Nagykároly polgármestere megköszönte a város románságának, hogy nem reagáltak a provokációkra

2023. április 13. – 18:41

Másolás

Vágólapra másolva

Nagykároly polgármestere, Kovács Jenő szerint a Novák Katalint kifütyülő 30-40 fős csoport „nem azonosítható a román néppel”, mivel csak „egy maroknyi rendbontó” volt. „Köszönöm a károlyiaknak, akik nem reagáltak a nacionalista provokációkra, megmutatva azt a józan észt és kölcsönös tiszteletet, amely jellemzi soknemzetiségű és multikulturális városunkat. Köszönöm továbbá a román nemzetiségűeknek, akik nem hagyták magukat belekeverni a huligán akciókba, amelyeket egy olyan csoport szervezett, amelynek nincs helye városunkban. Kötelességemnek érzem rámutatni, hogy az a 30-40 fős rendbontó csoport nem azonosítható a román néppel. Ez csak egy maroknyi bajkeverő, akiknek a mentalitása és viselkedése a középkorra emlékeztet. Az ilyen viselkedés nem jellemzi az igazi románokat” – írta a polgármester csütörtökön a Facebookon.

Egyben köszönetet mondott a rendőrségnek azért, ahogyan sikerült megőrizniük a rendet. „Mindezeken túl Nagykároly városa büszke lehet egy új szoborra, Kölcsey Ferenc költő és politikus, a magyar Himnusz szerzőjének szobrára, aki Sződemeteren született, és Szatmár megye főjegyzője volt. Nyáron leleplezzük Aurel Popp festő, szobrász és grafikusművész szobrát is a város központjában” – tette hozzá a polgármester.

Novák Katalin magyar köztársasági elnök szerdán részt vett Kölcsey Ferenc szobrának leleplezésén Nagykárolyban. Novák magánlátogatásra érkezett Romániába Kovács Jenő polgármester meghívására. A több mint félórás csúszással kezdődő eseményt élőben követtük, a felszólalók beszédét sokszor alig lehetett hallani a kolompolás és a bekiabálások miatt.

A Digi 24 portál arról ír, hogy Novák Katalin viselkedésével provokálta a tüntetőket, mert a helyi sajtó által készített felvételek tanúsága szerint a csendőrök által felállított védőkerítés felé ment, amely mögött az őt kifütyülők álltak. A felvételeken látható, hogy a köztársasági elnök a szoboravató után elindult abba az irányba, ahol a tüntetők skandálják, hogy „Itt Románia van”, illetve „Menjetek el”.

A román biztonsági szolgálat, a SPP testőreinek, akiknek a protokoll szerint biztosítaniuk kell egy külföldi méltóság védelmét Románia területén, esernyőiket kellett kinyitniuk, hogy megvédjék a magyar köztársasági elnököt, és megpróbálták eltávolítani őt arról a területről, ahol a tüntetők álltak, akik felé Novák Katalin tartott.

Az esetleges közvetlen konfrontáció elkerülése érdekében a megyei csendőrfelügyelőség és a Szatmár Megyei Rendőrfelügyelőség védőkerítést állítottak fel. Csak a szerencsén múlott, hogy az ellentábor nem készült záptojásokkal, így további kínos jelenetek nélkül sikerült eljutnia az autójáig – véli Babos Krisztina, a Transtelex újságírója az eseményt kiértékelő publicisztikájában. Szerinte a politikai környezet figyelmen kívül hagyása, és az eseményt megelőző kommunikáció szinte teljes hiánya megágyazott egy nacionalista provokációnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!