Zelenszkij Moldovában: Oroszország megállíthatja az ukrajnai háborút, ha kivonul a megszállt területekről

2023. június 1. – 11:44

Zelenszkij Moldovában: Oroszország megállíthatja az ukrajnai háborút, ha kivonul a megszállt területekről
Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt Maia Sandu moldovai államfő fogadja június 1-én az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján – Fotó: George Călin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elsőként érkezett meg csütörtökön a Moldovai Köztársaság fővárosába a 47 vezető közül, akik az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján vesznek részt. A Maia Sandu moldovai elnökkel közös sajtótájékoztatóján Zelenszkij újságírói kérdésre azt mondta, a háború addig tart, amíg Ukrajna nem győz, és hozzátette, Oroszország megállíthatja ezt a háborút, ha kivonul a megszállt ukrajnai területekről.

A Moldovai Köztársaság a házigazdája az Európai Politikai Közösség második csúcstalálkozójának, amely elemzők szerint egyfajta diplomáciai erődemonstráció is Oroszország ellen. A rendezvényt Kisinyovtól 35 kilométerre, a bulboacai Mimi-kastélyban tarják, számolt be a News.ro.

A hivatalos napirend szerint déli 12 óráig zajlik a küldöttségek fogadása, ezután fél órás találkozó következik, majd a csoportkép elkészítése után az egyes munkacsoportok tárgyalnak többek között biztonságpolitikai és energetikai kérdésekről. A délután folyamán kétoldali találkozókat szerveznek a jelenlévő vezetők között, majd 17 órakor közös sajtótájékoztató következik.

A találkozó, amelyet Franciaország kezdeményezésére és logisztikai támogatásával szerveztek meg, alkalmat ad többek között az Azerbajdzsán és Örményország közötti, illetve a Koszovóban kialakult feszült helyzet megbeszélésére is. A meghívottak között vannak a 27 uniós tagállam és további 20 partnerország első emberei, illetve az Európai Bizottság, az Európa Tanács és az Európai Parlament vezetői is. A vasárnap újraválasztott Recep Tayyip Erdoğan az utolsó pillanatban lemondta a részvételt a Kisinyov melletti találkozón, írta meg a Politico.

A csúcs idejére Moldova légterét lezárták, és a legtöbb meghívott még csütörtökön elhagyja az országot, számolva a biztonsági kockázatokkal.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!