A PSD áll nyerésre, az államfőválasztást és a parlamenti választást is nyernék egy közvélemény-kutatás szerint

2024. augusztus 26. – 11:34

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă a legesélyesebb arra, hogy bekerüljön az államfőválasztás második fordulójába, a parlamenti választások a PSD nyerheti – derül ki a CURS közvélemény-kutató legfrissebb, augusztus augusztus 6-22. között készült felméréséből.

Az AUR George Simiont indítja, aki olcsó lakások igéretével próbálja megszerezni a szavazók szimpátiáját, míg az USR részéről Elena Lasconi száll versenybe, még egy amerikai kampánytanácsadót is szerződtettek, hogy sikeresek legyenek. Az RMDSZ egyelőre csak annyit döntött, hogy lesz jelöltje az elnökválasztáson, de még nem nevesítette, hogy kit fognak indítani. A PSD kongresszusa épp a hétvégén döntött arról, hogy Ciolacut indítják, míg a PNL esetében Nicolae Ciucă a legesélyesebb a jelöltségre.

A felmérés szerint Marcel Ciolacu a szavazatok 32 százalékát kapná meg az első fordulóban, Nicolae Ciucă 19 százalékkal lenne a második. A harmadik helyre a bizonyosan függetlenként induló Geoanăt mérték, a szavazatok 15 százalékát kapná meg, míg George Simion 14 százalék körüli eredményre lehet képes, Elena Lasconira pedig 11 százalék szavazna. Diana Șoșoacă EP-képviselő szerepelt még a listán, őt 5 százalékra tennék. A további jelöltek 1 százalék alatt végeznének.

A december elsejei parlamenti választásokon a PSD tűnik a legesélyesebbnek a győzelemre, 34 százalékra mérték augusztus közepén. Utánuk következik a PNL 24 százalékkal, majd az AUR 14 százalékkal. Az Egyesült Jobboldal Szövetség (USR, PNP és Jobboldal Ereje) 12 százalékot, az SOS Románia 5 százalékot, míg az RMDSZ is 5 százalékot kapna. Más pártok messze teljesítenek a bejutási küszöbtől.

A felmérés hibahatára ±3 százalék.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!