Mircea Geoană mindenképp függetlenként venne részt az államfőválasztáson, ha egyáltalán indul

2024. augusztus 17. – 10:07

Másolás

Vágólapra másolva

Nem utasítja el bizonyos pártok támogatását, de ha indulni fog az államelnök-választáson, akkor azt kizárólag független jelöltként fogja megtenni – jelentette ki pénteken Mircea Geoană.

A NATO főtitkárhelyettese egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy azért ragaszkodik a függetlenséghez, mert véleménye szerint az az ország elnökének Románia összes polgárát képviselnie kell. Szerinte „fikció” az az alkotmányban rögzített elvárás, hogy egy párt államfőjelöltje a megválasztása után egyik napról a másikra független, pártérdekek felett álló emberré váljon.

„Ezért gondolom azt, hogy olyan államfőre van szükségünk, aki együttműködik a pártokkal, és az alkotmányt tiszteletben tartva mindenki érdekeit képviseli. És úgy vélem, hogy ez politikai és történelmi szükségszerűség Románia számára” – magyarázta.

Kérdésre válaszolva Geoană elmondta, hogy a NATO-főtitkárhelyettesi mandátumának lejárta után jelenti be az államelnök-választással kapcsolatos döntését. „Emelt fővel készülök elhagyni egy fontos hivatalt. Remélem, a románok büszkék arra, hogy egyik nemzettársuk ilyen magas szintre jutott, én pedig készülök életem következő fejezetére” – jelentette ki. Geoană arról is beszélt, hogy ő személy szerint örülne, ha az újabb NATO-tagállamok valamelyikének jelöltje lenne az utóda.

Mircea Geoană pénteken az államelnök-jelöltségét támogató szervezet, a Románia Újjászületik Mozgalom meghívására látogatott Vâlcea megyébe.

Mircea Geoană ötéves NATO-főtitkárhelyettesi megbízatása október elsején jár le. Az államfőválasztások első fordulója pedig november 24-én lesz, ha szükséges, akkor a második fordulót december 8-án tartják majd. A felmérések már régóta azt mutatják, hogy az államfőválasztás legnagyobb esélyese Mircea Geoană, akinek a jelöltségét úgy tűnik, hogy a PSD is támogatná.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!