Megy a közvélemény-kutatási számháború az államfőjelöltek között, most épp Ciolacu nyerne

2024. szeptember 12. – 14:12

Másolás

Vágólapra másolva

Egy új felmérés szerint is Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) államfőjelöltje nyerné az elnökválasztás, három százalékkal megelőzve Mircea Geoană független jelöltet. Nicolae Ciucă, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) várható jelöltje hátul kullog, írja a Digi24.

Hetek választanak el az államfőválasztás meghirdetett időpontjától, így mindegyik jelölt arra törekszik, hogy magáét tüntesse fel a legesélyesebbnek. Sorra jelennek meg tehát a vállveregetős közvélemény-kutatások.

  1. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) felmérésében Marcel Ciolacu áll az élen, a szavazók 21,9 százalékának támogatásával. Utána Mircea Geoană következik 17,8 százalékkal, közvetlenül Elena Lasconi mögött 16,3 százalékkal. George Simion a megkérdezettek 14,9 százalékát győzné meg. Ezután következik egykori párttársa, Diana Șoșoacă 12,9 százalékkal, és nagy meglepetésre a PNL jelöltje, Nicolae Ciucă a hatodik helyen állna mindössze 5,9 százalékkal.
  2. A PNL által megrendelt felmérésben teljesen másképp néz ki a rangsor. Nicolae Ciucă Marcel Ciolacuval együtt jutna a második fordulóba, 9 százalékkal lemaradva a PSD vezetője mögött. A harmadik helyen Mircea Geoană állna 14 százalékkal, őt George Simion és Elena Lasconi követné, mindössze egy százalékponttal lemaradva. A hatodik helyen Diana Șoșoaca áll, 11 százalékkal.

A két felmérést összehasonlítva azt látjuk, hogy a legnagyobb különbségek Elena Lasconi és Nicolae Ciucă esetében vannak. Fontos megjegyezni, hogy két jobboldali pártról van szó, akik egymás szavazóbázisából szívesen lecsipnének egy darabot maguknak.

A Verifield közvélemény-kutatást az USR megbízásából augusztus 15. és 30. között végezték telefonos interjúkkal, 1793 fős mintán, a maximális hibahatár ± 2,38%.

A Nemzetközi Kutató és Elemző Központ felmérése a PNL megbízásából augusztus 24. és 30. között végezték 1099 fős mintán, személyes interjúk segítségével. A maximális hiba +/- 3%.

Érdemes ezeket a felméréseket helyén kezelni, már csak azért is, mert pártok megrendeléseire készülnek. De azért is, mert az elmúlt hetek meghatározó történései közül egyesek, mint a PSD-PNL közötti kardoskodások, illetve a Nicolae Ciucă könyve körüli botrányok nem lesznek olyan fontosak. Másik részük pedig, mint az, hogy Mircea Geoană szeptember 3-án lemondott le NATO-főtitkár helyettesi pozíciójáról és szerdán hivatalosan is bejelentette az indulását, Ciucă pedig hivatalosan be sem jelentette indulását.

Ezek az események meghatározóak lehetnek a választók körében az elnökválasztás I. fordulója tekintetében, de csak egy következő felmérés tudja megmutatni, hogy mennyire.

Háttér

Romániában november 24-én tartják az államfőválasztás első fordulóját, és amennyiben szükség lesz rá, december 8-án a másodikat. Sokáig Geoană tűnt a legesélyesebb jelöltnek, de a CURS közvélemény-kutató legutóbbi, augusztus 6-22. között készült felmérése szerint már Marcel Ciolacu a legesélyesebb a győzelemre.

Az RMDSZ-e kívül, amely szeptember 6-án „emelte pajzsra” Kelemen Hunort, a kisebb pártok már korábban bejelentették a jelöltjeiket, az AUR George Simiont fogja indítani, aki olcsó lakások ígéretével próbálja megszerezni a szavazók szimpátiáját, míg az USR részéről Elena Lasconi száll versenybe, még egy amerikai kampánytanácsadót is szerződtettek, hogy sikeresek legyenek.

A PSD kongresszusán döntött arról, hogy Ciolacut indítják, míg a PNL esetében Nicolae Ciucă a legesélyesebb a jelöltségre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!