Elfogadta a szenátus az oktatási törvényeket

2023. május 22. – 22:23

Másolás

Vágólapra másolva

Döntő házként elfogadta a szenátus hétfőn a közoktatási törvény és a felsőoktatási törvény tervezetét is. A közoktatási törvény tervezete 81 támogató és 28 ellenszavazatot kapott, a felsőoktatási törvény tervezete 79 támogató és 28 ellenszavazatot. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje alkotmánybírósághoz fordul.

Az USR és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) több ízben is kérte, hogy küldjék vissza a közoktatási törvény tervezetét az oktatási bizottsághoz, igénylésüket azonban elutasították. A két ellenzéki alakulat a törvénytervezetek ellen szavazott, írta az Agerpres.

Míg Ligia Deca oktatási miniszter szerint az új közoktatási törvény hozzájárul majd az iskolaelhagyás, a funkcionális analfabetizmus visszaszorításához és tanulóközpontú oktatást eredményez, a felsőoktatási törvény pedig felzárkóztatja majd a fiatalokat a munkaerőpiachoz, az USR hétfő este a G4media szerint bejelentette, hogy a Jobboldal Ereje párttal együtt megtámadják a két új törvényt az alkotmánybíróságon, mert szerintük az oktatási törvények sértik többek között az oktatáshoz, a magánélethez, a köztulajdonhoz való jogot és egy sor formai és tartalmi hibát is tartalmaznak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!