Magyarellenes skandálás közepette avatott Kölcsey-szobrot Novák Katalin Nagykárolyban

2023. április 12. – 17:40

Magyarellenes skandálás közepette avatott Kölcsey-szobrot Novák Katalin Nagykárolyban
Román nacionalista tüntetők Nagykárolyban, a Kölcsey-szobor leleplezésén – Fotó: Olvasói fotó / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin avatta fel szerdán Kölcsey Ferenc ülőalakos szobrát Nagykárolyban, a Calea Neamului (Nemzet Útja) és vezetője, Mihai Tîrnoveanu tiltakozást szervezett a helyszínre. Az eseményen Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke is beszédet mondott. Élőben követtük az eseményt.

Csúszott a kezdés, feszült volt a hangulat a nagykárolyi Kölcsey-szobor körül

Több tucatnyi román nacionalista tüntető vonult fel a nagykárolyi polgármesteri hivatal előtt, ahol a program szerint 17 órától került volna sor Kölcsey Ferenc szobrának felavatására. A tiltakozók egy hatalmas nemzeti zászlót feszítettek ki és hazafias, valamint magyarellenes skandálással várják az esemény kezdetét. Azaz a díszvendég Novák Katalin, magyar köztársasági elnök megjelenését. A nacionalista hangulatkeltők egyébként az ő látogatását tartották a leginkább provokálónak. A tiltakozók a nemzeti színű kisebb-nagyobb zászlók mellett molinókat is hoztak magukkal, melyeken többnyire azt üzenik, hogy Erdély román föld és a románoké. A trikolórt lengetők kifütyülték Novákot, és azt skandálták: „Ez itt Románia, ez a mi országunk”, „Egyvalami örök: Erdély román föld!” feliratokkal.

A bejelentett kezdési időpont után 25 perccel sem kezdődött meg a leleplezési ünnepség: a tiltakozók kiabáltak, kolompoltak, a szervezők pedig, hogy elnyomják a zajt, a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű dalt játszatták a hangszórókból.

Kovács Jenő polgármester szólal fel a résztvevők és a tüntetők előtt – Fotó: Balog Zsolt / Turos Lóránd Facebook-oldala
Kovács Jenő polgármester szólal fel a résztvevők és a tüntetők előtt – Fotó: Balog Zsolt / Turos Lóránd Facebook-oldala

A rendezvény biztosítására nagy erőket mozgattak meg, rengeteg rendőr, csendőr biztosította az esemény helyszínét. A szobor környékét három órával a rendezvény előtt lezárták, csakis alapos ellenőrzést követően engedtek be résztvevőket. A képviselőik korábban sértőnek és irredenta aktusnak nevezték Novák Katalin látogatását.

Az ünnepség elkezdése után elsőként a polgármester szólalt fel

17.46 Az első sorban Novák és Kelemen Hunor mellett Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete is megjelent, egyházi méltóságok és Szatmár megye RMDSZ-es tanácselnöke, Pataki Csaba is ott volt. Kovács Jenő polgármester szólalt fel elsőként, aki arról beszélt, hogy Kölcsey szobrának igenis helye van a városban, mert ezer szállal kötődik a környékhez. Kölcsey a térség (az egykori Szatmár vármegye) országgyűlési képviselője volt, valamint megyei főjegyzőként is tevékenykedett Nagykárolyban. Kölcsey visszatért, emelte ki a polgármester, és üdvözölte, hogy Novák Katalin elvállalta a fővédnökséget. Azonban beszédét, alig lehetett hallani a skandálástól.

Kelemen Hunor beszéde

17.51. Az RMDSZ elnöke a polgármester után lépett a mikrofonhoz, ekkor még inkább felerősödött a nacionalista skandálás. Válaszul az avatóra összegyűlt hivatalosságok ütemes tapsba kezdtek. Kelemen az egykori nagykárolyi Kölcsey-szobor sorsát elevenítette fel, melyet súlyosan megrongáltak, levágták a fejét, a többi részét pedig végül beolvasztották. Kölcseyt méltatta, aki tudós, költő, és irodalomszervező volt egy személyben, valamint országos jelentőségű politikusa korának. „Haza és haladás” – idézte Kelemen a híres Kölcsey-jelmondatot, amelyet szerinte a 21. században is követni kell, mert ez a Himnusz szerzőjének öröksége a ma generációinak. Az RMDSZ elnökének magyar nyelvű beszédét végig hurrogás kísérte, a román nyelvű beszéd elkezdésekor elcsendesedett valamennyire a zajongás.

Kelemen Hunor leleplezi Kölcsey szobrát, Novák Katalin és a nagykárolyi polgármester társaságában – Fotó: Balog Zsolt / Kereskényi Gábor Facebook-oldala
Kelemen Hunor leleplezi Kölcsey szobrát, Novák Katalin és a nagykárolyi polgármester társaságában – Fotó: Balog Zsolt / Kereskényi Gábor Facebook-oldala

Novák Katalin beszéde

18.15. Az úristen a világ huzatos részét bízták ránk, magyarokra – mondta a köztársasági elnök, aki keleti, illetve nyugatról leskelődő, „liberálisnak mondott” veszélyekről beszélt.

„Farkasok közt” él a magyarság a határain belül, de nem enged a veszélyes ideológiáknak, fejtegette.

„Ki kell állnunk a közös múltunkért és a közös jövőnkért, mert nemcsak a közös jövőnk, de a közös múltunk is a tét” – mondta. „Éljünk bárhol is, mi magyarok egymásra mindig számíthatunk” – zárta szónoklatát. A köztársasági elnök beszéde alatt is folytatódott a nacionalista skandálás és a kolompolás.

Novák Katalin a tömegen keresztül távozik – Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala
Novák Katalin a tömegen keresztül távozik – Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala

18.18. Elszavalták a himnuszt, majd Novák Katalin leleplezte a szobrot. Utána ahhoz a kordonrészhez vonult, amely mögött a magyar résztvevők álltak és kezet fogott velük, majd szelfit is készített.

Amint a Transtelexen beszámoltunk róla, Nagykároly polgármestere, Kovács Jenő még a március 15-i beszédében jelentette be, hogy Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében leplezik le április 12-én Kölcsey Ferenc szobrát a Polgármesteri Hivatal épülete előtti téren. A PresaSM összefoglalója szerint a szoborállításról még tavaly márciusban döntött a városi tanács. A szobor Győrfi Lajos szobrászművész alkotása, és a Kézenfogva Testvéreinkkel Sárrétudvari Alapítvány kezdeményezésére a magyar kormány, a magyar-román határszakasz településeit összefogó Európa-kapu társulás és a nagykárolyi önkormányzat támogatásával valósul meg. „Szerdán, 17 órakor a polgármesteri hivatal előtt megmutatjuk Magyarországnak, hogy Románia nem egy kutyák nélkül falu. (…) Nem éneklik el a magyar himnuszt és nem állítanak szobrot a magyar himnusz szerzőjének a nemzeti méltóság reakciója nélkül!” – írta Mihai Tîrnoveanu, a Mișcarea Națională (Nemzeti Mozgalom) vezetője.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!