UNITER-jelölések: Tompa Gábor kiáll a bántalmazással vádolt Andrij Zsoldak rendező mellett

2023. március 21. – 10:59

Másolás

Vágólapra másolva

Áll a bál az UNITER-jelölések miatt a romániai színházi szakmában, sokan megkérdőjelezik a jelöltek listáját, rámutatva, hogy több nevesítés szakmai és etikai vétséget hordoz. A zsűri eddig egyetlen jelölést vont vissza, Alexandru Repan életműdíjra való jelölését, mivel a színész bizonyítottan együttműködött a Szekuritátéval.

Azonban nem ő az egyetlen, akinek nevesítése a színházi szakma éves díjára kérdéseket vet fel. A legnagyobb tiltakozási hullámot Andrij Zsoldak színházi rendező jelölése váltotta ki, és a visszavonásért indított online petíciót Carmen Lidia Vidu rendező. Zsoldak 2022-ben Craiován állította színpadra A tenger asszonyacímű előadást, amellyel elnyerte az UNITER-zsűri szavazatait. A craiovai Marin Sorescu Nemzeti Színház is reagált a petícióra, az UNITER szenátusához eljuttatott közleményükben azt állítják, a próbafolyamatok a legnagyobb rendben zajlottak, és nem látják megalapozottnak a rendező ellen irányuló akciót.

Mindeközben a petíciót már több mint 1400-an aláírták, mintegy tiltakozásképpen a Kolozsvári Állami Magyar Színházban 2017-ben történt eset miatt, amikor a Rosmersholm című előadás bemutatójának szünetében Andrij Zsoldak rendező verbálisan bántalmazta és erőteljesen megrángatta az előadásban játszó Imre Évát, az ügyelő ezért értesítette a rendőrséget. A színésznő végül nem tett rendőrségi feljelentést. Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház rendező-igazgatója akkor is tagadta, hogy bántalmazás történt volna, és most közleményben tiltakozik az Andrij Zsoldak ukrán rendező elleni támadások miatt.

„Ami az idei UNITER-jelölések körüli vitát illeti, elfogadhatatlannak tartom, hogy a zsűri egy aktivista-ideológiai csoport petíciója nyomán visszavonja Andrij Zsoldak rendezői díjra való jelölését, a román média hazug, eltúlzott, torzított és felfújt narratívájára alapozva, a Kolozsvári Állami Magyar Színházban pontosan 6 éve bemutatott Rosmersholm című előadással kapcsolatban! Akkor bombasztikus és sokkoló címek jelentek meg, mint például Színésznőt vert meg az ukrán rendező. De az általunk közvetlenül az eset után végzett vizsgálat után kiderült, hogy teljesen valótlan állításokat tartalmaztak” – olvasható a Tompa Gábor által aláírt közleményben.

Ugyanebben a szövegben a kolozsvári magyar színház igazgatója megjegyzi, hogy „azóta az előadás számos díjat nyert nemzetközi fesztiválokon, többek között a legjobb előadás, a legjobb színésznő, a legjobb díszlet a Pécsi Országos Színházi Fesztiválon, a POSZT-on, és meghívást kapott a szentpétervári Színházi Olimpiára, valamint az oslói és tokiói Ibsen Fesztiválra.”

A kolozsvári magyar társulat vezetője a közleményben annak a meggyőződésének ad hangot, hogy

„ez a fajta neobolsevik aktivizmus, amelyet a »woke« és a »cancel culture« ideológia befolyásol, különösen káros és veszélyezteti a nagy értékű művészeti alkotásokat.”

Tompa szerint az ilyen megközelítésekkel az a baj, hogy a szélsőséges ideológiákat keverik az esztétikai értékítéletbe. Ugyanakkor az orosz-ukrán háborúra utalva felhívja a figyelmet, hogy a „kiváló ukrán rendező folyamatos üldözése az ismételt ideológiai nyomásgyakorlás révén rendkívül negatív üzenetet közvetít, és káros következményekkel járhat a mai tragikus politikai események tükrében”.

Egyébként Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója az UNITER szenátusának tagja, és amint Iulia Popovici színikritikus szóvá tette, a megkérdőjelezett jelölések között ott van a szenátus által odaítélt Ion Caramitru Kiválósági Díj is az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál számára, amelyet a Kolozsvári Állami Magyar Színház szervez.

Az UNITER-jelölések körülötti vitáknak egy másik vonulata a fiatal román színházi emberek és a status quo-t védő idősebb generáció között zajlik. Az említett petíció azt is kifogásolja, hogy nincs egyetlen 50 év alatti vagy női rendező sem, akit díjra jelöltek volna, ugyanakkor a többszörösen díjazott 72 éves Silviu Purcărete ismét a jelöltek között található. A neves román rendező válaszként egy ironikus levélben jelezte, hogy visszalép, amivel pro és kontra reakciók egész sorát váltotta ki.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!