Mircea Geoană már tudja, hogy fog-e indulni az államfőválasztáson, de a közvélemény-kutatások szerint már nem ő a legesélyesebb

2024. augusztus 26. – 11:27

Másolás

Vágólapra másolva

Mircea Geoană vasárnap este kijelentette, hogy már meghozta a személyes döntést az államelnök-jelöltségről, de ezt hivatalosan csak a következő napokban, a NATO-főtitkárhelyettesi mandátuma lejárta után fogja bejelenteni – írja az Agerpres.

A Digi24-nek nyilatkozva a diplomata kifejtette, hogy politikai és intézményi szinten tiszteletben kell tartania a NATO játékszabályait. „Személyes szinten a dolgok számomra világosak, nyugodt, elszánt, határozott vagyok, de hivatalos bejelentéssel még várnunk kell néhány napot” – magyarázta.

Geoană elmondta, hogy ez nem egy könnyű döntés, mert érinti a családját, a barátait, az őt támogató embereket, és egy bizonyos fokú felelősséget jelent. „Ezekkel a dolgokkal nem lehet játszadozni” – jelentette ki. Beszámolója szerint számtalan emberrel konzultált, bejárta az országot, felkereste a diaszpórában élő román közösségeket, és egyeztetett vállalkozókkal is. „Úgy vélem, hogy Románia és a romániaiak most készen állnak a valódi változásra” – fogalmazott a NATO főtitkárhelyettese.

Romániában november 24-én tartják az államfőválasztás első fordulóját, és amennyiben szükség lesz rá, december 8-án a másodikat. Geoană korábban október elejére ígérte, hogy bejelenti az esetleges indulási szándékát, ugyanis a NATO főtitkárhelyettesi mandátuma szeptember végéig tart, és csak miután az lejár, fog nyilatkozni. Sokáig Geoană tűnt a legesélyesebb jelöltnek, de a CURS közvélemény-kutató legutóbbi, augusztus 6-22. között készült felmérése szerint már Marcel Ciolacu a legesélyesebb a győzelemre.

A kisebb pártok már korábban bejelentették a jelöltjeiket, az AUR George Simiont fogja indítani, aki olcsó lakások ígéretével próbálja megszerezni a szavazók szimpátiáját, míg az USR részéről Elena Lasconi száll versenybe, még egy amerikai kampánytanácsadót is szerződtettek, hogy sikeresek legyenek. Az RMDSZ egyelőre csak annyit döntött, hogy lesz jelöltje az elnökválasztáson, de még nem nevesítette, hogy kit fognak indítani. A PSD kongresszusa épp a hétvégén döntött arról, hogy Ciolacut indítják, míg a PNL esetében Nicolae Ciucă a legesélyesebb a jelöltségre.

A CURS közvélemény-kutató felmérése szerint Marcel Ciolacu a szavazatok 32 százalékát kapná meg az első fordulóban, Nicolae Ciucă 19 százalékkal lenne a második. A harmadik helyre a bizonyosan függetlenként induló Geoanăt mérték, a szavazatok 15 százalékát kapná meg, míg George Simion 14 százalék körüli eredményre lehet képes, Elena Lasconira pedig 11 százalék szavazna. Diana Șoșoacă EP-képviselő szerepelt még a listán, őt 5 százalékra tennék.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!