Iohannis keményen odaszólt azoknak a tanároknak, akik folytatnák a sztrájkot

2023. június 1. – 16:37

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány teljesítette a kéréseiket, ezért a tanügyi alkalmazottaknak nincs okuk arra, hogy folytassák a sztrájkot, jelentette ki Klaus Iohannis román államfő csütörtökön a Moldovai Köztársaság fővárosában, ahol az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján vesz részt. „Hogy meri bárki is akadályozni az országos felmérőket? Egy egész generáció várja, hogy érettségizhessen és beiratkozzon egyetemre” – idézte az elnököt a G4media.

A kormány csütörtökön elfogadott egy kormányrendeletet, amelynek értelmében június 1-től bruttó 1000 lejjel emelkedik a tanárok és bruttó 400 lejjel a kisegítő személyzet fizetése, illetve a pedagógusok fizetése az országos bruttó átlagbérhez igazodik, de ez a béremelés csak szakaszosan valósulna meg, három év alatt. A kormány ezzel lezártnak tekinti a tárgyalásokat a tanügyi szakszervezetekkel, pedig azok még szerda este jelezték, hogy ezzel a kormányrendelettel nem értenek egyet, kevésnek találják a béremelést, illetve azt is kifogásolták, hogy az új bértörvényben előírt fizetésemelés csak három év alatt valósulna meg. A csütörtöki kormányülés után a szakszervezeti vezetők közölték, hogy a tiltakozó akciókat folytatják.

Klaus Iohannis csütörtök délután azt mondta, a politikai osztály a rendszerváltás után elhanyagolta az oktatást, és az ő elnöki projektje, a Képzett Románia volt az első, amelyik ismét megfelelő figyelmet szentelt neki. Azt is hangsúlyozta, megérti, hogy a tanárok felháborodtak, amikor a tanügyi törvény tervezetéből kivették a fizetésekre vonatkozó részt, és úgy gondolja, hogy a követeléseik jogosak.

Miután kiemelte a saját szerepét a szakszervezetek és a kormány közötti tárgyalások előremozdításában, Iohannis kifejtette, hogy a csütörtöki kormányrendelet a tanárok két fontos kérését teljesíti: garantálja, hogy a tanári bértáblák kiindulópontja az országos bruttó átlagbér lesz, illetve addig is, míg az új bértörvény életbe lép, az oktatók havi 1000 lejes fizetésemelést kapnak. Az államfő pozitívumként említette azt is, hogy a kormányrendelet leszögezi, hogy a béremelés 40 százaléka már 2024-ben megvalósul, noha a szakszervezetek többek között éppen ezt kifogásolták.

Iohannis szerint „a sztrájk kissé sokáig tartott”. Megjegyezte, reméli, hogy a tanárok megértették az üzenetet és kedden visszatérnek az osztálytermekbe, mert már nincs miért sztrájkolniuk.

Az államfő Képzett Románia projektje a sokat vitatott oktatási törvények alapja. A kormány tervezeteit számos módosítással nemrég elfogadta a parlament, de az ellenzék alkotmányossági kifogást emelt ellenük. A Transtelexnek nyilatkozó szakértő szerint a közoktatási törvény ellentmondásos, és csak komoly költségvetéssel együtt jelenthetne valós előrelépést.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!