Egyre nagyobb arányban vezetnek az EU-pártiak Moldovában

2024. október 21. – 12:46

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre nagyobb arányban vezetnek az igenek Moldova EU-csatlakozásáról szóló népszavazáson. Hétfő hajnalban még 50,1 százalékkal vezettek a nemek, de azóta megfordult az állás – derül ki G4Media tudósításából.

A szavazólap – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos
A szavazólap – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Először a reggeli órákban kerültek többségbe az igenek, de akkor még elenyésző volt a többségük, csupán 79 szavazattal volt több igen, mint nem. A délelőtt folyamán aztán az látszott, hogy erősödik az EU-pártiak előnye, előbb több mint 2000 szavazatos előnyről érkeztek hírek, délben pedig már több mint 10 ezer szavazatos előnyről számoltak be. A szavazatok 99,32 százalékának a megszámolása után 50,38 százalékot szereztek az igenek, míg 49,63 százalékot a nemek.

A G4Media forrásokra hivatkozva azt is megjegyzi, az oroszbarát politikusok taktikai hibája vezethetett ahhoz, hogy ilyen szorosan alakult a verseny. Azt írják, hogy mintegy 82 ezer olyan polgár van, aki részt vett az elnökválasztáson, de nem vett részt a népszavazáson, mert az oroszbarát politikusok arra biztatták őket, hogy bojkottálják a referendumot. „Ha ezek az emberek a népszavazás ellen szavaztak volna, még a diaszpóra szavazatai sem biztos, hogy az EU-pártiak javára tudták volna fordítani az eredményt” – írják.

Moldovának 2014-ben felajánlotta az EU a jövőbeli csatlakozás reményét, 2022 márciusában be is nyújtották a kérelmet, és a következő két hónapban lezongorázták a moldovai jogrendszert szondázó kérdőívet az EU-val, végül 2022 júniusában vált Moldova Ukrajnával együtt tagjelöltté. Ehhez szorosan kapcsolódik a hétvégén tartott népszavazás, ami arról szól, hogy támogatja-e a lakosság az alkotmány módosítását az uniós csatlakozáshoz. Az előzetes várakozások arról szóltak, hogy a jogilag egyébként nem kötelező érvényű népszavazáson várhatóan 55-65 százalék szavaz az EU-csatlakozás mellett. Az eredményességhez 50 százalék igen kell, minimum 33 százalék részvételével az érvényességhez.

Az elnökválasztást is tartották vasárnap az országban. A legfrissebb eredmények szerint a hivatalban lévő EU-párti államfő, Maia Sandu a szavazatok 42,31 százalékát szerezte meg, míg az oroszpárti Alexandr Stoianogló 26,09 százalékot kapott. November 3-án kettejük között második fordulót tartanak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!