Bukarestnek nem tetszik, hogy Orbán megosztotta a nyilvánossággal a román diplomáciai intelmeket

2023. július 24. – 23:39

Másolás

Vágólapra másolva

Nehezményezi a román külügyminisztérium, hogy Orbán Viktor Tusnádfürdőn, a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján mondott beszédében nyilvánosság elé tárta azt a visszafogottságra intő felhívást, amelyet a tárca a magyar miniszterelnök látogatását megelőzően diplomáciai csatornákon keresztül juttatott el hozzá – írja az MTI a tárca hétfő esti közleménye alapján.

Hétfőre bekérették az ügyben Magyarország bukaresti nagykövetét, és arra emlékeztették, hogy a román fél következetesen azt kérte a Romániába magánlátogatásra érkező magyar tisztségviselőktől: tanúsítsanak visszafogottságot nyilvános kijelentéseikben, beleértve a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor idei rendezvényeit is.

A minisztérium meglepetését fejezte ki, hogy Magyarország miniszterelnöke beszédében a nyilvánosság előtt részletezte a tárca felhívását, amelyet szóbeli diplomáciai csatornákon juttattak el hozzá.

„Az ebből az alkalomból tett, nem helyénvaló nyilvános kijelentések nincsenek összhangban a román fél által következetesen szorgalmazott célkitűzéssel, hogy a felek az építő jellegű, pragmatikus, jószomszédi viszonyt, a két állam együttműködését ösztönözzék”

– zárul a román külügyminisztérium közleménye.

„Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a két ország közötti együttműködés a kölcsönös tiszteleten alapuljon, hiszen az mindkét országnak és mindkét nemzetnek csak a javára válik. Mi a magunk részéről továbbra is erre fogunk törekedni, mindig őszintén, a tisztelet nyelvén fogunk beszélni terveinkről, céljainkról és a fennálló helyzet értékeléséről” – írta a Facebookon Szijjártó Péter hétfő délben arra a hírre reagálva, hogy a bukaresti magyar nagykövetet reggel a román külügyminisztériumba kérették.

Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét percről percre is közvetítettük, és azt is összefoglaltuk, hogy mi állt a szavai mögött. A legfontosabb kijelentéseit ebben a videóban is összegyűjtöttük (a videóban 1 perc 29 másodpercnél indul az Erdélyről szóló rész):

A magyar miniszterelnök beszédére adott román reakciókat a Transtelex ebben a cikkben gyűjtötte össze. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője szerint „Orbán úr úgy viselkedik, mint egy agitátor, nem mint egy kormányfő”, a szociáldemokraták európai parlamenti képviselője pedig arról beszélt, Orbán illiberális politikája kudarcra van ítélve, és ezzel egyre inkább elszigeteli az országot a nyugati értékektől. De még az Orbánt egyébként kedvelő román szélsőjobb is kritizálta a magyar miniszterelnököt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!