A Kreml szerint nehezen magyarázható az EU-pártiak szavazatnövekedése Moldovában

2024. október 21. – 14:41

Másolás

Vágólapra másolva

„Nehéz megmagyarázni” a szavazatnövekedést Maia Sandu elnök és az Európai Unió javára a moldovai elnökválasztásokon és az EU-s csatlakozásról szóló népszavazáson – értékelte hétfőn Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a moldovai voksolás leújabb fejleményeit. A Hotnews összefoglalója szerint szóvivő azok után nyilatkozott, hogy az EU-pártiak „igen” szavazatai leelőzték az oroszbarátok „nem” szavazatait a referendumon.

„A számok, amelyeket most látunk, amelyeket figyelemmel kísérünk, és ezek változásának dinamikája természetesen sok kérdést vet fel” – mondta a Kreml szóvivője egy hétfő sajtótájékoztatón. Úgy értékelte, hogy „bármely megfigyelő, aki legalább egy kicsit is érti a politikai folyamat lényegét, észre veheti ezeket az anomáliákat a szavazatok növekedése kapcsán”.

Peszkov kijelentette, hogy a Kreml meglátása szerint a moldovai választások „nem voltak szabadok”, azzal vádolta az EU-párti vezetést, hogy az ellenzéktől megtagadták a kampányelehetőséget.

„Üldözték őket, börtönbe vetették őket, kihallgatták őket, nem engedték be az országba, sajtót zártak be, blokkolták az internetes forrásokat és így tovább” – mondta Peszkov, aki szerint egyértelmű, hogy lakosság nem támogatja „Sandu ideológiáját”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!