Novák Katalin is részt vesz az idei csíksomlyói búcsún

2023. május 24. – 16:10

Novák Katalin is részt vesz az idei csíksomlyói búcsún
Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, Kelemen Hunor, RMDSZ-elnök, Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes és Áder János volt köztársasági elnök 2022-ben a csíksomlyói búcsún – Fotó: Márkos Tamás / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin köztársasági elnök is részt vesz a szombati csíksomlyói pünkösdi búcsún – írja az Agerpres hírügynökség a szervezők szerdai bejelentése alapján.

Timár Sándor Asztrik ferences szerzetes, a csíksomlyói kegytemplom vezetőjének bejelentése szerint „az elnökasszony református vallású, de nagy áhítattal jön Csíksomlyóra”. Novák Katalin először fog részt venni az eseményen, amelyen idén is jelen lesz Áder János korábbi köztársasági elnök a felségével. Áder visszajáró zarándok Csíksomlyón, tavaly is ott volt, amikor a Telex és a Transtelex is helyszíni riportban tudósított a búcsújárásról. Az elmúlt években egyre nagyobb számban érkeznek az eseménye magyarországi politikusok, és a csíksomlyói búcsúnak nemcsak vallási, hanem egyre hangsúlyosabb össznemzeti karaktere van, amelyet a politikai pártok is igyekeznek meglovagolni.

Az idei búcsúról tartott sajtótájékoztatón jelen lévő Korodi Attila, Csíkszereda polgármesterének elmondása szerint több mint 300 ezer embert várnak az idei eseményre, de a hatóságok felkészültek az óriási tömeg fogadására.

Péntek estétől vasárnap délutánig számos korlátozásra lehet számít a zarándokhely gépjárművel történő megközelítésében, és akinek a környéken van szállása, tanácsos már péntek délutánra megérkeznie. A részletes korlátozásokról Korodi Attila polgármester a Facebookon számolt be.

Az idei búcsús nagymisét pünkösd szombatján, május 27-én, a Kis- és a Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregben a a Hármashalom-oltárnál tartják meg, helyi idő szerint 12.30-kor (magyar idő szerinti 11.30-kor), szombat délután 17 órától pedig Mariut Felix forrófalvi plébános csángó misét celebrál a Szent Péter és Pál-plébániatemplomban. A kegytemplomban péntekről szombatra virradóan virrasztás lesz, szombaton 18 órától pedig pünkösdi vigília-szentmise – közölték még korábban a szervezők.

Az MTI összefoglalója szerint az idei csíksomlyói búcsú szónoka Urbán Erik, az erdélyi ferences rendtartomány provinciálisa lesz, a nagymise főcelebránsa pedig Kovács Gergely, a gyulafehérvári főegyházmegye érseke.

A pünkösdi búcsú idei mottója: „Üdvözlégy, ki szűz lévén templommá lettél!”. Az idei jelmondatul Assisi Szent Ferenc egyik imájának egy részletét választották, abból az alkalomból, hogy a ferences rend 800 éve kapta meg működéséhez az írásos pápai megerősítést.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!