Megbírságolták a Kölcsey-szobor miatt Nagykároly polgármesterét

2023. április 24. – 09:16

Megbírságolták a Kölcsey-szobor miatt Nagykároly polgármesterét
Kölcsey Ferenc nagykárolyi szobra, háttérben a Himnusz harmadik sorával – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Kölcsey-szoborra kapott engedély be nem tartásáért 10 ezer lejre bírságolta Nagykároly polgármesterét és a polgármesteri hivatalt a Szatmár Megyei Kulturális Igazgatóság, írta a PresaSM.ro szatmári hírportál.

A lap szerint a köztéri emlékművek országos bizottsága által jóváhagyott tervhez képest az elkészült alkotásról hiányzik a román felirat, illetve a szobrot eredetileg a járószintre helyezték volna, és nem talapzatra. Mint emlékeztetnek, a 10 ezer lej a köztéri alkotás állításához szükséges, jóváhagyott dokumentációtól való eltérésre adható legkisebb pénzbüntetés, a felső határ 20 ezer lej.

A kérdés tisztázása érdekében a szobrot újra kell engedélyeztetni a köztéri emlékművek országos bizottságánál, ellenkező esetben akár el is távolíttathatják.

„Bíróságon fogom megtámadni a bírságot, mert nem lehet azt az emlékművet felállítani a Himnusz harmadik sora nélkül, amely, hogy úgy mondjam, semleges. Aztán kérni fogom a szobor újraengedélyeztetését. Nem normális, hogy még mindig ragaszkodunk bizonyos érzékenységekhez. Jóhiszeműen jártunk el, tisztelettel mindenki iránt” – fogalmazott Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere.

Győrfi Lajos szobrászművész alkotásán Kölcsey Ferenc nevén kívül a Himnusz harmadik sora („Nyújts feléje védő kart”) szerepel az Erkel Ferenc zeneművéből származó kottarészlettel együtt.

A szobrot április 12-én Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke avatta fel, beszédét azonban alig lehetett hallani a román nacionalista tüntetők tiltakozása miatt. Az esemény végén megpróbálták le is köpni Novák Katalint, aki valami okból kifolyólag éppen az ellene tüntetők tömegén keresztül akart távozni. A tüntetők, akik a Nemzet Útja (Calea Neamului) felhívására érkeztek a helyszínre, azt sérelmezték, hogy Novák Katalin köztársasági elnök, az esemény díszvendége „provokálja a románokat” azzal, hogy „egy magyar politikus” szobrát leplezi le Romániában.

Nagykároly polgármestere később megköszönte a város románságának, hogy nem reagáltak a provokációkra, szerinte ugyanis a Novák Katalint kifütyülő 30-40 fős csoport „nem azonosítható a román néppel”, mivel csak „egy maroknyi rendbontó” volt.

Adrian Cozma liberális parlamenti képviselő, aki egyébként többször kérte az az RMDSZ kormányról való leváltását, Facebook-oldalán azt fejtegette, hogy Novák Katalin köztársasági elnök és az RMDSZ a felelős a nagykárolyi szoboravató incidensei miatt. Szerinte a köztársasági elnök tudatosan áthágta a biztonsága és a konfliktus érdekében meghozott intézkedéseket, amivel valóságos káoszt teremtett a helyszínen.

A Transtelexen egy véleménycikkben arról is írtunk a szoboravatást követően, hogy a szervezők nem készítették elő megfelelően a rendezvényt, mert ha előzetesen ismeretterjesztő kampányt indítottak volna a román nyelvű médiában arról, hogy ki is volt tulajdonképpen Kölcsey – az egykori Szatmár vármegye országgyűlési képviselője és főjegyzője –, akkor szimpatikussá válhatott volna a románok körében is, ezzel pedig akár elejét is lehetett volna venni a rossz ízű, soviniszta cirkusznak.

Ezt támasztja alá, hogy Marchiș Cristian influenszer Kölcseyről szóló posztját rengetegen osztották meg és kommentálták, románok és magyarok egyaránt. A hozzászólások túlnyomó többsége pozitív volt, sokan köszönték, hogy végre román nyelven is olvashattak például arról, miként küzdött Kölcsey Wesslényi Miklóssal közösen a jobbágyfelszabadításért, ami nemcsak a magyar, de a román és más nemzetiségű szegény rétegek életének jobbá tételét is célozta. Az influenszerrel készült interjúnk itt olvasható.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!