Összeomlott a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásának egy része

2023. december 18. – 17:05

Összeomlott a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásának egy része
Az összeomlott épületrész – Fotó: Hargita Megyei Katasztrófavédelem

Másolás

Vágólapra másolva

Összeomlott hétfő délután Székelyudvarhelyen a Tamási Áron Gimnázium kollégiumépülete. A tűzoltóság tájékoztatása alapján az omlás egy körülbelül 200 négyzetméteres terület érintett, és temetett maga alá négy 15 és 17 év közötti diákot. A mentőcsapatok három leányt és egy fiút húztak ki a romok alól. Az utóbbi diák újraélesztése nem sikerült. Az életben maradt három áldozat közül egyet súlyos sérülésekkel, intubálva szállították kórházba, az eszméleténél lévő másik két áldozatot különböző sérülésekkel kezelik. Az 1910-ban épült kollégiumi épület a római katolikus érsekség tulajdonában volt, a magyar állam nemrég tett ígéretet a felújítására.

Összeomlott a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásának egy része hétfő késő délután – írta meg elsőként az UH.ro egy helyszínen tartózkodó szemtanú beszámolója alapján. Az első információk szerint az épület egyik fala dőlt össze.

Több fiatal diák a romok alá szorult, a katasztrófavédelem később a Facebookon azt közölte, hogy előbb két áldozatot, majd egy harmadikat is sikerült kiemelni, aztán 19 óra előtt nem sokkal már azt a frissítést tették közzé, hogy a negyedik áldozatot is kiemelték.

A helyszínen lévő rendőrség, mentők és a tűzoltóság mindenkit eltereltek az épület közeléből. A tűzoltók egy olyan kocsit is magukkal vittek, amely a roncsokból való kiszabadításhoz szükséges felszereléssel rendelkezik. A Hargita Népe szerint a romok alá szorult sérülteket kutyák is keresik, a mentőcsapathoz a hegyimentő-szolgálat munkatársai is csatlakoztak. A Hargita megyei Salvamont vezetője, Fekete Örs a hírügynökségnek azt mondta, hogy drónt és hőkamerát is bevetnek, de nehezíti a keresést a sok törmelék.

Az első kimentett személy még eszméleténél volt, amikor kimentették a romok alól, a másodikat pedig félájultan adták át a mentőknek. A Hargita Népe információi szerint kulcscsont- és felsővégtag-törés gyanújával szállították kórházba.

A harmadik áldozat állapota súlyos volt, a szíve leállt, tíz percig küzdöttek a mentősök az életéért, végül sikerült újraéleszteniük, és a székelyudvarhelyi kórházba szállították.

A negyedikről azt közölték, miután kiemelték, hogy eszméletlen állapotban van, szívmasszázst kapott, és zajlik az újraélesztése, átadták a helyszínen tartózkodó orvosoknak. 19 óra után nem sokkal a hatóság bejelentette, hogy a fiút nem tudták újraéleszteni, és megállapították a halálát. A fiú kilencedik osztályos volt, a Palló Imre Művészeti Szakközépiskolába járt.

Ezt követően a mentőakciót a katasztrófavédelem befejezettnek nyilvánította és a keresést leállította.

Az épület a római katolikus érsekség tulajdona

A római katolikus érsekség tulajdonában lévő épületért a városháza évente több mint 300 000 lej bérleti díjat fizet. A Székelyhon vasárnap írta meg, hogy jövőre tervezik a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának a felújítását.

Korábban a magyar állami támogatásoknak köszönhetően már a gimnázium főépületét és az Iskola utcában található régi zárda épületét is teljesen renoválták, már csak a bentlakást kellett volna felújítani. Az iskola igazgatója, Laczkó György nyilatkozta, hogy Soltész Miklós, Magyarország Miniszterelnökségének egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára legutóbbi látogatása során, a Szent Miklós-templom búcsúünnepségén ígéretet tett a bentlakás felújításának az anyagi fedezetére.

„Ez egy régi épület, abban az épületben működött a Tamási Áron Gimnázium menzája és kollégiuma. Az összedőlt részben voltak a lakószobák, egyes diákok az iskola után már a szobákban tartózkodtak, amikor az összeomlás bekövetkezett” – nyilatkozta a News.ro-nak Zörgő Noémi, Székelyudvarhely városházi szóvivője.

Elmondta azt is, hogy engedélyezett munkálatokat végeztek a helyszínen az épületnek a városi szennyvíz- és esővízhálózathoz való csatlakoztatására.„A szóban forgó épület a római katolikus érsekség tulajdonában van, nem a városé” – tisztázta Zörgő.

Arra a kérdésre, hogy az épület szeizmikus kockázati osztályba van-e sorolva, a városháza szóvivője azt mondta, hogy a városháza nyilvántartásában nem szerepel ilyen szempontból.

A helyi rendőrség ért ki elsőként a helyszínre

László Szabolcs, a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség vezetője elmondta: nem sokkal 16 óra után kapták a riasztást, és elsőkként érkeztek meg a katasztrófa helyszínére.

„Amikor odaértünk, hangokat hallottunk a romok alól, két lányt meg is találtunk, sikerült kihoznunk őket. A második lány mondta el, hogy még egy leány bent van a romok alatt, őt is sikerült megtalálni” – közölte.

Az épületben szolgálatot teljesítő nevelőnő elmondása szerint hat diák lehetett az épületben, de négy biztosan. „Egy fiút még keresnek a romok alatt”, közölte alig egy órával az omlás után László Szabolcs. A katasztrófavédelem keresőkutyákat is bevetett a lehetséges további áldozatok felkutatására.

„Az egyik diák szólt szünetben, hogy reped a fal. Mire odamentem, csak egy nagy dördülést hallottam”

A Hargita Népének nyilatkozó egyik nevelőnő részletezte a baleset pillanatát. Beszámolója szerint beomlottak a 63, 65, 67, 68-as emeleti szobák, maguk alá temetve az alattuk levőket. A bentlakás nevelője szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy szünetben történt az eset, mikor a legtöbb diák nem a szobákban tartózkodik.

A diákok arról számoltak be, hogy néhány napja, mióta megkezdődtek a munkálatok az épület közvetlen szomszédságában, a bentlakás falain repedések jelentek meg, majd azok egyre nagyobbakká váltak, és azt is érzékelték, hogy „az épület mozog”.

A bentlakásban az emeleten voltak elhelyezve a lányok, és a földszinten a fiúk. Ezért volt az, hogy előbb a leányokat találták meg.

A Hargita Megyei Tanfelügyelőség képviselőitől kapott információk szerint az áldozatok diáktársait egy közeli bentlakásos iskolában szállásolták el, és biztonságban vannak – írja az oktatási minisztérium.

Oktatási miniszter: még egyszer egy ilyen nem fordulhat elő

Ligia Deca oktatási miniszter a székelyudvarhelyi eset után azt nyilatkozta: mindent megtesznek a minisztériumban, hogy minden segítséget megadjanak, amire szükség lesz.

A miniszter hétfő este sürgősen összehívta az oktatási minisztérium vezetőségét, hogy meghatározzák, hogyan tud az intézmény beavatkozni, hogy támogatást nyújtson Székelyudvarhelyen. Az oktatási minisztérium két képviselőjét küldték a helyszínre.

Az 1910-ben épült bentlakás állapotáról kérdezve Deca azt mondta, hogy nem tudni pontosan, hogy szeizmikusan veszélyeztetettnek minősül-e, de az ilyen épületek megerősítése a helyi közigazgatás feladata.

„Nincsenek adataim az épület állapotáról, meg akarom nézni, ki a tulajdonos, hogy milyen munkálatokat engedélyeztek. Az önkormányzatok pályázhatnak pénzeszközökre az I-es és II-es szeizmikus kockázatú épületek megerősítésére. Ez nem fordulhat elő még egyszer” – mondta Deca.

„A jövő évi költségvetés kormányzati szinten tartalmaz pénzt a középületek megerősítésére, beleértve az oktatási épületeket is. Vannak pénzeszközeink a rehabilitációra is, például az PNRR-ben, vannak pénzeszközeink más forrásokból, például a nemzetközi intézményekkel közös projektekre. Amire azonban szükségünk van, az az, hogy talán pontosabban beazonosítsuk, vagyis az önkormányzatoknak szakvéleményt kell készíteniük, ahol felmerül a gyanú, hogy szerkezetileg, konstruktívan nincs rendben, és minél hamarabb be kell avatkoznunk” – tette hozzá az oktatási miniszter.

A tragédia helyszíne 2023. dec. 19-én – Fotó: Alex Nicodim / Inquam Photos
A tragédia helyszíne 2023. dec. 19-én – Fotó: Alex Nicodim / Inquam Photos

Tanfelügyelőség: Szinte száz diák lakott az épületben, a tragédia ennél sokkal nagyobb lehetett volna

Cristinel Glodeanu főtanfelügyelő-helyettes elmondta, hogy „az épületet ellenőrizték, és eddig nem jelentettek semmilyen problémát”, és hogy az épület rendelkezik minden szükséges engedéllyel.

Elmondása szerint a most zajló munkálatok csak az épületen kívül, az udvaron zajlottak. „Az épület a római katolikus egyház tulajdona, és kölcsönben van az oktatási intézménynek. (...) Majd később meglátjuk, hogy mi a helyzet. A gimnáziumnak két rehabilitált épülete van, amelyek 3-as szeizmikus kockázatúak, ez az épület nem volt szeizmikus kockázatú” – nyilatkozta a tanfelügyelőség képviselője.

A főtanfelügyelő-helyettes tájékoztatása szerint a tanév kezdetén a prefektúra, a katasztrófavédelem, az egészségügyi igazgatóság közösen ellenőrzött több iskolaépületet a megyében. Hozzátette: a hétfő délutáni falomlás után értesült arról, hogy gondok lehetnek a székelyudvarhelyi bentlakással.

Demeter Levente főtanfelügyelő rámutatott, hogy

a bentlakás Székelyudvarhely több iskolája összesen 97 diákjának biztosít szállást.

A fal leomlásakor viszonylag kevés gyerek tartózkodott az épületben, akiknek nagy része ki tudott menekülni a szobájából.

Szerinte sokkal súlyosabb lett volna a helyzet, ha a baleset 17 óra után vagy az éjszaka folyamán következik be, mert olyankor 'elméletileg' a bentlakás összes lakója az épületben tartózkodik.

Klaus Iohannis: Az iskolákban a diákok biztonsága a prioritás

Az elnök ma este nyilvánosan felszólította a székelyudvarhelyi hatóságokat a bentlakás összeomlása okainak sürgős kivizsgálására.

„A Székelyudvarhelyen történt tragédia megdöbbentő. Részvétemet fejezem ki az életét vesztett diák családjának, és mielőbbi felépülést kívánok a szörnyű balesetben megsérült diákoknak. Ez a tragédia élesen emlékeztet arra, hogy az iskolák biztonsága továbbra is kulcsfontosságú prioritás. Azoknak a helyeknek, ahol a gyermekek idejük nagy részét töltik, védelmet kell nyújtaniuk és a jelenlegi biztonsági előírásoknak megfelelően kell működniük. Az épület összeomlásának okait sürgősen ki kell vizsgálni, és a bűnösnek talált személyeket meg kell büntetni” – mondta az elnök.

Részvétnyilvánító üzenetet küldött Ligia Deca oktatási miniszter is.

„Nincsenek szavak egy olyan tragédia leírására, mint ami ma délután történt Székelyudvarhelyen. Részvétem és erőm a tragikus balesetben érintett gyermekek családjainak!

Ami ma történt, nem fordulhat elő még egyszer! Arra kérem a helyi hatóságokat, hogy a legnagyobb felelősséggel kezeljék azt a fokú biztonságot, amelyet azok az épületek nyújtanak, amelyekben a gyermekeket tartják.

Folyamatosan kapcsolatban állunk a Hargita Prefektúra, a Hargita Sürgősségi Felügyelőség és a Hargita Megyei Iskolafelügyelőség képviselőivel. És mindent megteszünk az Oktatási Minisztériumon belül, hogy megelőzzük az ilyen tragikus eseményeket!” – mondta Ligia Deca.

Kelemen Hunor is részvétet nyilvánított

A késő esti órákban az RMDSZ elnöke is megszólalt. A Digi 24-es hírcsatornán lévő szereplése után, ahol többek között arról beszélt, hogy a munkálatokat ellenőrző építési felügyelőknek, illetve maguknak az építőknek a felelőssége vitathatatlan, a politikus Facebook-oldalán kívánt részvétet. „Apaként megrázott a székelyudvarhelyi szörnyű tragédia. Őszinte részvétemet és együttérzésemet fejezem ki a szülőknek, családoknak, aggódva figyelem az ellátásra szoruló gyerekek állapotát. Mielőbb átfogó vizsgálat kell, tudnunk kell, hogy mi történt, és mi vezetett idáig. Ha emberi mulasztás történt, a felelősöket elő kell állítani. Soha többé nem fordulhat elő ilyen tragédia!” – írta Kelemen Hunor.

Vizsgálódik a Hargita megyei rendőrség

Gondatlanságból elkövetett testi sértés és emberölés bűncselekményének elkövetése miatt vizsgálódik az ügyészség irányításával a Hargita megyei rendőrség, jelentette be az intézmény szóvivője.

Részvétnyilvánítás a magyar kormány részéről

Amagyar kormány nevében Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese nyilatkozott. Mint fogalmazott, mély fájdalommal értesültek a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium diákotthonával történt tragédiáról – közölte az MTI-vel. A magyar kormány részvétét fejezi ki az elhunyt gyermek hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánunk” – írta Semjén. A miniszterelnök-helyettes hozzátette, Magyarország kormánya minden segítséget megad az épület állapotának stabilizálásához és újjáépítéséhez.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!