Döntött az UNITER zsűrije: nem vonja vissza Andrij Zsoldak jelölését

2023. március 21. – 19:02

Másolás

Vágólapra másolva

Nem vonják vissza Andrij Zsoldak UNITER-jelölését – döntött a jelölések odaítéléséről határozó szakmai zsűri. A pontosításuk szerint a Román Színházi Unió (UNITER) egy szakmai, apolitikus, nem kormányzati és nonprofit szervezet, amelyet a színházi alkotók szabad szövetsége hozott létre. Ennek a küldetésnyilatkozatnak és a díjak odaítélésének szabályai szerint a zsűri egyetlen kritériumot tartott szem előtt: az alkotás művészi értékét.

Érvelésük szerint 2022. október 5. és 2023. március 13. között több mint 160 produkciót néztek meg, és nehéz feladat volt minden kategóriában csak három nevet kiválasztani. „A zsűrizés egy szakmai vita volt, ami a színház és a művészek iránti tiszteleten alapult, kizárólag művészi érvekkel” – jelentik ki. Érvelésük szerint az Andrij Zsoldak által létrehozott előadás értékét a legjobb női főszereplő, illetve a legjobb díszlet (épp Andrij Zsoldak unokaöcsét, Daniel Zsoldakot jelölték a díjra) kategóriában való jelölés is alátámasztja.

Megjegyzik, nem csak a craiovai Marin Sorescu Nemzeti Színház javasolt (a színházak a repertoárjukból ajánlanak az UNITER válogató zsűrijének) egy Zsoldak-rendezést a díjra, hanem a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház is. A jelölések közzétételéig pedig senki sem tiltakozott Zsoldak ellen, illetve az érintett társulatok sem jeleztek olyasmit, ami megakadályozta volna, hogy a zsűri figyelembe vegye az említett két rendezését. „Ha vannak olyan okok, amelyek miatt a rendező Andrij Zsoldak összeférhetetlen az UNITER-díjjal, akkor ezeket csak az érintett színháznak van joga felhozni” – állítja a Doru Mareș, Maria Miu, Victor Scoradeț, Iris Spiridon és Carmen Stanciu által jegyzett nyilatkozat, majd hozzáteszik:

„A zsűri nem jogosult egyik vagy másik művész temperamentumos túlkapásait, csak a művészi teljesítményüket elbírálni”.

A múlt héten bejelentett UNITER-jelölések nagy port kavartak a színházi körökben. A legnagyobb tiltakozási hullámot Andrij Zsoldak színházi rendező jelölése váltotta ki, és a visszavonásért indított online petíciót Carmen Lidia Vidu rendező. Zsoldak 2022-ben Craiován állította színpadra A tenger asszonya című előadást, amellyel elnyerte az UNITER-zsűri szavazatait. A craiovai Marin Sorescu Nemzeti Színház is reagált a petícióra, az UNITER szenátusához eljuttatott közleményükben azt állítják, a próbafolyamatok a legnagyobb rendben zajlottak, és nem látják megalapozottnak a rendező ellen irányuló akciót.

Mindeközben a petíciót már több mint 1400-an aláírták, mintegy tiltakozásképpen a Kolozsvári Állami Magyar Színházban 2017-ben történt eset miatt, amikor a Rosmersholm című előadás bemutatójának szünetében Andrij Zsoldak rendező verbálisan bántalmazta és erőteljesen megrángatta az előadásban játszó Imre Évát, az ügyelő ezért értesítette a rendőrséget. A színésznő végül nem tett rendőrségi feljelentést. Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház rendező-igazgatója akkor is tagadta, hogy bántalmazás történt volna, és most közleményben tiltakozik az Andrij Zsoldak ukrán rendező elleni támadások miatt.

Egyébként Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója az UNITER szenátusának tagja, és amint Iulia Popovici színikritikus szóvá tette, a megkérdőjelezett jelölések között ott van a szenátus által odaítélt Ion Caramitru Kiválósági Díj is az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál számára, amelyet a Kolozsvári Állami Magyar Színház szervez.

Az UNITER-jelölések körülötti vitáknak egy másik vonulata a fiatal román színházi emberek és a status quo-t védő idősebb generáció között zajlik. Az említett petíció azt is kifogásolja, hogy nincs egyetlen 50 év alatti vagy női rendező sem, akit díjra jelöltek volna. A többszörösen díjazott 72 éves Silviu Purcărete – aki idén ismét a jelöltek között található – válaszként egy ironikus levélben jelezte, hogy visszalép, amivel pro és kontra reakciók egész sorát váltotta ki.

Az is nagy felháborodást váltott ki, hogy UNITER szenátusa életműdíjat adományozott volna Alexandru Repan színművésznek, akiről a bíróság korábban már kimondta, hogy a Ceaușescu-korszakban együttműködött a Szekuritatéval. Ezt a döntését hétfőn végül visszavonta az UNITER szenátusa.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!