Az oktatásban dolgozók nem fogadják el a kormány ajánlatát, tovább folytatódik a sztrájk

2023. május 31. – 20:13

Az oktatásban dolgozók nem fogadják el a kormány ajánlatát, tovább folytatódik a sztrájk
Az oktatási szakszervezetek képviselői a Victoria-palotában – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Nem fogadják el a kormány ajánlatát a tanügyi szakszervezetek – jelentették be a kormánnyal folytatott szerda esti tárgyalások után az oktatási szakszervezetek képviselői. Mind a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének, mind a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetségnek tagsága elutasította a kormány szerda délutáni ajánlatát, így tovább folytatódik a tanügyi dolgozók sztrájkja.

A tanügyben dolgozók leginkább az új bértörvény szerinti fizetésemelések három éves fokozatos bevezetését kifogásolták, a munkavállalók azt szeretnék, ha egyszerre megkapnák azt. A szakszervezeti vezetők mindenkit türelemre intettek, állításuk szerint keddre (az ortodox pünkösd után ekkor térnek vissza a közalkalmazottak a munkába, addig 5 szabadnap következik) meg fognak egyezni.

A kormány tájékoztatása szerint a következő ajánlatot tették szerdán a tanároknak:

  • A kormány sürgősségi kormányrendeletet fogad el a 2017/153-es törvényben előírt havi bruttó fizetés 1000 lejes emeléséről. A sürgősségi rendeletben foglalt intézkedéseket 2023. június elsejétől fogják alkalmazni.
  • Az oktatásban dolgozó nem tanári személyzet fizetését bruttó 400 lejjel emelnék meg.
  • 2024. január elsejétől már az új bértörvényt fogják figyelembe venni a fizetések meghatározásánál. Eszerint egy kezdő tanár/egyetemi tanársegéd fizetését a bruttó átlagbérhez igazítják, és ez lesz az oktatási bértábla referenciapontja.
  • A fizetésemeléseket az új bértörvény hatályba lépésétől számítva három év alatt fokozatosan vezetik be, és 2024-ben az előirányzott teljes béremelés 40 százalékát megkapják majd a tanügyi alkalmazottak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!