Magyarellenes skandálás közepette avatott Kölcsey-szobrot Novák Katalin Nagykárolyban

2023. április 12. – 17:40

Magyarellenes skandálás közepette avatott Kölcsey-szobrot Novák Katalin Nagykárolyban
Román nacionalista tüntetők Nagykárolyban, a Kölcsey-szobor leleplezésén – Fotó: Olvasói fotó / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin avatta fel szerdán Kölcsey Ferenc ülőalakos szobrát Nagykárolyban, a Calea Neamului (Nemzet Útja) és vezetője, Mihai Tîrnoveanu tiltakozást szervezett a helyszínre. Az eseményen Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke is beszédet mondott. Élőben követtük az eseményt.

Csúszott a kezdés, feszült volt a hangulat a nagykárolyi Kölcsey-szobor körül

Több tucatnyi román nacionalista tüntető vonult fel a nagykárolyi polgármesteri hivatal előtt, ahol a program szerint 17 órától került volna sor Kölcsey Ferenc szobrának felavatására. A tiltakozók egy hatalmas nemzeti zászlót feszítettek ki és hazafias, valamint magyarellenes skandálással várják az esemény kezdetét. Azaz a díszvendég Novák Katalin, magyar köztársasági elnök megjelenését. A nacionalista hangulatkeltők egyébként az ő látogatását tartották a leginkább provokálónak. A tiltakozók a nemzeti színű kisebb-nagyobb zászlók mellett molinókat is hoztak magukkal, melyeken többnyire azt üzenik, hogy Erdély román föld és a románoké. A trikolórt lengetők kifütyülték Novákot, és azt skandálták: „Ez itt Románia, ez a mi országunk”, „Egyvalami örök: Erdély román föld!” feliratokkal.

A bejelentett kezdési időpont után 25 perccel sem kezdődött meg a leleplezési ünnepség: a tiltakozók kiabáltak, kolompoltak, a szervezők pedig, hogy elnyomják a zajt, a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű dalt játszatták a hangszórókból.

Kovács Jenő polgármester szólal fel a résztvevők és a tüntetők előtt – Fotó: Balog Zsolt / Turos Lóránd Facebook-oldala
Kovács Jenő polgármester szólal fel a résztvevők és a tüntetők előtt – Fotó: Balog Zsolt / Turos Lóránd Facebook-oldala

A rendezvény biztosítására nagy erőket mozgattak meg, rengeteg rendőr, csendőr biztosította az esemény helyszínét. A szobor környékét három órával a rendezvény előtt lezárták, csakis alapos ellenőrzést követően engedtek be résztvevőket. A képviselőik korábban sértőnek és irredenta aktusnak nevezték Novák Katalin látogatását.

Az ünnepség elkezdése után elsőként a polgármester szólalt fel

17.46 Az első sorban Novák és Kelemen Hunor mellett Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete is megjelent, egyházi méltóságok és Szatmár megye RMDSZ-es tanácselnöke, Pataki Csaba is ott volt. Kovács Jenő polgármester szólalt fel elsőként, aki arról beszélt, hogy Kölcsey szobrának igenis helye van a városban, mert ezer szállal kötődik a környékhez. Kölcsey a térség (az egykori Szatmár vármegye) országgyűlési képviselője volt, valamint megyei főjegyzőként is tevékenykedett Nagykárolyban. Kölcsey visszatért, emelte ki a polgármester, és üdvözölte, hogy Novák Katalin elvállalta a fővédnökséget. Azonban beszédét, alig lehetett hallani a skandálástól.

Kelemen Hunor beszéde

17.51. Az RMDSZ elnöke a polgármester után lépett a mikrofonhoz, ekkor még inkább felerősödött a nacionalista skandálás. Válaszul az avatóra összegyűlt hivatalosságok ütemes tapsba kezdtek. Kelemen az egykori nagykárolyi Kölcsey-szobor sorsát elevenítette fel, melyet súlyosan megrongáltak, levágták a fejét, a többi részét pedig végül beolvasztották. Kölcseyt méltatta, aki tudós, költő, és irodalomszervező volt egy személyben, valamint országos jelentőségű politikusa korának. „Haza és haladás” – idézte Kelemen a híres Kölcsey-jelmondatot, amelyet szerinte a 21. században is követni kell, mert ez a Himnusz szerzőjének öröksége a ma generációinak. Az RMDSZ elnökének magyar nyelvű beszédét végig hurrogás kísérte, a román nyelvű beszéd elkezdésekor elcsendesedett valamennyire a zajongás.

Kelemen Hunor leleplezi Kölcsey szobrát, Novák Katalin és a nagykárolyi polgármester társaságában – Fotó: Balog Zsolt / Kereskényi Gábor Facebook-oldala
Kelemen Hunor leleplezi Kölcsey szobrát, Novák Katalin és a nagykárolyi polgármester társaságában – Fotó: Balog Zsolt / Kereskényi Gábor Facebook-oldala

Novák Katalin beszéde

18.15. Az úristen a világ huzatos részét bízták ránk, magyarokra – mondta a köztársasági elnök, aki keleti, illetve nyugatról leskelődő, „liberálisnak mondott” veszélyekről beszélt.

„Farkasok közt” él a magyarság a határain belül, de nem enged a veszélyes ideológiáknak, fejtegette.

„Ki kell állnunk a közös múltunkért és a közös jövőnkért, mert nemcsak a közös jövőnk, de a közös múltunk is a tét” – mondta. „Éljünk bárhol is, mi magyarok egymásra mindig számíthatunk” – zárta szónoklatát. A köztársasági elnök beszéde alatt is folytatódott a nacionalista skandálás és a kolompolás.

Novák Katalin a tömegen keresztül távozik – Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala
Novák Katalin a tömegen keresztül távozik – Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala

18.18. Elszavalták a himnuszt, majd Novák Katalin leleplezte a szobrot. Utána ahhoz a kordonrészhez vonult, amely mögött a magyar résztvevők álltak és kezet fogott velük, majd szelfit is készített.

Amint a Transtelexen beszámoltunk róla, Nagykároly polgármestere, Kovács Jenő még a március 15-i beszédében jelentette be, hogy Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében leplezik le április 12-én Kölcsey Ferenc szobrát a Polgármesteri Hivatal épülete előtti téren. A PresaSM összefoglalója szerint a szoborállításról még tavaly márciusban döntött a városi tanács. A szobor Győrfi Lajos szobrászművész alkotása, és a Kézenfogva Testvéreinkkel Sárrétudvari Alapítvány kezdeményezésére a magyar kormány, a magyar-román határszakasz településeit összefogó Európa-kapu társulás és a nagykárolyi önkormányzat támogatásával valósul meg. „Szerdán, 17 órakor a polgármesteri hivatal előtt megmutatjuk Magyarországnak, hogy Románia nem egy kutyák nélkül falu. (…) Nem éneklik el a magyar himnuszt és nem állítanak szobrot a magyar himnusz szerzőjének a nemzeti méltóság reakciója nélkül!” – írta Mihai Tîrnoveanu, a Mișcarea Națională (Nemzeti Mozgalom) vezetője.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!