Mircea Geoană bejelentette indulását az elnökválasztáson

2024. szeptember 11. – 11:29

Mircea Geoană bejelentette indulását az elnökválasztáson
Mircea Geoană – Fotó: George Călin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Mircea Geoană, a NATO volt főtitkárhelyettese, aki most a romániai elnökválasztáson indul, stratégikusan igyekszik átvinni a NATO-ban szerzett hírnevét és elismertségét a román politikai színtérre. Az elismerés, amelyet Jens Stoltenberg NATO-főtitkártól kapott, és az elismerő szavak, amelyekkel leköszönésekor illették, fontos üzeneteket közvetíthetnek a választók számára.

Mircea Geoană, a PSD volt elnöke és a NATO korábbi főtitkárhelyettese, szerdán egy videóüzenetben jelentette be, hogy indul a romániai elnökválasztáson. A Facebook-oldalára posztolt videóban azt hangsúlyozza, hogy nem a tökéletességre, hanem a valós változásra kell törekedni. Célja, hogy egy jobb Romániát építsen, amelyhez olyan vezetők kellenek, akik meghallgatnak, megértenek és szakértelemmel cselekszenek.

Geoană már 2009-ben is indult az elnöki posztért, de akkor Traian Băsescu ellen veszített a második fordulóban, majd eltűnt a közéletből. A nagy visszatérés 2019-ben volt, amikor a NATO főtitkárhelyettesi posztjára nevezték ki.

A sajtó már 2022 júliusában beszámolt arról, hogy Geoană ismét megpróbálkozik megszerezni az államfői tisztséget, készül a 2024-es elnökválasztásra, és felesége, Mihaela Geoană is részt vesz a kampány támogatásában.

A G4Media arról ír, hogy a volt szociáldemokrata politikus múltja több ellentmondásos ügyet is tartalmaz. 2024 áprilisában a korrupció ellen szólalt fel, ami szokatlan volt tőle, mivel korábban ritkán beszélt erről a témáról. Családi vonatkozású ügyek is rontották megítélését, például sógora, Ionuț Costea 2023-ban hat év börtönbüntetést kapott korrupció miatt.

További problémák is felmerültek karrierje során, például a Sorin Ovidiu Vîntu médiamogullal való kapcsolat, ami nagy visszhangot keltett a 2009-es elnökválasztási kampány során.

Geoană az egyetlen PSD-elnök, akit kétszer is kizártak a pártból, először 2011-ben, majd 2014-ben.

Az eddigi felmérések alapján a volt NATO-főtitkárhelyettes ott van a szavazók kedvencei között, hol az első, hol a második helyre sorolják többnyire a felmérések. Hogy melyik oldalnak a szavazóit fogja elvonni, és bejut-e a második fordulóba, ezek azok a kérdések, amelyeken máris vitatkoznak a politikai elemzők.

Mircea Geoană esélyei

NATO iránti bizalom magas Romániában, és Geoană ezt a bizalmat igyekszik átültetni saját politikai támogatottságába. Azzal, hogy NATO-ból való távozásakor dicsérettel illették, azt sugallja, hogy ő külső partnerektől is megkapta a jóváhagyást, ami vonzó lehet a választók számára.

Geoană hangsúlyozta saját sikeres karrierjét, amely ellentétes az országban jelenleg domináló más politikai szereplők sikertelenségével, beleértve a jelenlegi politikai vezetők kudarcait is. Ez implicit válasz Marcel Ciolacu kihívására, miszerint Geoană bizonyítsa be, miért jobb, mint ő.

Bukarestben már meg is jelentek a független jelöltet népszerűsítő bannerek Geoana jelszavával: Független. Vízió. Tisztelet. – Fotó: George Calin / Inquam Photos
Bukarestben már meg is jelentek a független jelöltet népszerűsítő bannerek Geoana jelszavával: Független. Vízió. Tisztelet. – Fotó: George Calin / Inquam Photos

Mircea Geoană esélyei ellenére sem biztos, hogy megnyeri a választást, figyelmeztetnek az elemzők. Jelenleg hiányzik mögüle egy párt, amely teljeskörű logisztikai támogatást nyújthatna neki a kampányban. Amennyiben egy párt támogatása megjelenne, akkor a szavazók bizalma rendülne meg, hogy a függetlenség nimbusza az, amivel be tudja vonzani a kiábrándult liberális, szociáldemokrata és progresszív párti szavazókat egyaránt.

Az esélyét latolgatók szerint Geoană képes lehet szavazatokat elvonni a PSD bázisából, különösen mivel Marcel Ciolacu, a párt jelenlegi vezetője nem élvez teljes körű támogatást. Emellett, ha Geoană támogatottsága növekszik, elképzelhető, hogy a PNL egyes szervezetei is inkább őt támogatják majd, látva Nicolae Ciucă gyengébb esélyeit.

Végül, Geoană a bizonytalan szavazókat is megszólíthatja, különösen azokat, akik független jelöltet keresnek. Azonban ez is kockázatokat hordoz magában, hiszen egy valóban független elnök gyenge politikai befolyással rendelkezik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!