Sajtóértesülés: Novák Katalin meghívására Magyarországra látogat Klaus Iohannis

2023. szeptember 22. – 12:26

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis államfő két hét múlva hivatalos látogatást tesz Magyarországon, írja a G4Media az elnöki hivatalon belüli forrásokra hivatkozva. A román elnök látogatása Novák Katalin meghívására történik, aki tavaly szeptemberben szintén hivatalos látogatáson járt Bukarestben.

Az elnöki látogatás, jegyzi meg a portál, egy feszült román-magyar viszony közepette jön létre, írja a portál, és sorra veszi ismét a fideszes politikusok idei látogatásait, amelyek port kavartak a romániai nyilvánosságban.

Ismert, hogy Orbán Viktor Tusványosra tartva tett egy bukaresti kitérőt, és a Kelemen Hunor részvételével tartott informális tárgyalások után a magyar miniszterelnök egy Facebook-bejegyzésben „egy szép barátság kezdetének” nevezte a Marcel Ciolacu miniszterelnökkel tartott találkozót. Majd Tusnádfürdőn a román diplomáciát ironizálva arról beszélt, hogy a tusványosi fellépése előtt hivatalos levelet kapott a bukaresti külügyminisztériumtól, amiben próbálták megszabni neki, miről beszélhet és miről nem.

A kerülendő témák között volt a nem létező romániai közigazgatási területi egységek, ami a miniszterelnök szerint Erdélyre és Székelyföldre vonatkozhatott, és hozzá is tette: „mi sohasem állítottuk, hogy ezek román közigazgatási egységek lennének”. Szavait a közönsége vastapssal fogadta, mert Orbán úgy szúrt oda, hogy mindenki megértette a célzást: „Székelyföld nem Románia!” De a célzást megértette a magyar kormányfőt revizionizmussal vádoló román sajtó, a román politikusok, a magyarországi ellenzéki média és a román külügy is, amelyik bekérette a bukaresti magyar nagykövetet.

Néhány hónappal korábban, 2023 májusában Novák Katalin köztársasági elnöknek is revizionista kijelentései voltak Romániában, írja a G4Media. A köztársasági elnök egyébként rendszeresen látogat Erdélybe, és útjait többnyire feszültségek övezik. Áprilisban részt vett Kölcsey Ferenc szobrának felavatásán Nagykárolyban, májusban a csíksomlyói búcsún. Nagykárolyban a román szélsőségesek okoztak zavargásokat, a pünkösdi búcsú után pedig a román külügy kérte számon rajta, hogy magánlátogatása során „nem megfelelő nyilvános üzeneteket” fogalmazott meg. Amint a Transtelexen is megírtuk, Novák Facebook-oldalán megjelent egy videó a búcsú után, amelyben a székely himnusz első szakasza hangzik el. Címként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk” sort emelte ki Magyarország elnöke.

A sértő megjegyzések felsorolása után a G4Media cikkében arról ír, hogy „a budapesti oroszbarát autoriter rezsim 2011-ben fogadta el az összmagyar nemzetpolitikai stratégiát, amely de facto a hibrid revizionizmus doktrínáját képviseli: a magyar nemzetet az egész Kárpát-medencében Budapestnek kell irányítania”.

A lap úgy véli, az elmúlt években a „nemzetegyesítés” felgyorsult: a román, szlovák, szerb vagy horvát vezetők gyenge reakcióján felbátorodva „Orbán Viktor több százmillió eurót fektetett be a szomszédos országokban gazdasági, kulturális, sport- és vallási programokba, valamint a médiába, mindezt azzal a céllal, hogy kontrollálja azokat a narratívákat, amelyeknek a Magyarországgal szomszédos magyar közösségek ki vannak téve”- olvasható a G4Media cikkében. A portál következtetése az, hogy sikeres volt az orbáni „hibrid revizionizmus”, hiszen egy 2022-ben végzett felmérés szerint a romániai magyarok túlnyomó többsége támogatja a Fidesz és a magyar kormány politikáját.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!