Nagykároly polgármestere megköszönte a város románságának, hogy nem reagáltak a provokációkra

2023. április 13. – 18:41

Másolás

Vágólapra másolva

Nagykároly polgármestere, Kovács Jenő szerint a Novák Katalint kifütyülő 30-40 fős csoport „nem azonosítható a román néppel”, mivel csak „egy maroknyi rendbontó” volt. „Köszönöm a károlyiaknak, akik nem reagáltak a nacionalista provokációkra, megmutatva azt a józan észt és kölcsönös tiszteletet, amely jellemzi soknemzetiségű és multikulturális városunkat. Köszönöm továbbá a román nemzetiségűeknek, akik nem hagyták magukat belekeverni a huligán akciókba, amelyeket egy olyan csoport szervezett, amelynek nincs helye városunkban. Kötelességemnek érzem rámutatni, hogy az a 30-40 fős rendbontó csoport nem azonosítható a román néppel. Ez csak egy maroknyi bajkeverő, akiknek a mentalitása és viselkedése a középkorra emlékeztet. Az ilyen viselkedés nem jellemzi az igazi románokat” – írta a polgármester csütörtökön a Facebookon.

Egyben köszönetet mondott a rendőrségnek azért, ahogyan sikerült megőrizniük a rendet. „Mindezeken túl Nagykároly városa büszke lehet egy új szoborra, Kölcsey Ferenc költő és politikus, a magyar Himnusz szerzőjének szobrára, aki Sződemeteren született, és Szatmár megye főjegyzője volt. Nyáron leleplezzük Aurel Popp festő, szobrász és grafikusművész szobrát is a város központjában” – tette hozzá a polgármester.

Novák Katalin magyar köztársasági elnök szerdán részt vett Kölcsey Ferenc szobrának leleplezésén Nagykárolyban. Novák magánlátogatásra érkezett Romániába Kovács Jenő polgármester meghívására. A több mint félórás csúszással kezdődő eseményt élőben követtük, a felszólalók beszédét sokszor alig lehetett hallani a kolompolás és a bekiabálások miatt.

A Digi 24 portál arról ír, hogy Novák Katalin viselkedésével provokálta a tüntetőket, mert a helyi sajtó által készített felvételek tanúsága szerint a csendőrök által felállított védőkerítés felé ment, amely mögött az őt kifütyülők álltak. A felvételeken látható, hogy a köztársasági elnök a szoboravató után elindult abba az irányba, ahol a tüntetők skandálják, hogy „Itt Románia van”, illetve „Menjetek el”.

A román biztonsági szolgálat, a SPP testőreinek, akiknek a protokoll szerint biztosítaniuk kell egy külföldi méltóság védelmét Románia területén, esernyőiket kellett kinyitniuk, hogy megvédjék a magyar köztársasági elnököt, és megpróbálták eltávolítani őt arról a területről, ahol a tüntetők álltak, akik felé Novák Katalin tartott.

Az esetleges közvetlen konfrontáció elkerülése érdekében a megyei csendőrfelügyelőség és a Szatmár Megyei Rendőrfelügyelőség védőkerítést állítottak fel. Csak a szerencsén múlott, hogy az ellentábor nem készült záptojásokkal, így további kínos jelenetek nélkül sikerült eljutnia az autójáig – véli Babos Krisztina, a Transtelex újságírója az eseményt kiértékelő publicisztikájában. Szerinte a politikai környezet figyelmen kívül hagyása, és az eseményt megelőző kommunikáció szinte teljes hiánya megágyazott egy nacionalista provokációnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!