Megbírságolták a Kölcsey-szobor miatt Nagykároly polgármesterét

2023. április 24. – 09:16

Megbírságolták a Kölcsey-szobor miatt Nagykároly polgármesterét
Kölcsey Ferenc nagykárolyi szobra, háttérben a Himnusz harmadik sorával – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Kölcsey-szoborra kapott engedély be nem tartásáért 10 ezer lejre bírságolta Nagykároly polgármesterét és a polgármesteri hivatalt a Szatmár Megyei Kulturális Igazgatóság, írta a PresaSM.ro szatmári hírportál.

A lap szerint a köztéri emlékművek országos bizottsága által jóváhagyott tervhez képest az elkészült alkotásról hiányzik a román felirat, illetve a szobrot eredetileg a járószintre helyezték volna, és nem talapzatra. Mint emlékeztetnek, a 10 ezer lej a köztéri alkotás állításához szükséges, jóváhagyott dokumentációtól való eltérésre adható legkisebb pénzbüntetés, a felső határ 20 ezer lej.

A kérdés tisztázása érdekében a szobrot újra kell engedélyeztetni a köztéri emlékművek országos bizottságánál, ellenkező esetben akár el is távolíttathatják.

„Bíróságon fogom megtámadni a bírságot, mert nem lehet azt az emlékművet felállítani a Himnusz harmadik sora nélkül, amely, hogy úgy mondjam, semleges. Aztán kérni fogom a szobor újraengedélyeztetését. Nem normális, hogy még mindig ragaszkodunk bizonyos érzékenységekhez. Jóhiszeműen jártunk el, tisztelettel mindenki iránt” – fogalmazott Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere.

Győrfi Lajos szobrászművész alkotásán Kölcsey Ferenc nevén kívül a Himnusz harmadik sora („Nyújts feléje védő kart”) szerepel az Erkel Ferenc zeneművéből származó kottarészlettel együtt.

A szobrot április 12-én Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke avatta fel, beszédét azonban alig lehetett hallani a román nacionalista tüntetők tiltakozása miatt. Az esemény végén megpróbálták le is köpni Novák Katalint, aki valami okból kifolyólag éppen az ellene tüntetők tömegén keresztül akart távozni. A tüntetők, akik a Nemzet Útja (Calea Neamului) felhívására érkeztek a helyszínre, azt sérelmezték, hogy Novák Katalin köztársasági elnök, az esemény díszvendége „provokálja a románokat” azzal, hogy „egy magyar politikus” szobrát leplezi le Romániában.

Nagykároly polgármestere később megköszönte a város románságának, hogy nem reagáltak a provokációkra, szerinte ugyanis a Novák Katalint kifütyülő 30-40 fős csoport „nem azonosítható a román néppel”, mivel csak „egy maroknyi rendbontó” volt.

Adrian Cozma liberális parlamenti képviselő, aki egyébként többször kérte az az RMDSZ kormányról való leváltását, Facebook-oldalán azt fejtegette, hogy Novák Katalin köztársasági elnök és az RMDSZ a felelős a nagykárolyi szoboravató incidensei miatt. Szerinte a köztársasági elnök tudatosan áthágta a biztonsága és a konfliktus érdekében meghozott intézkedéseket, amivel valóságos káoszt teremtett a helyszínen.

A Transtelexen egy véleménycikkben arról is írtunk a szoboravatást követően, hogy a szervezők nem készítették elő megfelelően a rendezvényt, mert ha előzetesen ismeretterjesztő kampányt indítottak volna a román nyelvű médiában arról, hogy ki is volt tulajdonképpen Kölcsey – az egykori Szatmár vármegye országgyűlési képviselője és főjegyzője –, akkor szimpatikussá válhatott volna a románok körében is, ezzel pedig akár elejét is lehetett volna venni a rossz ízű, soviniszta cirkusznak.

Ezt támasztja alá, hogy Marchiș Cristian influenszer Kölcseyről szóló posztját rengetegen osztották meg és kommentálták, románok és magyarok egyaránt. A hozzászólások túlnyomó többsége pozitív volt, sokan köszönték, hogy végre román nyelven is olvashattak például arról, miként küzdött Kölcsey Wesslényi Miklóssal közösen a jobbágyfelszabadításért, ami nemcsak a magyar, de a román és más nemzetiségű szegény rétegek életének jobbá tételét is célozta. Az influenszerrel készült interjúnk itt olvasható.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!