Elfogadta a kormány a kifogásolt rendeletet, folytatódik a tanügyi sztrájk

2023. június 1. – 14:24

Elfogadta a kormány a kifogásolt rendeletet, folytatódik a tanügyi sztrájk
Az oktatásban dolgozók kedden Románia-szerte utcára vonultak – Fotó: Octav Ganea / Inquam

Másolás

Vágólapra másolva

Folytatódik a tanügyi sztrájk Romániában, miután csütörtökön a kormány elfogadta azt a sürgősségi rendeletet, amellyel a szakszervezetek nem értettek egyet.

Az oktatási szakszervezetek csütörtökön elutasították a kormány ajánlatát a tiltakozások befejezésére vonatkozóan, a tanügyben folytatódik a sztrájk – jelentették be csütörtökön a szakszervezeti vezetők a kormánnyal folytatott konzultációk után az Agerpres szerint.

A csütörtöki kormányülés végén a munkaügyi miniszter jelentette be, hogy bár a közoktatásban dolgozók elutasították, a kormány elfogadta, hogy június 1-től bruttó 1000 lejjel emelkedjen a tanárok és bruttó 400 lejjel a kisegítő személyzet fizetése. Ez nettó 585 lej béremelést jelent a tanárok, és nettó 250 lejt a kisegítő személyzet esetében, számolta ki az Edupedu.ro. Emellett a jövőre hatályba lépő új közalkalmazotti bértörvény szerint a kezdő pedagógusok fizetése nem lesz kisebb az országos bruttó átlagbérnél, a fizetéseket azonban több szakaszban emelik 2026-ig.

Nicolae Ciucă miniszterelnök még a kormányülés előtt azt mondta, a kormány nem tudja egyetlen határozattal jóvá tenni az oktatási rendszerben 30 év alatt felgyülemlett igazságtalanságokat és egyenlőtlenségeket, de a csütörtöki sürgősségi rendelet radikálisan megváltoztatja a tanügyi bérezés rendszerét. Az oktatási rendszerben dolgozók, körülbelül 330 000 személy lesz az első haszonélvezője az új bértáblának – mutatott rá.

„Itt az ideje felismerni, hogy Románia ma már nem engedheti meg magának, hogy a tanárokat és a diákokat távol tartsa az iskolától. Ezek nagyon fontos pillanatok a nyolcadik osztályos gyermekek számára, fontos pillanatok a gimnáziumot befejező fiatalok számára, akiknek érettségi vizsgát kell tenniük. Ezek olyan kérdések, amelyeket szem előtt tartottunk és tartunk, hogy visszatérjünk normalitásba, és biztosítsuk a romániai oktatás egész átalakítási és modernizációs folyamatának koherenciáját” – tette hozzá a kormányfő.

Nicolae Ciucă meggyőződését fejezte ki, hogy ez a döntés és az oktatási szakszervezetek képviselőivel való újabb egyeztetés visszaadja a gyermekeknek „a reményt egy jobb jövőhöz”. Elismételte ugyanakkor, hogy az oktatás az egészségüggyel együtt a kormány prioritásai közé tartozik.

A szakszervezetek szerda este már közölték, hogy nem értenek egyet a kormány ajánlatával, kevésnek találják a bruttó 1000 lejes béremelést, illetve azt is kifogásolták, hogy az új bértörvényben előírt fizetésemelés csak három év alatt valósulna meg.

A kormányülés utáni egyeztetésről távozva a tanügyi szakszervezetek vezetői a Hotnews.ro szerint azt mondták, továbbra is elutasítják a kormány ajánlatát, és folytatni fogják a tiltakozó akciókat, de a tanárok azok, akik majd kedden döntenek arról, hogy visszatérnek-e az osztálytermekbe vagy sem.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!