Elfogadta a kormány a kifogásolt rendeletet, folytatódik a tanügyi sztrájk

2023. június 1. – 14:24

Elfogadta a kormány a kifogásolt rendeletet, folytatódik a tanügyi sztrájk
Az oktatásban dolgozók kedden Románia-szerte utcára vonultak – Fotó: Octav Ganea / Inquam

Másolás

Vágólapra másolva

Folytatódik a tanügyi sztrájk Romániában, miután csütörtökön a kormány elfogadta azt a sürgősségi rendeletet, amellyel a szakszervezetek nem értettek egyet.

Az oktatási szakszervezetek csütörtökön elutasították a kormány ajánlatát a tiltakozások befejezésére vonatkozóan, a tanügyben folytatódik a sztrájk – jelentették be csütörtökön a szakszervezeti vezetők a kormánnyal folytatott konzultációk után az Agerpres szerint.

A csütörtöki kormányülés végén a munkaügyi miniszter jelentette be, hogy bár a közoktatásban dolgozók elutasították, a kormány elfogadta, hogy június 1-től bruttó 1000 lejjel emelkedjen a tanárok és bruttó 400 lejjel a kisegítő személyzet fizetése. Ez nettó 585 lej béremelést jelent a tanárok, és nettó 250 lejt a kisegítő személyzet esetében, számolta ki az Edupedu.ro. Emellett a jövőre hatályba lépő új közalkalmazotti bértörvény szerint a kezdő pedagógusok fizetése nem lesz kisebb az országos bruttó átlagbérnél, a fizetéseket azonban több szakaszban emelik 2026-ig.

Nicolae Ciucă miniszterelnök még a kormányülés előtt azt mondta, a kormány nem tudja egyetlen határozattal jóvá tenni az oktatási rendszerben 30 év alatt felgyülemlett igazságtalanságokat és egyenlőtlenségeket, de a csütörtöki sürgősségi rendelet radikálisan megváltoztatja a tanügyi bérezés rendszerét. Az oktatási rendszerben dolgozók, körülbelül 330 000 személy lesz az első haszonélvezője az új bértáblának – mutatott rá.

„Itt az ideje felismerni, hogy Románia ma már nem engedheti meg magának, hogy a tanárokat és a diákokat távol tartsa az iskolától. Ezek nagyon fontos pillanatok a nyolcadik osztályos gyermekek számára, fontos pillanatok a gimnáziumot befejező fiatalok számára, akiknek érettségi vizsgát kell tenniük. Ezek olyan kérdések, amelyeket szem előtt tartottunk és tartunk, hogy visszatérjünk normalitásba, és biztosítsuk a romániai oktatás egész átalakítási és modernizációs folyamatának koherenciáját” – tette hozzá a kormányfő.

Nicolae Ciucă meggyőződését fejezte ki, hogy ez a döntés és az oktatási szakszervezetek képviselőivel való újabb egyeztetés visszaadja a gyermekeknek „a reményt egy jobb jövőhöz”. Elismételte ugyanakkor, hogy az oktatás az egészségüggyel együtt a kormány prioritásai közé tartozik.

A szakszervezetek szerda este már közölték, hogy nem értenek egyet a kormány ajánlatával, kevésnek találják a bruttó 1000 lejes béremelést, illetve azt is kifogásolták, hogy az új bértörvényben előírt fizetésemelés csak három év alatt valósulna meg.

A kormányülés utáni egyeztetésről távozva a tanügyi szakszervezetek vezetői a Hotnews.ro szerint azt mondták, továbbra is elutasítják a kormány ajánlatát, és folytatni fogják a tiltakozó akciókat, de a tanárok azok, akik majd kedden döntenek arról, hogy visszatérnek-e az osztálytermekbe vagy sem.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!