Izrael jóváhagyta, hogy naponta két üzemanyag-szállító teherautót engedjenek be Gázába, pénteken mégsem érkezett egy sem

2023. november 17. – 08:19

frissítve

Izrael jóváhagyta, hogy naponta két üzemanyag-szállító teherautót engedjenek be Gázába, pénteken mégsem érkezett egy sem
Az al-Sifa kórházban talált fegyverek, rádiók és robbanószerek – Fotó: IDF

Másolás

Vágólapra másolva

Hírfolyamunk a gázai-izraeli háborúról.

  • Fotókat és videókat posztolt az Izraeli Védelmi Erők (IDF), amin állításuk szerint a Hamász alagútjai láthatók gázai kórházak alatt.
  • Már két túsz holttestét megtalálta az izraeli hadsereg a gázai al-Sifa kórház közelében lévő épületekben.
  • Az al-Sifa kórház igazgatója szerint még mindig több száz beteg van a kórházban, de hamarosan elfogy a víz és az oxigén is.
  • Az ENSZ pénteken bejelentette, hogy nem tud segélyeket szállítani Gázába, mert nem tud kommunikálni a helyszínen dolgozó munkatársaival.
  • Izrael jóváhagyta, hogy naponta két üzemanyag-szállító teherautót engedjenek be Gázába.
  • Három palesztin halálos áldozata van annak az izraeli dróncsapásnak, ami éjjel történt a ciszjordániai Dzseninben.

A Hamász elmondása alapján elérte a 12 ezret az izraeli válaszcsapások áldozatainak a száma október 7. óta, köztük 5 ezer gyerekkel – írta meg a BBC. A palesztin információs központ szerint már 3570-nél tart az eltűntek száma, amiből 1800 gyerek.

Eközben a ciszjordániai Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma arról számolt be, hogy a 35 gázai kórházból 25 leállt, és a 72 egészségügyi alapellátási klinikából 52 már nem üzemel, részben a bombázások, részben az üzemanyaghiány miatt.

Ahogy arról mi is beszámoltunk ma, Izrael jóváhagyta, hogy naponta két üzemanyag-szállító teherautót engedjenek a Gázai övezetbe, hogy az ENSZ tudja folytatni a munkáját. A Gázai övezetben nincs áram, ezért a vízvezeték- és szennyvízrendszer az összeomlás szélére került, ezért is lenne szükség az üzemanyagra. Az ENSZ palesztin szervezete, az UNWRA szerint a bent élők 70 százaléka szennyezett vizet iszik – ami a fertőzések elterjedéséhez is vezethet.

Az UNWRA most mégis arról számolt be, hogy a korábban jóváhagyott üzemanyagból semennyi sem érkezik ma meg hozzájuk.

Az UNWRA és egy egyiptomi humanitárius szervezet adatai alapján az elmúlt három napban egy segélyeket szállító teherautó sem tudott belépni az övezetbe az üzemanyaghiány miatt.

Az intenzív osztályon ápolt, lélegeztetőgépen lévő betegek nagy része meghalt az al-Sifa kórházban az oxigén- és üzemanyaghiány miatt – mondta egy, a kórház égési osztályán dolgozó orvos.

Az Al-Jazeera újságnak nyilatkozó orvos elmondása alapján sokan meghaltak a koraszülött csecsemők közül is, kevés reményt lát a többi újszülött túlélésére a jelenlegi körülmények között. Az al-Sifa Gáza legnagyobb kórháza, amelynek fő szárnyaiban jelenleg se víz, se áram nincsen, ezért a műtéteket is le kellett állítani. Az orvos hozzátette azt is, hogy az izraeliek szállítmánya csak a kórházban található emberek 40 százalékát tudta élelemmel ellátni.

Tovább fokozódott a helyzet, amikor az izraeli erők a létesítmény két szárnyát is megostromolták – a tankok és a mesterlövészek még mindig a helyszínen vannak. (CNN)

A 24.hu-nak nyilatkozott Fadi Elhusseini, Palesztina magyarországi nagykövete. A legfontosabb kijelentései:

  • „Tisztán és érthetően mondom: nagyon sok október 7-énk volt 1948 óta. Sokkal súlyosabb események történtek múltban, és történnek most is”. Arra a kérdésre, hogy általánosságban elítéli-e a civilek lemészárlását, azt válaszolta, „ez nem változtatna semmin”, és szerinte „az október 7-ei támadás elítélésének kérdése már mögöttünk van”.
  • A nagykövet szerint Izrael „megszállás alatt, szörnyű körülmények között tartja a gázaiakat, és ezzel megfojtja a béke, valamint a független palesztin állam megteremtésének reményét”. Gázát „a világ legnagyobb szabadtéri börtönének” tartja, ahol „az emberek 16-17 éve élnek egy illegális blokád alatt, megfosztva az alapvető létszükségletektől”.
  • Elhusseini szerint „nincs olyan oldala a nemzetközi jogi szövegeknek, melyet Izrael ne sértett volna meg az elmúlt hetekben”.
  • Arról, hogy Izrael állítása szerint a Hamász élő pajzsként használja a gázai civileket, Elhusseini azt mondta: „Ez a propaganda része, melyet annak az igazolására találták ki, hogy ártatlan embereket öljenek”.
  • Meglátása szerint, ha véget érne a megszállás, „a jövő palesztin és izraeli generációi békében élhetnének egymás mellett”. Mindenekelőtt tűzszünetre van szükség, majd humanitárius folyosókat kell létesíteni.
  • Elhusseini elmondta, hogy folyamatos kapcsolatban állnak a magyar kormánnyal és a külügyminisztériummal, és reméli, hogy idővel közelebb kerül egymáshoz a két ország nézőpontja.
  • A betiltott tüntetések kapcsán azt mondta, szerinte mindenkinek lehetőséget kellene biztosítani arra, hogy hangot adjon a véleményének.

A teljes interjút itt olvashatja el.

Ferenc pápa találkozni fog a Hamász által fogva tartott izraeli túszok hozzátartozóival – mondta egy névtelenséget kérő forrás a Reuters hírügynökségnek. A forrás szerint a katolikus egyházfő jövő hét szerdán, a heti általános audienciája előtt fog találkozói néhány túsz rokonaival.

A Vatikán második számú vezetője, Pietro Parolin bíboros pénteken azt mondta, hogy a Szentszék úgy véli, a túszok szabadon bocsátása és a tűzszünet a két „alapvető pont” a válság megoldására. Parolin egy római konferencián arról beszélt, hogy a Vatikán dolgozik a pápa és a túszok hozzátartozói közötti találkozón, de további részleteket nem árult el. „Dolgozunk rajta, és reméljük, hogy minél hamarabb megvalósítjuk” – mondta a bíboros.

„A túszok szabadon bocsátása a jelenlegi helyzet megoldásának egyik alapvető pontja, figyelembe véve a fogva tartottak – férfiak, nők, gyerekek, újszülöttek, terhes nők – humanitárius szempontjait” – mondta Parolin.

A Hamász terroristái mintegy 240 túszt ejtettek fogva, amikor október 7-én dél-izraeli kibucokra támadtak.

(Reuters)

Az izraeli háborús kabinet jóváhagyta, hogy naponta két üzemanyag-szállító teherautót engedjenek be Gázába, hogy segítsenek az ENSZ szükségleteinek kielégítésében – közölte egy izraeli tisztviselő.

A magát megnevezni nem kívánó tisztviselő azt mondta, hogy az üzemanyaggal „minimális” támogatást nyújtanak a Gázai övezetnek a járványok megelőzése érdekében – írta a Reuters hírügynökség. A döntés Washington kérésére született, tette hozzá a tisztviselő.

Korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Human Rights Watch emberi jogi szervezet is jelezte, hogy a gázai körülmények között könnyen terjedhetnek az olyan fertőző betegségek, mint a tífusz és a kolera.

(Sky News)

Az ENSZ megerősítette, hogy pénteken nem tud segélyszállítmányt vinni Gázába, mert nem tud kommunikálni a helyszínen dolgozó munkatársaival. A telefonvonalak és az internet ugyanis már második napja nem működik, és nincs elég üzemanyag sem a szállítmányok elosztásához.

Az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének (UNRWA) munkatársa a BBC-nek azt mondta, ez gyorsan megváltozhat, ha helyreáll az üzemanyag-ellátás és a kommunikációs hálózatok.

Szerdán a háború október 7-i kitörése óta először haladt át üzemanyagot szállító tartályautó Rafahnál, a Gázai övezet és Egyiptom közti egyetlen határátkelőn. Izrael akkor összesen 24 ezer liter üzemanyagot engedett be Gázába.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint a Hamász mindenkit veszélyeztet azzal, hogy civilekkel veszi körbe magát kórházakban és iskolákban. Határozottan igennel válaszolt az ABC amerikai hírtévének arra a kérdésre, hogy biztos-e abban, hogy a terrorszervezetnek parancsnoki központjai vannak az al-Sifa kórház alatti alagutakban.

„Amit a birtokunkban lévő információk alapján tudunk, az az, hogy a Hamásznak az a gyakorlata, hogy civil infrastruktúrát használjon harcosai beágyazására” – mondta.

Arra a kérdésre pedig, hogy az Egyesült Államok támogatja-e, hogy Izrael visszatérjen Gázába a konfliktus lezárása utána azt válaszolta, hogy nem. „Izrael nem foglalhatja el újra Gázát. Mint ahogyan Gázát sem használhatják továbbra is terrortámadások kiindulópontjaként” – mondta.

(ABC News)

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője arról posztolt az X-en, hogy pontosan tudták, hol van a korábban túszul ejtett, 19 éves Noa Marciano holtteste. Daniel Hagari szóvivő azt írta, hogy az izraeli hírszerzés vezette el a katonákat Marcianóhoz. Azt is írta, hogy a nő testét visszaszolgáltatták a családjának Izraelben. Marciano egyike volt annak a több mint 200 túsznak, akiket a Hamász október 7-én rabolt el és vitt magával Gázába.

Az izraeli hadsereg kedden erősítette meg a katona halálát, miután a Hamász közzétett egy videót, amelyen a Marciano még élve látható, majd olyan képeket közöltek, amelyeken a csoport szerint a holtteste volt látható, miután november 9-én egy izraeli légicsapásban megölték. Noa Marciano 19 éves volt.

(BBC)

Az al-Sifa kórház igazgatója szerint még mindig több száz beteg van a kórházban, pedig hamarosan kifogy a víz és az oxigén is. „A betegek sikoltoznak a szomjúságtól” – mondta a BBC szerint. A palesztin távközlési cégek szerint a Gázai övezetben jelenleg nincs mobiltelefon- és internetszolgáltatás üzemanyaghiány miatt, a Times of Israel szerint második napja szünetel a szolgáltatás.

(BBC)

Az izraeli hadsereg pénteken közölte, hogy visszaszerezte egy izraeli katona, Noa Marciano holttestét, akit a Hamász tartott fogva a gázai al-Sifa kórház közelében lévő épületben, írja a Guardian. Az izraeli hadsereg kedden erősítette meg a katona halálát, miután a Hamász közzétett egy videót, amelyen a Marciano még élve látható, majd képeket, amelyeken a csoport szerint a holtteste látható, miután november 9-én egy izraeli légicsapásban megölték.

(Guardian)

Fotókat és videókat posztolt az Izraeli Védelmi Erők (IDF), amin állításuk szerint a Hamász alagútjai láthatók gázai kórházak alatt. Az IDF korábban találta meg ezeket, csak most posztoltak róla. „Az al-Sifa kórházkomplexumon belül egy Hamász-terrorista alagutat fedeztek fel” – posztolta az X-en az IDF. A videón egy föld alatti járat bejárata látható, az IDF szerint ezek a kórház területén vannak.

Három palesztin halálos áldozata van annak az izraeli dróncsapásnak, ami éjjel történt a ciszjordániai Dzseninben – mondta a palesztin mentőszolgálat vezetője pénteken a Reutersnek. Nem világos, hogy a halálos áldozatok abban a menekülttáborban haltak-e meg, amin az Izraeli Védelmi Erők (IDF) éjjel rajtaütött, vagy Dzsenin egy másik városrészében.

A Hamász október 7-i támadása óta legalább 190 palesztin halt meg Ciszjordániában a Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma szerint.

Az izraeli erők által a palesztin közösségek ellen végrehajtott rajtaütések megszaporodtak Ciszjordániában, amely az 1967-es arab-izraeli háború óta Izrael által megszállt terület.

(Guardian)

Abbász Ibrahim, a libanoni hírszerzési korábbi főnöke reméli, hogy egy héten belül megállapodás születik a Hamász által Gázában fogva tartott túszok szabadon bocsátásáról. Ibrahim, aki a közelmúltban részt vett a túszokról szóló tárgyalásokban, azt mondta, hogy közel lehet a megállapodás, ha Izrael enged.

A Hamász akkor engedne szabadon néhányat a Gázába hurcolt mintegy 240 izraeli túsz közül, ha Izrael cserébe szabadon engedne izraeli börtönökben fogvatartott palesztin gyerekeket és nőket. Ibrahim szerint a Hamász feltételei között az is szerepel, hogy „az emberek szabadon mozoghassanak a Gázai övezeten belül délről északra vagy északról délre”, de ez az egyik olyan kérdés, amelyben továbbra is nézeteltérés van.

„De véleményem szerint a dolgok pozitív végkifejlet felé fognak haladni. Lesz csere és lesz humanitárius szünet”.

(BBC)

Az izraeli hadsereg csütörtökön közölte, hogy megtalálták az egyik túsz, Yehudit Weiss holttestét a gázai al-Sifa kórház melletti épületben, írja a Times of Israel. A 65 éves nő egyike volt annak a több mint 200 túsznak, akiket a Hamász az október 7-i támadás során elfogott. A Bring Them Home Now csoport szerint a nő mellrákból lábadozott, és nem volt nála a gyógyszere, amikor elvitték. Férjét a Hamász támadói ölték meg – közölte az izraeli külügyminisztérium.

(Times of Israel)

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a CBS Evening Newsnak adott interjújában azt mondta, hogy „erős jelek” utaltak arra, hogy a Hamász által fogvatartott túszok a gázai al-Sifa kórházban voltak, ezért hatoltak be oda.

„Ha [ott voltak], akkor kivitték őket” – mondta. Netanjahu azt mondta, hogy kormányának vannak „hírszerzési információi” a túszokról, de nem volt hajlandó konkrétabbat mondani. „Minél kevesebbet mondok erről, annál jobb” – mondta.

Az izraeli miniszterelnök beszélt arról is, hogy Izrael „minimális” civil áldozatokra törekszik, de eddig nem járnak sikerrel.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!