Sajtóértesülés: Novák Katalin meghívására Magyarországra látogat Klaus Iohannis

2023. szeptember 22. – 12:26

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis államfő két hét múlva hivatalos látogatást tesz Magyarországon, írja a G4Media az elnöki hivatalon belüli forrásokra hivatkozva. A román elnök látogatása Novák Katalin meghívására történik, aki tavaly szeptemberben szintén hivatalos látogatáson járt Bukarestben.

Az elnöki látogatás, jegyzi meg a portál, egy feszült román-magyar viszony közepette jön létre, írja a portál, és sorra veszi ismét a fideszes politikusok idei látogatásait, amelyek port kavartak a romániai nyilvánosságban.

Ismert, hogy Orbán Viktor Tusványosra tartva tett egy bukaresti kitérőt, és a Kelemen Hunor részvételével tartott informális tárgyalások után a magyar miniszterelnök egy Facebook-bejegyzésben „egy szép barátság kezdetének” nevezte a Marcel Ciolacu miniszterelnökkel tartott találkozót. Majd Tusnádfürdőn a román diplomáciát ironizálva arról beszélt, hogy a tusványosi fellépése előtt hivatalos levelet kapott a bukaresti külügyminisztériumtól, amiben próbálták megszabni neki, miről beszélhet és miről nem.

A kerülendő témák között volt a nem létező romániai közigazgatási területi egységek, ami a miniszterelnök szerint Erdélyre és Székelyföldre vonatkozhatott, és hozzá is tette: „mi sohasem állítottuk, hogy ezek román közigazgatási egységek lennének”. Szavait a közönsége vastapssal fogadta, mert Orbán úgy szúrt oda, hogy mindenki megértette a célzást: „Székelyföld nem Románia!” De a célzást megértette a magyar kormányfőt revizionizmussal vádoló román sajtó, a román politikusok, a magyarországi ellenzéki média és a román külügy is, amelyik bekérette a bukaresti magyar nagykövetet.

Néhány hónappal korábban, 2023 májusában Novák Katalin köztársasági elnöknek is revizionista kijelentései voltak Romániában, írja a G4Media. A köztársasági elnök egyébként rendszeresen látogat Erdélybe, és útjait többnyire feszültségek övezik. Áprilisban részt vett Kölcsey Ferenc szobrának felavatásán Nagykárolyban, májusban a csíksomlyói búcsún. Nagykárolyban a román szélsőségesek okoztak zavargásokat, a pünkösdi búcsú után pedig a román külügy kérte számon rajta, hogy magánlátogatása során „nem megfelelő nyilvános üzeneteket” fogalmazott meg. Amint a Transtelexen is megírtuk, Novák Facebook-oldalán megjelent egy videó a búcsú után, amelyben a székely himnusz első szakasza hangzik el. Címként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk” sort emelte ki Magyarország elnöke.

A sértő megjegyzések felsorolása után a G4Media cikkében arról ír, hogy „a budapesti oroszbarát autoriter rezsim 2011-ben fogadta el az összmagyar nemzetpolitikai stratégiát, amely de facto a hibrid revizionizmus doktrínáját képviseli: a magyar nemzetet az egész Kárpát-medencében Budapestnek kell irányítania”.

A lap úgy véli, az elmúlt években a „nemzetegyesítés” felgyorsult: a román, szlovák, szerb vagy horvát vezetők gyenge reakcióján felbátorodva „Orbán Viktor több százmillió eurót fektetett be a szomszédos országokban gazdasági, kulturális, sport- és vallási programokba, valamint a médiába, mindezt azzal a céllal, hogy kontrollálja azokat a narratívákat, amelyeknek a Magyarországgal szomszédos magyar közösségek ki vannak téve”- olvasható a G4Media cikkében. A portál következtetése az, hogy sikeres volt az orbáni „hibrid revizionizmus”, hiszen egy 2022-ben végzett felmérés szerint a romániai magyarok túlnyomó többsége támogatja a Fidesz és a magyar kormány politikáját.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!