Revizonistának nevezte és visszautasította Románia leendő miniszterelnöke Novák Katalin gesztusát

2023. május 29. – 14:22

Másolás

Vágólapra másolva

Mint írtuk, Novák Katalin magyar köztársasági elnök legutolsó erdélyi látogatása ismét diplomáciai feszültséget keltett. A román külügyminisztérium tegnap felvette a kapcsolatot Magyarország bukaresti nagykövetével a „nem megfelelő nyilvános üzenetek miatt”.

Novák szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, azt követően jelent meg Facebook-oldalán egy videó, amelyben a székely himnusz első szakasza hangzik el. Címként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk” sort emelte ki Magyarország elnöke.

A külügyminisztérium közleménye után Marcel Ciolacu, a legnagyobb romániai politikai alakulat, a Szociáldemokrata Párt elnöke is megszólalt, aki revizionistának és feszültségkeltőnek nevezte Novák Katalin gesztusát. Ciolacu jelenleg a képviselőház elnöki tisztségét tölti be, a kormánypártok közötti korábbi alku értelmében pedig ő lesz a következő miniszterelnök oly módon, hogy lényegében cserélnek a jelenlegi kormányfővel, Nicolae Ciucával, a koalíciós partner Nemzeti Liberális Párt elnökével. A váltásnak pénteken kellett volna megtörténnie, de a tanügyi sztrájk miatt elhalasztották. A kormánynak tagja még a két nagy párton kívül az RMDSZ is.

Cioacu hétfőn dél körül a következő szöveget posztolta a Facebook-oldalán:

„Határozottan visszautasítom Novák Katalin magyar köztársasági elnök asszony gesztusát, aki egy romániai vallási zarándoklat során teljesen elfogadhatatlan, revizionista kijelentéseket tett Erdélyről.


Az egész világ megtudta, hogy a román toleráns nép, amely tudja, hogyan kell vendégeit szeretettel fogadni. De mindennek vannak határa! A románok nem fogják tovább tűrni, hogy egy magyarországi közméltóság hazánkba jöjjön és ilyen kihívó, társadalmi feszültségeket generáló kijelentéseket tegyen! Mi normális kapcsolatot akarunk a szomszédos országgal, de ez nem jelenti azt, hogy hallgatnunk kell az ilyen botrányos helyzetekben. Novák asszony, ne aggódjon! Isten soha nem fogja megengedni, hogy Erdélynek más sorsa legyen, mint ami románok millióinak vérével íródott: a román nemzet lelke marad örökké.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!