Megtámadja az alkotmánybíróságon az újonnan megszavazott oktatási törvényeket az USR és a Jobboldal Ereje

2023. május 24. – 12:33

Másolás

Vágólapra másolva

Megtámadta az alkotmánybíróságon a hétfőn megszavazott oktatási törvényeket az USR és a Jobboldal Ereje – írja a pártok közleménye alapján a G4Media. Az említett pártok szerint már a törvények elfogadásának eljárása is alkotmánysértő volt.

Emlékeztetnek, a Velencei Bizottság a jogállamiságról szóló jelentésében megállapította, hogy a törvények elfogadására vonatkozó előírások tiszteletben tartása alapvető fontosságú a jogállamiság és a demokratikus értékek tiszteletben tartásának biztosítékaként.

Azt állítják, hogy mind a közoktatási, mind a felsőoktatási törvényben számos alkotmányellenes rendelkezés található, a legsúlyosabbak a gyermekek oktatáshoz való jogának a korlátozása és a jogegyenlőség elvének a megsértése.

„Különbséget tesz a jó anyagi lehetőségekkel rendelkező diákok és a szegények között, akik nem engedhetik meg maguknak a magánórákat a középiskolákba párhuzamosan szervezett felvételikhez. Különbséget tesz azok között a gyerekek között, akik olyan iskolákban tanulnak, ahol meleg ételt kapnak, és azok között, akiknek nincs ilyen szerencséjük. Különbséget tesz azok között a gyerekek között, akik olyan iskolákba járnak, amelyek felbérelhetnek egy biztonsági szolgálatot, és azok között, akik ilyen magán biztonsági szolgálat nélküli iskolába járnak” – idézik Ștefan Pălăriet, az USR képviselőjét. A párt szerint továbbá alkotmányellenes a tanulók kicsapásának lehetősége, a középiskolai felvételivel kapcsolatos szabályok, illetve az oktatáshoz való hozzáférés életkor szerinti korlátozása.

A felsőoktatási törvényben azt kifogásolják például, hogy a törvény értelmében a helyi közlekedési járatokat csak a 30 éven aluliak vehetik igénybe kedvezményesen.

Mindkét törvény esetében a jogbiztonság, a kiszámíthatóság és a szabályok egyértelműsége elvének megsértésére hivatkoznak az ellenzéki pártok, mivel az elfogadott jogszabályok jogalkotási hiányosságokat tartalmaznak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!