Dekolonizáló feminizmusról a tranzit.ro-ban: Françoise Vergès kiáltványát adták ki román fordításban

2024. október 17. – 14:32

Dekolonizáló feminizmusról a tranzit.ro-ban: Françoise Vergès kiáltványát adták ki román fordításban
A kolozsvári tranzit.ro estjén Oana Mateescu és Dana Domșodi között ül a francia szerző Françoise Vergès – Fotó: tranzit.ro

Másolás

Vágólapra másolva

A dekolonizáló feminizmus, eurocentrizmus, fehér privilégium, antikolonializmus, valamint a #MeToo és a Női Sztrájk – többek között ezek a központi témák határozzák meg Françoise Vergès Un feminism decolonial (Dekolonizáló feminizmus) című, English PEN Award 2021 díjnyertes könyvét, amely nemrég jelent meg románul a Tact Kiadónál Iulia Dondorici fordításában. Ennek apropóján október 16-án a kolozsvári tranzit.ro rendezett beszélgetést, amin az írónő is részt vett.

Françoise Vergès francia politológus, jelenleg a londoni egyetem kutatója, ahol a fajjal és rasszizmussal kapcsolatos kérdéseket vizsgálja. Az Un feminism decolonial című könyve a mai feminista diskurzusok alapvető kérdéseivel foglalkozik, beleértve az eurocentrizmust, a fehér felsőbbrendűséget, a hatalmi viszonyokat, valamint a befogadás és kirekesztés problémáit.

A rendezvény során Oana Mateescu és Dana Domșodi angolul beszélgettek az írónővel, ahol a feminista és antirasszista történelmek mélyére ástak, miközben a kortárs aktivizmust és küzdelmeket is értékelték.

Az est folyamán az írónő részletesen kifejtette a dekolonizáció fogalmát a feminizmus keretein belül, hangsúlyozva annak alapvető jelentőségét a modern társadalomban. Számára a dekolonizáció nem csupán a gyarmati múlt utáni helyreállítást jelenti, hanem a társadalmi és politikai rendszerek mélyreható átalakítását is, amelyek folyamatosan fenntartják az elnyomást és a kirekesztést.

Fotó: tranzit.ro
Fotó: tranzit.ro

Hangsúlyozta, hogy a feminista mozgalmaknak le kell mondaniuk a hagyományos, eurocentrikus nézőpontokról, amelyek gyakran figyelmen kívül hagyják a színes bőrű és a globális déli országokban élő nők tapasztalatait. A délvidéki nők kihívásaira való figyelem elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsük a gyarmati múlt hatásait és a globális rendszerek működését. A diskurzusokba szükséges bevonni az interszekcionalitás fogalmát is, amely figyelembe veszi, hogy a nők sokféle identitása – például rassz, osztály és szexuális orientáció – miként befolyásolja élethelyzeteiket.

Françoise Vergès szerint a női aktivista mozgalmak nem válhatnak a kapitalista rendszerek szövetségeseivé; ehelyett szembe kell állniuk a rendszer okozta egyenlőtlenségekkel és el kell lépniük a gazdasági keretek határaitól. Fontos, hogy az általános befogadást támogassák, különösen a marginalizált csoportok, mint a színes bőrű nők és bevándorlók esetében. Emellett a feminista aktivisták történelmi tudatossága is kulcsszerepet játszik, mivel a múlt tapasztalataiból tanulva ezeket lehet integrálni a mai mozgalmakba.

Továbbá a beszélgetés fókuszába kerültek a nők elleni erőszak és zaklatás problémái, valamint a befogadás és kirekesztés kérdései. Emellett felvetődtek olyan fontos romániai társadalmi problémák is, mint az abortuszhoz való hozzáférés és a szexualitás tabusítása az iskolákban. Ezek megoldásához átfogó megközelítésekre van szükség, amelyek magukban foglalják az oktatást, a jogi reformokat és a közösségi támogatást.

A tranzit.ro eseménye nemcsak a könyv népszerűsítéséről szólt, hanem arról is, hogy a feminista diskurzusok hogyan formálják a jövőt, és milyen lépéseket kell tenni a változás érdekében. Hiszen Françoise Vergès kiáltványa éppen arra figyelmeztet, hogy itt az idő, hogy szembenézzünk az elnyomó rendszerekkel, amelyek nemcsak a patriarchátust teremtették meg, hanem a körülöttünk levő börtönöket is felépítették.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!