Úgy tűnik, átmegy a pro-európai népszavazás

2024. október 21. – 09:02

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő reggelre Moldovában szoros verseny alakult ki az Európai Unióhoz való csatlakozásról szóló népszavazáson, ám az utolsó pillanatokban mégis az igenek kerültek előnybe.

A legfrissebb adatok szerint a szavazatok 98,38 százalékának feldolgozása után az igenek 50,07 százalékon állnak, míg a nem szavazatok 49,93 százalékon, mindössze 79 vokssal kevesebbel.

A hétvégi előrejelzések szerint az igenek dominálhattak volna, ám a szavazás napján a két tábor fej fej mellett haladt. Reggelig úgy tűnt, a nem szavazatok kerekedhetnek felül, azonban a legfrissebb adatok már az alkotmánymódosítást támogató tábor javára billentik a mérleget.

Moldova számára a népszavazás tétje nem kisebb, mint az alkotmány módosítása, mely szükséges feltétele az ország uniós csatlakozásának. A 2022-es orosz agresszió Ukrajna ellen új lendületet adott az EU-bővítésnek, és Moldova Ukrajnával együtt kapta meg a tagjelölti státuszt. A vasárnapi referendum, bár nem kötelező érvényű, politikai jelentőségű, hiszen tükrözi a lakosság akaratát az ország nyugati irányú orientációjáról.

Moldovában továbbra is mély megosztottság tapasztalható: az ország egy része inkább Oroszországhoz húz, míg a lakosság nagyobb hányada az Európai Unióval való szorosabb integrációt támogatja. Az etnikai megosztottság, a város-vidék különbségek, valamint a politikai széttagoltság mind hozzájárulnak a vélemények eltéréséhez.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!