Elfogadta a szenátus az oktatási törvényeket

2023. május 22. – 22:23

Másolás

Vágólapra másolva

Döntő házként elfogadta a szenátus hétfőn a közoktatási törvény és a felsőoktatási törvény tervezetét is. A közoktatási törvény tervezete 81 támogató és 28 ellenszavazatot kapott, a felsőoktatási törvény tervezete 79 támogató és 28 ellenszavazatot. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje alkotmánybírósághoz fordul.

Az USR és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) több ízben is kérte, hogy küldjék vissza a közoktatási törvény tervezetét az oktatási bizottsághoz, igénylésüket azonban elutasították. A két ellenzéki alakulat a törvénytervezetek ellen szavazott, írta az Agerpres.

Míg Ligia Deca oktatási miniszter szerint az új közoktatási törvény hozzájárul majd az iskolaelhagyás, a funkcionális analfabetizmus visszaszorításához és tanulóközpontú oktatást eredményez, a felsőoktatási törvény pedig felzárkóztatja majd a fiatalokat a munkaerőpiachoz, az USR hétfő este a G4media szerint bejelentette, hogy a Jobboldal Ereje párttal együtt megtámadják a két új törvényt az alkotmánybíróságon, mert szerintük az oktatási törvények sértik többek között az oktatáshoz, a magánélethez, a köztulajdonhoz való jogot és egy sor formai és tartalmi hibát is tartalmaznak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!