Megtámadja az alkotmánybíróságon az újonnan megszavazott oktatási törvényeket az USR és a Jobboldal Ereje

2023. május 24. – 12:33

Másolás

Vágólapra másolva

Megtámadta az alkotmánybíróságon a hétfőn megszavazott oktatási törvényeket az USR és a Jobboldal Ereje – írja a pártok közleménye alapján a G4Media. Az említett pártok szerint már a törvények elfogadásának eljárása is alkotmánysértő volt.

Emlékeztetnek, a Velencei Bizottság a jogállamiságról szóló jelentésében megállapította, hogy a törvények elfogadására vonatkozó előírások tiszteletben tartása alapvető fontosságú a jogállamiság és a demokratikus értékek tiszteletben tartásának biztosítékaként.

Azt állítják, hogy mind a közoktatási, mind a felsőoktatási törvényben számos alkotmányellenes rendelkezés található, a legsúlyosabbak a gyermekek oktatáshoz való jogának a korlátozása és a jogegyenlőség elvének a megsértése.

„Különbséget tesz a jó anyagi lehetőségekkel rendelkező diákok és a szegények között, akik nem engedhetik meg maguknak a magánórákat a középiskolákba párhuzamosan szervezett felvételikhez. Különbséget tesz azok között a gyerekek között, akik olyan iskolákban tanulnak, ahol meleg ételt kapnak, és azok között, akiknek nincs ilyen szerencséjük. Különbséget tesz azok között a gyerekek között, akik olyan iskolákba járnak, amelyek felbérelhetnek egy biztonsági szolgálatot, és azok között, akik ilyen magán biztonsági szolgálat nélküli iskolába járnak” – idézik Ștefan Pălăriet, az USR képviselőjét. A párt szerint továbbá alkotmányellenes a tanulók kicsapásának lehetősége, a középiskolai felvételivel kapcsolatos szabályok, illetve az oktatáshoz való hozzáférés életkor szerinti korlátozása.

A felsőoktatási törvényben azt kifogásolják például, hogy a törvény értelmében a helyi közlekedési járatokat csak a 30 éven aluliak vehetik igénybe kedvezményesen.

Mindkét törvény esetében a jogbiztonság, a kiszámíthatóság és a szabályok egyértelműsége elvének megsértésére hivatkoznak az ellenzéki pártok, mivel az elfogadott jogszabályok jogalkotási hiányosságokat tartalmaznak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!