Nyilatkozott Imre Éva Andrij Zsoldaknak az UNITER-jelölése és a 2017-es bántalmazási eset kapcsán

2023. március 25. – 09:45

Másolás

Vágólapra másolva

Andrij Zsoldak színházi rendező UNITER-jelölésének visszavonásáért indított online petíciót Carmen Lidia Vidu rendező, a folyamodványt cikkünk megjelenéséig már több ezren aláírták. A craiovai rendezéséért díjra jelölt ukrán rendező 2017-ben verbálisan és fizikailag is bántalmazta a Kolozsvári Állami Magyar Színház egyik színészét, Imre Évát a bemutató előadás szünetében. A petícióra Tompa Gábor kolozsvári színházigazgató válaszolt, aki neobolsevik propagandának nevezte az etikus színházcsinálást számonkérő szöveget. A Cultura la dubă (Kultúra a furgonban) lapnak sikerült Imre Évát megszólaltatnia a történetben. A színésznő eddig mindössze egyetlen egyszer nyilatkozott a zaklatási esetről.

Imre Éva, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésznője levélben fejtette ki álláspontját, és a Cultura la dubă portál publikálta.

Szövegét az alábbiakban közöljük:

„Újságírók kértek fel, hogy mondjam el véleményemet az Andrij Zsoldak által rendezett Rosmersholm című előadás bemutatója idején történtekről. Amit akkor mondtam, az igaz, és semmi sem változott. Ide másolom a szavaimat abból az interjúból, amelyet Sipos Zoltán oknyomozó újságíró készített 2018. december 16-án, és amely az Átlátszó Erdély portálon jelent meg.

»Az előadás szünetében a rendező hívott minket beszélgetni. Körbe ültünk, utasításokat adott a második rész folytatásához. Zaklatottnak tűnt, mint már annyiszor korábban. Hirtelen megragadta a kabátom gallérját, és elkezdett rázni, mint a Kroll és Rebekka közötti jelenetben. Ha jól emlékszem, arról beszélt, hogy intenzívebben kell játszanunk. Nem ütött meg. A pillanat valószínűleg nem tartott sokáig, de nekem nagyon soknak tűnt. Bodolai Balázs közbelépett és megkérte, hogy hagyja abba. Zsoldak elment.«

Azóta évek teltek el, nem könnyű időszak az életemben, de ez a tapasztalat is hozzájárult megerősödésemhez. Szeretném megemlíteni, soha senki nem gyakorolt rám nyomást, hogy nyilatkozzak vagy ne nyilatkozzak a történtekről. Ez az én döntésem, és remélem, így is marad.

Valóban bonyolult világban élünk ma. Szeretem a munkámat és igyekszem tisztelettel, komolysággal és elszántsággal végezni.

Mi, színészek gyakran kerülünk kiszolgáltatott helyzetekbe, és nem hiszem, hogy ezt teljesen ki lehet küszöbölni, hiszen sokszor túlfeszített idegrendszerrel dolgozunk.

A történtek után mi, színészek összefogtunk és megfogalmaztunk egy nyilatkozatot. Úgy vélem, hogy ez az üzenet most, az UNITER körüli feszültségek összefüggésében is érvényes.

Azóta, úgy tudom, Zsoldak kétszer kapott meghívást Romániába rendezőként, és a meghívásról való döntés az adott színházak felelőssége. A jelölése szintén egy szakértői zsűri felelőssége.

Ezekből a sajnálatos eseményekből sokat tanultam, és Zsoldak távozása után jómagam és a színésztársaim is ragaszkodtunk ehhez a produkcióhoz, és élveztük az előadást.

Színházi emberként soha nem kérdőjelezném meg a rendező szakmai értékét, de viselkedésbeli és emberi szinten van mit pótolnia.

Sajnálom a kialakult helyzeteket, talán több kommunikációra lenne szükség a generációk között. Talán több tisztelet és türelem kellene a fiatalok részéről, és több kíváncsiság és megértés az idősebb generáció részéről.

Üdvözlettel,

Imre Éva”

 Imre Éva a Rosmersholm c. előadásban – Fotó: Képernyőmentés a Kolozsvári Állami Magyar Színház videójából
Imre Éva a Rosmersholm c. előadásban – Fotó: Képernyőmentés a Kolozsvári Állami Magyar Színház videójából

2017-ben a Kolozsvári Állami Magyar Színházban a Rosmersholm című előadás bemutatóján a rendezvény zavartalan lebonyolításáért felelős ügyelő kihívta a rendőrséget, miután az első szünetben a rendező a színfalak mögött verbálisan és fizikailag zaklatta Imre Éva színésznőt.

Hogy pontosan milyen formában történt ez a bántalmazás, nem tudjuk, mivel a beszámolók eléggé eltérőek voltak egymástól. A szóbeszéd szerint Andrij Zsoldak megütötte Imre Évát, de a színésznő akkori és mostani vallomása szerint a rendező a gallérjánál fogva ragadta meg és megrázta, miközben kiabált vele. Abban már egybehangzóbbak a vélemények, hogy csak a kollégák közbelépése miatt állt meg a dolog ezen a ponton.

Az esetről akkoriban a sajtó is beszámolt, és felháborodást váltott ki országszerte a színészekből és színházi emberekből, akik támogató üzenetek sokaságát küldték kolozsvári kollégáiknak, és követelték, hogy az ilyen eseteket többé ne söpörjék szőnyeg alá és ne fogadják el a színházigazgatók.

Andrij Zsoldakot kirohanása miatt Tompa Gábor, az intézmény igazgatója honoráriuma 5 százalékának megvonásával büntette. Konkrétan a rendezőt az előadás megzavarásáért „dorgálták meg”, az anyagilag elenyésző visszavágást meg sem érezte. Az indoklásban szó sem volt arról, hogy bántalmazott egy színésznőt – „Ha kimegy és elkezd kiabálni a színpadon, akkor megzavarja az előadás menetét. Ezért vontuk le a honoráriumát” – mondta Tompa Gábor 2018-ban.

Hogy hogyan számszerűsítik a munkatársakkal szembeni zaklatást, és hogyan jött ki az 5%, az máig nincs tisztázva. Az biztos, hogy most Tompa Gábor, aki egyben az Európai Színházak Uniójának elnöke is, a művészeknek a jelenlegi kiállását, melyben a visszaélések ellen tiltakoznak, szélsőséges vádakba fordította át, amelyeknek semmi közük a színházhoz vagy az előadás munkakörülményeihez.

A kolozsvári magyar társulat vezetője a közleményben annak a meggyőződésének ad hangot, hogy

„ez a fajta neobolsevik aktivizmus, amelyet a »woke« és a »cancel culture« ideológia befolyásol, különösen káros és veszélyezteti a nagy értékű művészeti alkotásokat.”

Tompa szerint az ilyen megközelítésekkel az a baj, hogy a szélsőséges ideológiákat keverik az esztétikai értékítéletbe. Ugyanakkor az orosz-ukrán háborúra utalva felhívja a figyelmet, hogy a „kiváló ukrán rendező folyamatos üldözése az ismételt ideológiai nyomásgyakorlás révén rendkívül negatív üzenetet közvetít, és káros következményekkel járhat a mai tragikus politikai események tükrében”.

Ráadásul Tompa Gábor közvetlenül a 2017-es botrány után bosszúságát fejezte ki amiatt, hogy az ügyelő ahelyett, hogy a színházon belül oldotta volna meg a helyzetet, a rendőrséget hívta.

Egy 2016-os videóban Zsoldak az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál sajtótájékoztatóján magyarázza el a színészekkel való munkastílusát: „Holnap a próbán azt akarom, hogy a kutyám légy. És amíg a kutyám vagy az én parancsaimra hallgatsz: az én fizikai, pszichikai, érzelmi, szexuális parancsaimra, mert te a kutyám vagy. Én egy náci vagyok egy koncentrációs táborban.”

Bár Zsoldak viselkedése sértő volt, hamar feledésbe merült, és ismét meghívták más romániai színházakba is előadásokat rendezni. Most, hat évvel később, a craiovai Marin Sorescu Nemzeti Színházban Henrik Ibsen A tenger asszonya című drámáját vitte színre, és a produkciójával a legjobb rendezésért kategóriában jelölték az UNITER-díjra.

Jelölése felháborodást váltott ki, és a Carmen Lidia Vidu rendezőnő által kezdeményezett petíció, amely a jelöltek listájáról való kizárását kéri, eddig több mint 2100 aláírást gyűjtött össze. Tompa Gábor megszólalása után az UNITER jelezte, hogy nem vonja vissza a jelölést, ami további feszültségeket és elégedetlenséget generált, az amúgy is robbanékony helyzetben, amely az UNITER-jelölések körül kialakult.

Imre Évát is UNITER-díjra jelölték idén a legjobb női főszereplő kategóriában, a Kolozsvári Állami Magyar Színházban ifj. Vidnyánszky Attila által rendezett Ifjú Barbárok című darabjában játszott B. Barbár szerepéért. Zsoldak és Imre Éva az UNITER-díjátadó gálán találkozhatnak, amelyre június 12-én kerül sor Temesváron, az európai kulturális fővárosban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!