A Kölcsey-szobor eltávolítására szólították fel a nagykárolyi polgármesteri hivatalt

2023. április 26. – 18:32

A Kölcsey-szobor eltávolítására szólították fel a nagykárolyi polgármesteri hivatalt
Kölcsey Ferenc nagykárolyi szobra – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Törvénytelenül állítottak szobrot Kölcsey Ferencnek, a Himnusz költőjének Nagykárolyban, állítja a Szatmárnémeti Kulturális Igazgatóság, ezért felszólította a nagykárolyi önkormányzatot, hogy a szobrot bontsa le, és a közteret rendezze vissza az eredeti állapotba.

A szobrot Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, Novák Katalin magyar köztársasági elnök és más RMDSZ-es parlamenti képviselők és helyi tisztségviselők jelenlétében avatták fel április 12-én. A feszültséggel és nacionalista bekiabálásokkal tarkított avató lejártával sem ért véget a szobor körüli cécó. Először megbírságolták az önkormányzatot, majd egyenesen az emlékmű lebontására szólították fel. Mindez arra vezethető vissza, hogy az önkormányzat állítólag nem tartotta be azokat a feltételeket, amelyekhez emlékmű-bizottság a szoborállítást kötötte.

A köztéri emlékművek országos bizottsága kedvezően véleményezte a Kölcsey-szobor köztérre való kihelyezését, de azt kérte, hogy az ülő Kölcsey és a mellette lévő oszlopból álló kompozíciót gondolják át, és a két talapzat készüljön egy másik anyagból a bemutatotthoz képest.

A Transtelex megkeresésére Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere elmondta, a kérést nem érezte kötelező érvényűnek, inkább ajánlásként volt megfogalmazva, azzal a tartalommal, hogy a természetes sziklatalapzat helyett kőtalapzatot használjanak. Ráadásul az avatás előtt egy héttel kapták kézhez a bizottság átiratát, ezért nem is gondolkodtak abban, hogy a meglévő talapzatokat lecseréljék, és más megoldást keressenek.

A szoboravató április 12-ére volt időzítve, azonban április 10-én a Szatmár Megyei Kulturális Igazgatóságon feljelentést tett egy nagykárolyi román újságíró, amiatt, hogy a polgármesteri hivatal nem tartotta be azokat a kéréseket, amelyeket a bukaresti műemlékbizottság eljuttatott az önkormányzathoz.

A feljelentésre reagálva a megyei kulturális igazgatóság helyszíni szemlét végzett, és megállapította, hogy a talapzatokat valóban nem cserélték le, illetve a szoborkompozícióhoz tartozó oszlopon egy magyar nyelvű felirat is látható (Győrfi Lajos szobrászművész alkotásán Kölcsey nevén kívül a Himnusz harmadik sora – a „Nyújts feléje védő kart” – szerepel az Erkel Ferenc zeneművéből származó kottarészlettel együtt), amelyről nem tettek említést az engedélykéréskor. A műemlékbizottság által előírt feltételek be nem tartása miatt még április 11-én, tehát a szoboravató előtt egy nappal a nagykárolyi városháza 10 ezer lejes bírságot kapott, de Kovács Jenő polgármester szerint erről is csak a szoboravató ünnepség után szereztek tudomást.

Azonban a kulturális igazgatóság úgy érezte, hogy a bírság nem elegendő, és arról értesítette az önkormányzatot, hogy elrendeli „a szobor lebontását és a köztérnek az eredeti állapotába való helyreállítását”.

Nagykároly polgármestere szerint a nevezett intézmény nem rendelhet el ilyesmit azon egyszerű oknál fogva, hogy nem tartozik a hatáskörébe. „Ne feledjük, a bukaresti műemlékbizottság megadta az engedélyt a szobor felállítására, ugyanakkor, ha azzal a szankcióval akarnak sújtani utólag, hogy mégis eltávolítsák a Kölcsey-szobrot, ahhoz jogerős bírósági határozat szükséges” – részletezte a Transtelexnek Kovács Jenő, hozzátéve, hogy a polgármesteri hivatal ügyvédje már dolgozik azon, hogy a Szatmár Megyei Kulturális Igazgatóság határozata ellen fellebbezzen.

Kovács azt is részletezte, hogy számára sok minden érthetetlen és logikátlan ebben a történetben, mert bevallása szerint az ügyben a nagykárolyi polgármesteri hivatal jóhiszeműen járt el. Ugyanakkor elismerte, lehet ez a bonyodalom elkerülhető lett volna, ha a bukaresti jóváhagyás után megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy talapzat nélkül helyezzék ki a köztérre a szobrot. „A művész sem akarta, mert ez volt az eredeti koncepció, és mi is úgy gondoltuk, hogy az ülő Kölcseyhez nem volna méltó, ha nem egy magaslaton foglalna helyet” – magyarázta Kovács Jenő.

A bukaresti román sajtó, amint kiderült, hogy a szatmári kulturális igazgatóság eltávolíttatná a szobrot, Lucian Romașcanu kulturális minisztert kérdezte meg arról, hogy lehetséges-e. A tárcavezető a Libertateának elmondta, tájékoztatták a nagykárolyi városházával szemben kiszabott szankcióról, és hangsúlyozta, hogy ez „a hatályos jogszabályoknak megfelelő döntés”.

A polgármester úgy véli, hogy ha világosan elmagyarázzák a bíróságon szempontjaikat, akkor világossá fog válni mindenki számára, hogy amit a műemlékbizottság kért, az badarság. A bíróság fogja eldönteni, hogy kinek van igaza „Csak egy jogerős bírósági döntés törölhet el bármit is. Senki más. Sem a megyei tanács, sem a polgármester. A szoboreltávolítási határozatnak nincs jogi értéke. Fellebbezni fogunk ellene, ez elvi kérdés. Mi nem hibáztunk” – zárta le a történetet az elöljáró.

Radu-Tiberiu Roca, Szatmár megye prefektusa nem vett részt az április 12-i eseményeken, amikor felavatták az emlékművet, a szobor ügyében hozott döntésről Zamfir Vasile Danciu, a Szatmár Megyei Kulturális Igazgatóság ügyvezető igazgatója tájékoztatta őt. „Nem jártam Nagykárolyban, de tudom, hol van az emlékmű, láttam képeken. A polgármester sem hívott fel, csak azt tudom, amit a kulturális igazgatóság közölt velem. Azt akarom, hogy tartsák tiszteletben a törvényt” – nyilatkozta a prefektus a román sajtónak.

„Soha nem láttam még ilyen döntést” – nyilatkozta a Libertateának Turós Loránd. Elismerte, hogy nem tudja, miből készült a talapzat, de szeretné megkérni a kulturális minisztériumot, hogy ellenőrizze, a megye többi műemléke rendelkezik-e a szükséges engedélyekkel. „Azt látjuk, hogy sajnos politikai színezetet kapott ez az esemény” – fejezte ki elégedetlenségét az RMDSZ szenátora.

A szobrot április 12-én Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke avatta fel, beszédét azonban alig lehetett hallani a román nacionalista tüntetők tiltakozása miatt. Az esemény végén megpróbálták le is köpni Novák Katalint, aki valami okból kifolyólag éppen az ellene tüntetők tömegén keresztül akart távozni. A tüntetők, akik a Nemzet Útja (Calea Neamului) felhívására érkeztek a helyszínre, azt sérelmezték, hogy Novák Katalin köztársasági elnök, az esemény díszvendége „provokálja a románokat” azzal, hogy „egy magyar politikus” szobrát leplezi le Romániában.

Nagykároly polgármestere később megköszönte a város románságának, hogy nem reagáltak a provokációkra, szerinte ugyanis a Novák Katalint kifütyülő 30-40 fős csoport „nem azonosítható a román néppel”, mivel csak „egy maroknyi rendbontó” volt.

Adrian Cozma liberális parlamenti képviselő, aki egyébként többször kérte az az RMDSZ kormányról való leváltását, Facebook-oldalán azt fejtegette, hogy Novák Katalin köztársasági elnök és az RMDSZ a felelős a nagykárolyi szoboravató incidensei miatt. Szerinte a köztársasági elnök tudatosan áthágta a biztonsága és a konfliktus érdekében meghozott intézkedéseket, amivel valóságos káoszt teremtett a helyszínen.

A Transtelexen egy véleménycikkben arról is írtunk a szoboravatást követően, hogy a szervezők nem készítették elő megfelelően a rendezvényt, mert ha előzetesen ismeretterjesztő kampányt indítottak volna a román nyelvű médiában arról, hogy ki is volt tulajdonképpen Kölcsey – az egykori Szatmár vármegye országgyűlési képviselője és főjegyzője –, akkor szimpatikussá válhatott volna a románok körében is, ezzel pedig akár elejét is lehetett volna venni a rossz ízű, soviniszta cirkusznak.

Ezt támasztja alá, hogy Marchiș Cristian aktivista Kölcseyről szóló posztját rengetegen osztották meg és kommentálták, románok és magyarok egyaránt. A hozzászólások túlnyomó többsége pozitív volt, sokan köszönték, hogy végre román nyelven is olvashattak például arról, miként küzdött Kölcsey Wesselényi Miklóssal közösen a jobbágyfelszabadításért, ami nemcsak a magyar, de a román és más nemzetiségű szegény rétegek életének jobbá tételét is célozta. A Marchiș Cristiannal készült interjúnk itt olvasható.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!