Budapesti palesztin nagykövet: Vannak sokkal súlyosabb és borzalmasabb események október 7-énél

2023. november 17. – 16:43

Másolás

Vágólapra másolva

A 24.hu-nak nyilatkozott Fadi Elhusseini, Palesztina magyarországi nagykövete. A legfontosabb kijelentései:

  • „Tisztán és érthetően mondom: nagyon sok október 7-énk volt 1948 óta. Sokkal súlyosabb események történtek múltban, és történnek most is”. Arra a kérdésre, hogy általánosságban elítéli-e a civilek lemészárlását, azt válaszolta, „ez nem változtatna semmin”, és szerinte „az október 7-ei támadás elítélésének kérdése már mögöttünk van”.
  • A nagykövet szerint Izrael „megszállás alatt, szörnyű körülmények között tartja a gázaiakat, és ezzel megfojtja a béke, valamint a független palesztin állam megteremtésének reményét”. Gázát „a világ legnagyobb szabadtéri börtönének” tartja, ahol „az emberek 16-17 éve élnek egy illegális blokád alatt, megfosztva az alapvető létszükségletektől”.
  • Elhusseini szerint „nincs olyan oldala a nemzetközi jogi szövegeknek, melyet Izrael ne sértett volna meg az elmúlt hetekben”.
  • Arról, hogy Izrael állítása szerint a Hamász élő pajzsként használja a gázai civileket, Elhusseini azt mondta: „Ez a propaganda része, melyet annak az igazolására találták ki, hogy ártatlan embereket öljenek”.
  • Meglátása szerint, ha véget érne a megszállás, „a jövő palesztin és izraeli generációi békében élhetnének egymás mellett”. Mindenekelőtt tűzszünetre van szükség, majd humanitárius folyosókat kell létesíteni.
  • Elhusseini elmondta, hogy folyamatos kapcsolatban állnak a magyar kormánnyal és a külügyminisztériummal, és reméli, hogy idővel közelebb kerül egymáshoz a két ország nézőpontja.
  • A betiltott tüntetések kapcsán azt mondta, szerinte mindenkinek lehetőséget kellene biztosítani arra, hogy hangot adjon a véleményének.

A teljes interjút itt olvashatja el.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!