellett a magyar kölcsönt is felemlegette.

Egy héttel a francia elnökválasztás második fordulója előtt sikkasztással vádolták meg Marine Le Pent

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) azzal vádolja Le Pent és pártjának több tagját, hogy 620 ezer eurót sikkasztottak el az Európai Parlament tagjaiként.

Macron és Le Pen küzdhet tovább a francia elnöki posztért

A jelenlegi elnök végül közel 28 százalékkal végzett az élen. Szélsőjobboldali kihívója valamivel több mint 23 százalékot szerzett, a végére közel került hozzá a balszélről Jean-Luc Mélenchon. Két hét kemény kampány jöhet.

Sokáig lefutottnak tűnt, de a hajrára már a szélsőjobbos áttörés sem elképzelhetetlen a francia elnökválasztáson

Emmanuel Macron vezet, de a lendülete megtört, Marine Le Pen sikeresen navigált az ukrán háború alatt, és az inflációval és az energiaárakkal kampányolva felzárkózott a gyengülő népszerűségű elnökre. A vasárnap tartott első forduló után a felmérések szoros másodikat ígérnek, ami az amerikai és a magyar kormány számára is izgalmasnak ígérkezik.

A szélsőjobboldal belső harcáról is szól a francia elnökválasztás

Marine Le Pen és a francia politikába berobbanó, de az oroszok ukrajnai háborúja miatt is visszaesett Éric Zemmour együtt a szavazatok közel 30 százalékára számíthat az április 10-i első fordulóban. Emmanuel Macron előnyben van, de a francia szélsőjobboldal története legjobb eredményét érheti el.