Román miniszterelnök: meggyőződésem, hogy Moldova egy lépéssel közelebb kerül az EU-hoz

2024. október 20. – 10:41

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu román miniszterelnök vasárnap üzenetet küldött a Moldovának az országban zajló elnökválasztás és EU-s népszavazás apropóján. „Ez történelmi nap a Moldovai Köztársaság számára. Meggyőződésem, hogy a végén a Moldovai Köztársaság egy lépéssel közelebb kerül az Európai Unióhoz – ahol együtt építhetjük a jövőnket” – írta a miniszterelnök a Facebook-oldalán.

A Digi24 szerint több mint 230 000 moldovai élt szavazati jogával az urnanyitást követő első három órában (10.00 óráig). Többségük (1 százalék eltéréssel) továbbra is nő. A legaktívabb korosztály az 56-65 évesek. Külföldön több mint 9 ezren szavaztak.

21 óráig a 2221 szavazóhelyiségbe 3,3 millió választópolgárt várnak. Míg Chișinăuban több mint 300 szavazóhelyiség van, addig a Dnyeszteren túli régiónak 30 szavazóhelyiséget, a diaszpórában pedig 234 szavazóhelyiséget nyitottak meg. Egyes országokban először lehetett levélben szavazni. Romániában 16 szavazóhelyiség, köztük három Bukarestben lesz nyitva.

Mint a moldovai választást követő percről percében írtuk, nem lesz exit poll, és az eredmények valós időben, a szavazatok összeszámlálása közben lesznek elérhetőek. Az agora.md szerint 2061 hazai és nemzetközi megfigyelő fogja figyelemmel kísérni a választásokat. A Központi Választási Bizottság (CVK) által akkreditált megfigyelők mind hazai egyesületeket, mind külföldi diplomáciai képviseleteket vagy nemzetközi választási hatóságokat képviselnek, köztük az EBESZ-t, az Európai Parlamentet és az Európa Tanácsot.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!