Feminizmus

RSS

A szexforradalmár, akit 18 évesen megölt a saját anyja

Hildegart Rodríguez Carballeira még nem volt nagykorú, amikor az 1930-as évek legjelentősebb spanyol szexuális aktivistájaként szerzett magának nemzetközi hírnevet. A kor eszméiben jártas, több nyelven beszélő jogászlány élete tragikus hirtelenséggel ért véget.

Czirjék Katalin: Nőként nehéz elfogadni, hogy a pálya nem neked lejt

„Nem harcolni akarunk, hanem egyszerűen azt szeretném, hogy lássuk: egy klímakatasztrófa kellős közepén állunk, a döntéshozók között pedig alig látni nőket, nem beszélve az anyákról, akiknek szinte semmi esélyük odáig eljutni a ranglétrán.” A Női Vállalkozók Erdélyben csoport egyik kezdeményezőjével, az első női vállalkozói konferencia szervezőjével beszélgettünk.

A párizsi olimpiai és paralimpiai játékok kabalafiguráit „edzőcipős klitoriszokhoz” hasonlítják a francia lapok

A Libération forradalmi újításként üdvözölte, hogy a dizájnerek szakítani mertek a hagyományos fallikus szimbólummal, az Eiffel-toronnyal.

Ha rám nézett egy rendőr, nekiálltam tüntetően kirúzsozni a számat

A katalán fotográfus, Pilar Aymerich évtizedekig fényképezett Barcelona utcáin, hogy megörökítse a formálódó feminista mozgalmak legfontosabb pillanatait. De fotóival nemcsak a nők mellett állt ki, hanem megmutatta a gyári munkások, homoszexuálisok és más elnyomott csoportok küzdelmét is egy szabadabb, igazságosabb hazáért.

A rockfesztiválos menőség csapda is a finn kormányfőnek

A hétvégén bejárta a netet egy bőrdzsekis-rövidnadrágos fotó Sanna Marinról, aki 2019-ben, 34 évesen lett a világ legfiatalabb, hivatalban lévő miniszterelnöke. Klímaügyi és egyenlőségi küzdelemre készült, mégis a koronavírus, majd az ukrajnai háború vált a kormányzása legnagyobb feladatává.

Az LMBTQ kísértete járja be Erdélyt

Nem igazán meglepő, hogy klerikális körökből érkezik az újabb tudománycáfolás, és az sem, hogy a jobboldallal paktálnak le. De valahogy mégis, lehetne ezt komolyabb szinten is.