A nagy bejelentés ellenére mégsem Zabolán szervezik meg 32. UNITER-gálát

2024. április 13. – 15:50

Másolás

Vágólapra másolva

„Zabolára jön a színházvilág krémje” – harangozta be még tavaly júniusban a Székely Hírmondó. Az elvileg a legjobb színházi produkciókat, szereplőket, rendezőket és szövegírókat díjazó UNITER-gáláról ugyanis úgy hírlett, hogy a Kovászna megyei zabolai Mikes-birtok ad otthont számára 2024-ben.

Erre utalt minden jel, hisz a zabolai helyszín az UNITER-gála Temesváron megtartott XXXI. kiadásán is elhangzott, melyen Bocsárdi László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művészeti igazgatója átvette a márciusban neki ítélt rendezői életműdíjat. A hírt pedig a lapnak a zabolai Mikes-birtok mellett Anna Maria Popa, a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház igazgatója, mind Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere is megerősítette.

A beszámolók olvasói tehát joggal tehették fel a kérdést az UNITER plakátja kapcsán, hogy mi történhetett a zabolai helyszínnel, miután azon május 27.-i dátummal a Bukaresti Nemzeti Színház szerepel helyszínként:

Az okokról többek között Anna Maria Popát is megkérdeztük, aki készséggel válaszolt elektronikus levelünkre szombaton.

Elmondása szerint eredetileg valóban úgy volt, hogy az UNITER-gálát Zabolán szervezik meg, de sajnos a múlt évben közbejött 4 új kormányzati sürgősségi rendelet (OUG) totál megváltoztatta a színházi világ büdzséjét.

„Szinte ellehetetlenítette a Zabolai szervezést. Forráshiány miatt és a színházak nehéz pénzügyi helyzete miatt, az UNITER úgy döntött, hogy minimális büdzséből szervezi meg az idei gálát Bukarestben, ahol a legkevesebbet kell elköltenie a szervezésre” – mutatott rá az Andrei Mureşanu Színház igazgatója.

Hozzátette, biztos abban, hogy az elkövetkező években megszervezik Kovászna megyében is a gálát, de egy „gazdagabb évben, amikor annyira sok külső tényező nem dolgozik ellenünk”.

Az UNITER-gála múlt éve egyébként botrányoktól sem volt mentes, miután a craiovai rendezéséért díjra jelölte Andrij Zsoldak ukrán rendezőt, aki több romániai színházban nem szívesen látott vendég agresszív magatartása miatt. A Kolozsvári Állami Magyar Színház színészét, Imre Évát korábban verbálisan és fizikailag is bántalmazta. Jelölését a felháborodások ellenére sem vonták vissza.

A Transtelex kétéves szülinapjára egy kérdőívvel is készültünk! Töltsd ki te is, mondd el, mit gondolsz a lapunkról, milyen tartalmaink tetszenek neked igazán, miben kell fejlődnünk még, és mi az, amit egész egyszerűen el kellene engednünk. A kérdőívet itt találod!

Az is nagy felháborodást váltott ki, hogy UNITER szenátusa életműdíjat adományozott volna Alexandru Repan színművésznek, akiről a bíróság korábban már kimondta, hogy a Ceaușescu-korszakban együttműködött a Securitatéval. Ezt a döntését végül visszavonta az UNITER szenátusa.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!