Az abortuszhoz való jogért tüntettek Kolozsváron is

2023. március 9. – 14:09

Másolás

Vágólapra másolva

Az abortuszhoz való jogért tüntettek szerda késő délután Kolozsváron. A megmozdulást a nemzetközi nőnap alkalmából tartották, és mintegy 60-70 személy vett részt rajta.

„Az abortuszhoz való hozzáférés napról napra egyre nagyobb veszélybe kerül. Egyre több állami kórház utasítja el a kérésre végzett abortuszt. A magánklinikák pedig a nők kétségbeeséséből profitálnak, és az abortusz ára elérheti a 4000 lejt” – érveltek a rendezvény mellett a szervezők a Facebookon.

A tüntetők olyan feliratokat tartottak magasba, mint „Maradj ki ebből BOR, az abortusz nem a te dolgod!”, „Az én méhem, az én választásom”, “A mi méhünk NEM a te profitod!, “Ingyenes és biztonságos abortuszt minden szabad méhű embernek” vagy épp magyarul “Ha az abortusz gyilkosság, akkor a f.szszopás kannibalizmus!”

Fotó: Tóth Helga / Transtelex Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

A tüntetők azt is hangsúlyozták, hogy a legális abortusz még nem jelenti azt, hogy elérhető is. Kiemelték, összesen 13 olyan megye volt tavaly Romániában, ahol egyáltalán nem végeztek abortuszt állami kórházakban.

Az esemény Facebook oldalán szervezők felidézik, “az 1990-es években felállított 240 családtervezési klinikából jelenleg csak 119 működik, kevés aktivitással. Egyik sem kínál ingyenes fogamzásgátlót. Az iskolákból még mindig hiányzik a szexuális nevelés, és sok fiatal nem kap megfelelő tájékoztatást a reproduktív egészségről és a fogamzásgátlásról. Ugyanakkor a kiskorú anyák aránya Romániában a második legmagasabb az EU-ban Bulgária után. Ráadásul 2020-ban, minden 10 tizenöt év alatti anyából minimum 4 származik Romániából az EU-ban”. Hangsúlyozzák, hogy Lengyelországban, Magyarországon és az Egyesült Államokban is a reproduktív jogokat korlátozó új törvényeket fogadtak el.

“Romániában pedig az LMBTQ+ közösséget érő egyre gyakoribb jogi támadások és az úgynevezett »gender ideológia« betiltására tett kísérlet a reakcionizmus növekvő hullámának tünetei. A konzervativizmus veszélybe sodor minket!” – írták.

A tüntetés után a Tranzit Házban filmvetítést tartottak, ahol az Abortusz Európában című dokumentumfilmet mutatták be. Csütörtök esete pedig feminista irodalmi estet és beszélgetést tartanak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!