Őrizetbe vették a székelyudvarhelyi falomlás előidézésével gyanúsított építési cég vezetőjét

2023. december 20. – 01:20

Őrizetbe vették a székelyudvarhelyi falomlás előidézésével gyanúsított építési cég vezetőjét
László Szilveszter Sándor kivitelező – Fotó: Alex Nicodim / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A keddi nap folyamán több személyt kihallgattak, majd őrizetbe vették a kivitelező cég ügyvezetőjét, írja az UH.ro a Hargita megyei rendőrség közleményére hivatkozva.

A munkálatokat végző helyi vállalkozás, a Lareno – Fa Kft. adminisztrátorát és egyedüli részvényesét, László Szilveszter Sándort gondatlanságból elkövetett emberöléssel és gondatlanságból elkövetett testi sértéssel vádolják. Előzetes letartóztatásának indítványozásával állítják a bíróság elé.

Négy diák szorult romok alá december 18-án, hétfőn, miután a Székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium internátusi épülete részben összeomlott. Mind a négyet kihúzták a romok alól, de egyiküket, egy 17 éves fiút nem sikerült megmenteni.

Az 1910-ben épített bentlakást a városháza bérelte a katolikus egyháztól, és nemrég kezdték el az udvaron a város csatornahálózatára való rákötését. Az első vizsgálatok kiderítették, hogy az omlás a nem megfelelően végzett ásások miatt alakult így.

László Szilveszter Sándor már kedden délelőtt azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az ő utasítására kezdtek el ásni a munkások, anélkül, hogy előzetesen felmérték volna a terepet vagy tanulmányt készítettek volna. Gyorsan akartak haladni a munkálatokkal, nem gondoltak a beomlás elleni védekezésre, nem tudták, hogy a gyerekek bent vannak az épületben, mondta László.

A nyomozók szerint a cégvezető közvetlenül koordinálta a földmunkákat, és nem tartotta be a projektben meghatározott kvótákat. Arra kérte a munkásokat, hogy az alapozás aljáig több mint 2 méter mélységig ássanak, holott a tervekben meghatározott maximális mélység 1,10 méter volt, a munka megkezdése előtti tényleges talajszinttől számítva.

A munkálatokra az engedélyt a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal bocsátotta ki, azonban Zörgő Noémi szóvivő a nap folyamán a Transtelexnek is elmondta, hogy az előírásokat a projektből nem tartották be. Zörgő szerint az urbanisztikai osztály által kibocsátott engedély alapján a 2,2 méter távolságban kellett volna ásni az épület falaitól. Hétfő délelőtt 10-kor kezdtek ásni, 15.30-ra be is fejezték a munkálatokat, délután négykor összeomlott az épület. Arról, hogy a mentés hogyan zajlott percről percre, itt írtunk.

A Euronews által megszólaltatott szakértők szerint egyébként nem lett volna szabad ilyen gyorsan kiásni, ha már a fal tövében zajlottak a munkálatok, akkor rövid szakaszonként, az épület falának megerősítésével kellett volna haladni szerintük. Ez a szerkezet nagyon érzékeny a vizesedésre. Hogy lebontják-e vagy mekkora felület lebontására van szükség, azt nem lehet egyelőre tudni, hangzott el.

Ligia Deca tanügyminiszter is a helyszínen járt kedden, ő viszont azt hangsúlyozta végig, hogy az épület biztonságossá tétele a tulajdonos és a bérlő felelőssége. Azaz a római katolikus érsekség és a városháza feladata lett volna az épület állagfelmérése.

A Transtelex megkérdezte Gálfi Árpád polgármestertől, hogy az önkormányzat érez-e felelősséget a történtekkel kapcsolatban, azonban konkrét felelet helyett hárított a polgármester, és arról beszélt, hogy az építkezési engedélyek kibocsátása megfelelő volt. Arra a kérdésünkre, hogy az érsekségnek utalt évi 300 ezer lej nem volt-e sok a rozoga épületért, azt válaszolta, hogy az iskola teljes épületkomplexumára, 3 épületre fizetnek ennyit.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!