Zelenszkij Moldovában: Oroszország megállíthatja az ukrajnai háborút, ha kivonul a megszállt területekről

2023. június 1. – 11:44

Zelenszkij Moldovában: Oroszország megállíthatja az ukrajnai háborút, ha kivonul a megszállt területekről
Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt Maia Sandu moldovai államfő fogadja június 1-én az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján – Fotó: George Călin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elsőként érkezett meg csütörtökön a Moldovai Köztársaság fővárosába a 47 vezető közül, akik az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján vesznek részt. A Maia Sandu moldovai elnökkel közös sajtótájékoztatóján Zelenszkij újságírói kérdésre azt mondta, a háború addig tart, amíg Ukrajna nem győz, és hozzátette, Oroszország megállíthatja ezt a háborút, ha kivonul a megszállt ukrajnai területekről.

A Moldovai Köztársaság a házigazdája az Európai Politikai Közösség második csúcstalálkozójának, amely elemzők szerint egyfajta diplomáciai erődemonstráció is Oroszország ellen. A rendezvényt Kisinyovtól 35 kilométerre, a bulboacai Mimi-kastélyban tarják, számolt be a News.ro.

A hivatalos napirend szerint déli 12 óráig zajlik a küldöttségek fogadása, ezután fél órás találkozó következik, majd a csoportkép elkészítése után az egyes munkacsoportok tárgyalnak többek között biztonságpolitikai és energetikai kérdésekről. A délután folyamán kétoldali találkozókat szerveznek a jelenlévő vezetők között, majd 17 órakor közös sajtótájékoztató következik.

A találkozó, amelyet Franciaország kezdeményezésére és logisztikai támogatásával szerveztek meg, alkalmat ad többek között az Azerbajdzsán és Örményország közötti, illetve a Koszovóban kialakult feszült helyzet megbeszélésére is. A meghívottak között vannak a 27 uniós tagállam és további 20 partnerország első emberei, illetve az Európai Bizottság, az Európa Tanács és az Európai Parlament vezetői is. A vasárnap újraválasztott Recep Tayyip Erdoğan az utolsó pillanatban lemondta a részvételt a Kisinyov melletti találkozón, írta meg a Politico.

A csúcs idejére Moldova légterét lezárták, és a legtöbb meghívott még csütörtökön elhagyja az országot, számolva a biztonsági kockázatokkal.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!