Harmadik legnagyobbként megalakult a Fidesszel a Patrióták Európáért EP-frakció

2024. július 8. – 16:03

Harmadik legnagyobbként megalakult a Fidesszel a Patrióták Európáért EP-frakció
A Patrióták Európáért alakulóülése 2024. július 8-án – Fotó: Gál Kinga / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

„Megalakultunk! A Patrióták Európáért a 3. legnagyobb frakció az Európai Parlamentben” – jelentette be Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti delegációjának elnöke Facebookon.

A csoport létrehozásáról június 30-án írt alá Bécsben egy dokumentumot Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével és Andrej Babišsal, a cseh ANO vezetőjével. A magyar miniszterelnök másnap közölte, hogy július 8-án alakul meg a frakció.

Azóta az Identitás és Demokrácia nevű képviselő-csoport (ID) szinte minden tagja bejelentette, hogy átmegy, ahogy a spanyol Vox is az Európai Konzervatívok és Reformerektől (ECR). Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár államtitkár X-re (a volt Twitterre) kitett bejegyzése alapján a frakció

képviselőjével 12 országból 84 főből áll.

Az EP legutóbb pénteken frissült adataival számolva ezzel valóban a harmadikok lesznek:

  • az átcsábított Vox nélkül az eddig harmadik Európai Konzervatívok és Reformerek 78-an;
  • a liberálisok, akiktől egy köztes lépéssel az ANO jött át, 76-an vannak.

A fideszes képviselőknek így több mint három év után nem kell már a függetlenek között ülniük, 2021 márciusában léptek ki a kizárásuk felé haladó jobbközép Európai Néppárt frakciójából.

Azt, hogy mi vezetett a csoport megalakulásáig és milyen alku állhatott a háttérben, itt írtuk meg részletesebben.

Egy frakcióhoz legalább hét országból minimum 23 képviselő kell. Az új csoportba az ID-ből csak a cseh Trikolór egyfős küldöttsége nem lépett át. A frakció eredetileg július 3-án tartotta volna az alakulóülését, ezt elvileg 8-ra halasztotta, de így természetesen egyik feltételt sem teljesíti.

One does not simply walk into ID

Az egyértelműnek látszik, hogy az új frakciót miért csak július 8-án hozták létre, holott volt egy nem hivatalos határidő július 4-ig, hogy már együtt kezdhessenek alkudozni az EP nyitóülése előtti pozíciókról. A Politicónak is megerősítették ID-s forrásból, hogy a Nemzeti Tömörülés (RN) a francia nemzetgyűlési választások július 7-i második fordulójára várt. A Népszava korábbi cikke szerint az ID kérte a 4-i informális határidő módosítását 8-ra, ami nem segít eloszlatni azt a gyanút, hogy előre megállapodtak az új frakcióról.

De miért nem léptek be egyszerűen a nem ID-s pártok, azaz a Fidesz-KDNP, az ANO, és a Vox az ID-be?

  • Ahogy arról korábban írtunk, a frakciót elszigetelték, alig kapott tisztségeket, így most elvileg „tiszta lappal” indulhat.
  • Az első ránézésre közép-európainak induló együttműködésbe esetleg olyanokat is könnyebben próbálhattak behúzni, akiket elriasztott volna az ID.
  • A Bloomberg forrásai arról beszéltek: az ID feloszlatását részben az indokolná, hogy így jobban eltávolodhatnának az – egyébként még a júniusi európai parlamenti választások előtt a csoportból kizárt – Alternatíva Németországért (AfD) nevű szélsőjobboldali párttól is.
  • Az átigazolását egyedül nem jelző, az új frakció tagjai közt nem szereplő cseh ID-s Trikolórt is elegánsabban cserélhetik az ANO-ra (bár ha az AfD kizárása átment, az egyfős cseh küldöttségnek aligha lett volna sokkal több esélye a maradásra, ha a többiek szabadulni akartak tőle).
  • A Politicónak arról beszélt Gerolf Annemans, az ID elnökségi tagja: „a magyarok csak azzal törődtek, hogy nem csatlakozhatnak egy meglévő csoporthoz”. Nem tette hozzá, de nyilvánvalóan más képet mutat Orbán Viktorról, ha két másik, az EP-ben kisebb párttal együtt alapít egy frakciót és abba lépnek be mások, mintha csak úgy csatlakozna egy létező, a parlamenti patkó jobb szélén álló csoporthoz.
  • Cserébe az új csoport bejelentésétől többek között ő vállalta a nyilvános politikai kockázatot is, ha valami nagyon félrement volna vagy a Vox nem áll át, így nem tudtak volna egyből nagyobbá válni az ECR-nél.

A Politico korábbi cikke alapján az ID adminisztratív hátterét szinte egy az egyben átmentenék. A lap az ülés után arról írt, hogy a találkozót alig húsz perc alatt lezavarták. Kovács Zoltán bejegyzése szerint az RN vezetője, Jordan Bardella lesz az elnök, Gál Kinga pedig első alelnök.

Jöhetnek még új tagok és átállások

A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely alig burkoltan célzott rá a hétfői kormányinfón, hogy miért volt fontos a hivatalos adatokban harmadik Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) megelőzése: olyan színteret teremtenek, ahol megszólalhatnak a valóban konzervatív erők, amelyek „békepártiak”.

Korábbi nyilatkozatok alapján a Fidesz az euroszkeptikus ECR-hez csatlakozott volna, tavaly decemberben Orbán ezt csak idő kérdésének nevezte. Nicola Procaccini társelnök viszont a júniusi EP-választások után közölte, hogy a Fidesz soha nem nyújtott be hozzájuk csatlakozási kérelmet, és ha be is akart volna lépni, a képviselőknek alá kellett volna írniuk egy nyilatkozatot, hogy támogatják Ukrajna honvédő háborúját Oroszországgal szemben, amit másoktól is elvártak. (A döntés hátterét és hivatalos magyarázatait itt foglaltuk össze.) Ennek ellenére például a holland Szabadságpárt vezetője, Geert Wilders a PfE-s csatlakozás bejelentésekor jelezte: támogatja Ukrajnát.

Az ECR még nem maradt le teljesen. Hiába próbálták Orbánék átvinni a frakció második legnagyobb delegációját, a lengyel Jog és Igazságosságot is, a párt húsz képviselője egyelőre maradt. (A tagság lebegtetését a csoporton belüli tisztségek elosztásánál használták ki.) Nélkülük az ECR-nek már alig lenne esélye, hogy beérje a PfE-t.

A mostani állás szerint például nem kizárt, hogy felveszi az átálló Vox spanyol riválisát, a Vége a bulinak (Se Acabó la Fiesta) nevű pártot. Az első EP-választásán három képviselői helyet szerző formációt korábban az AfD készülő frakciójával is hírbe hozták, de például a Politico hétfői cikkében nem szerepel a lehetséges jelöltek között, így elvileg még senki mellett se kötelezte el magát. Velük már 81-en lennének az ECR-ben – még így is hárommal lemaradva a PfE mögött. Egy képviselőt, az észt Jaak Madisont már kihalászták az ID-ből a júniusi választások óta.

Természetesen az sem kizárt, hogy a két frakció másokat is át tud csábítani akár egymástól, akár a függetlenektől vagy máshonnan. Az Európai Parlament (EP) szabályai szerint a képviselők bármikor átigazolhatnak másik csoportba.

Orbán Viktor az állami tévének adott, július 1-én sugárzott interjújában arról beszélt, hogy hamarosan a harmadik, majd a második legnagyobb frakciót hozzák létre. „Túl fogunk nőni hamarosan mindenkit”, és erről „egy elég részletes akciótervvel is rendelkezünk” – vagyis még az EP alakulóülésének július 16-i kezdete után is lehet számítani különféle átállásokra a radikális jobboldal uralásáért indult versenyben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!